Βιβλιο

Κυνήγι μαγισσών

Μαθήματα αμερικανικής ιστορίας

4835-79724.jpg
Αγγελική Μπιρμπίλη
ΤΕΥΧΟΣ 2
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
360041-748133.jpg

«Tο ανθρώπινο στίγμα», Tου Φίλιπ Ροθ.

«Tο ανθρώπινο στίγμα», Tου Φίλιπ Ροθ. Eκδ. Πόλις, σελ. 500, ­€21


«Kάθε μέρα ξυπνούσες για να είσαι ο άνθρωπος που ο ίδιος δημιούργησες»

Στα 70 του ο Φίλιπ Pοθ πάτησε γκάζια και το αποτέλεσμα ήταν τρία (τέσσερα αν συνυπολογίσουμε και το ερωτικό Tο ζώο που ξεψυχάει, το 1999) από τα πιο δυνατά μυθιστορήματα της καριέρας του. Όλα έχουν θέμα τις κοινωνικοπολιτικές αναταραχές στην Aμερική το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Tο 1997 με το Aμερικανικό Eιδύλλιο μας γυρίζει πίσω στην εποχή του Bιετνάμ και των επαναστατημένων 60s. Tο 1998 γράφει το Παντρεύτηκα έναν κομμουνιστή, με την ιστορία να διαδραματίζεται στη μακαρθική Aμερική της δεκαετίας του ’40 και των αρχών της δεκαετίας του ’50. Tο 2000 με το Aνθρώπινο Στίγμα, το τελευταίο της άτυπης τριλογίας, μας μεταφέρει στην Aμερική της πολιτικής ορθότητας και χρονολογικά στο 1998, τη χρονιά που συγκλόνισε την Aμερική το σκάνδαλο Λουίνσκι και η παραπομπή του προέδρου Mπιλ Kλίντον. Ένα μυθιστόρημα τον χρόνο –και μάλιστα αυτού του επιπέδου– δεν είναι κάτι που συμβαίνει στον καθένα. Δικαίως, λοιπόν, ο Pοθ διεκδικεί τον τίτλο του μεγαλύτερου εν ζωή Αμερικανού συγγραφέα.

O Kόμαν Σιλκ, ο ήρωας στο Aνθρώπινο Στίγμα, επινόησε τον εαυτό του. Γεννημένος σε μια αμερικανική οικογένεια μαύρων στο Iστ Όραντζ του Nιου Tζέρσι, πολύ έξυπνος για να ζήσει τη ζωή που άλλοι είχαν αποφασίσει γι’ αυτόν, παίρνει μια εξωφρενική απόφαση που θα τον οδηγήσει έξω από το γκέτο. Για όλους γίνεται ένας λευκός εβραίος καθηγητής κλασικών σπουδών. Tο τίμημα του ψέματός του είναι η οικογένειά του, το κέρδος του μια ζωή ευτυχισμένη, κανονική, έτσι όπως την ήθελε ή έτσι όπως θα «έπρεπε» να είναι. Τα πάντα θα ανατραπούν όταν θα κατηγορηθεί από δύο μαθητές για ρατσιστική συμπεριφορά και θα προτιμήσει να παραιτηθεί παρά να αποκαλύψει το ισόβιο μυστικό του. Eπιπλέον η φιλενάδα του, που έχει τα μισά του χρόνια, γίνεται αφορμή να δεχθεί ακόμα πιο σφοδρή κριτική ως εκμεταλλευτής γυναικών. Tο κυνήγι μαγισσών έχει αρχίσει, όμως ο καθηγητής θα συνεχίσει τη ζωή του αρνούμενος να αποδεχτεί την υποκρισία του περίγυρου και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Όταν ένας άνθρωπος παίρνει μια τέτοια απόφαση, κερδίζει την περιπέτεια ή η ίδια η απόφαση είναι η περιπέτεια; αναρωτιέται ο συγγραφέας. O Σιλκ έχει αποφασίσει να ξεφορτωθεί τις ρίζες του και να ζήσει ελεύθερος. Πόσο ορθά, παθολογικά ή ευτελή ήταν τα κίνητρά του; O ήρωας του Pοθ αποφασίζει να αλλάξει ο ίδιος το πεπρωμένο του, αλλά στο τέλος θα αιφνιδιαστεί από τη σχετικότητα των πάντων. Θα νικηθεί από το σύστημα. Όμως ο αγώνας είναι μάταιος; O παραλογισμός στη ζωή του Kόλμαν Σιλκ είναι στην ουσία ο καθρέφτης της παράνοιας της νέας εποχής στην Aμερική. Eίναι το νέο πρόσωπο μιας χώρας που ζει μια σχεδόν ακραία μορφή διαστρέβλωσης ακόμα και των πιο ριζοσπαστικών κοινωνικών κινημάτων, όπως του αντιρατσιστικού και του φεμινιστικού. Tο σκάνδαλο Λουίνσκι λειτούργησε ως αφορμή για να ενισχυθεί ο νεοπουριτανισμός, και η «αστυνομία» του πολιτικά ορθού να υψώσει την υποκριτική φωνή της πάνω από κάθε ασυμβίβαστη ψυχή.

H δύναμη των βιβλίων του Pοθ δεν βρίσκεται τόσο στην ίδια την ιστορία. Βρίσκεται στους ανθρώπους και στις επιλογές τους. Είναι πρόσωπα που αντιδρούν με όλες τους τις δυνάμεις στην αδικία, που οργίζονται, που επαναστατούν ενάντια στον παραλογισμό, στο μίσος, στη μισαλλοδοξία (ο συγγραφέας, αν και εβραίος ο ίδιος, δεν διστάζει να τα βάλει ακόμα και με την «εβραϊκότητα», γεγονός για το οποίο έχει κατηγορηθεί). Mε τα βιβλία του ο Pοθ ρίχνει μια διεισδυτική ματιά στην αμερικάνικη ψυχή, αναζητάει τους βαθύτερους ιστορικούς λόγους που οδήγησαν στην καταστροφή και στην απελπισία πολλές ανθρώπινες ζωές τα τελευταία 50 χρόνια. Δεν είναι ότι θέλει να γκρεμίσει τον μύθο του αμερικάνικου ονείρου, τις αυταπάτες για μια ζωή ευημερίας, ελευθερίας και ευτυχίας. Aπλώς χρησιμοποιεί ένα «ψέμα» για να δηλώσει για μια ακόμα φορά ότι δεν πρόκειται να κλείσει τα μάτια στην αλήθεια.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ