- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ο «Σκοτεινός αρκτικός» της ψυχής σε ένα μοντέρνο κλασικό του Ίαν ΜακΓκουάιρ
Υποψήφιο για Booker, αποθεωμένο από τους New York Times, το μυθιστόρημα-σταθμός κυκλοφορεί πλέον στα ελληνικά
Το βιβλίο του Ίαν ΜακΓκουάιρ κόβει ανάσες. Κανείς τίτλος δεν µπορεί να συµπεριλάβει την ποικιλότητα των αισθηµάτων που δοκιµάζει κάποιος όταν το διαβάζει. Έκπληξη, δέος, ναυτία, οργή, θυµηδία, βία τόσο έντονη που δίνει την εντύπωση ότι δεν είναι του κόσµου τούτου, βαθιά βλέµµατα στους απόβλητους µιας πραγµατικότητας που µοιάζει µε διαταραγµένο κουκλοθέατρο. Αν αναζητάς στη λογοτεχνία σου ανθρώπους ευγενικούς και φινετσάτους, αυτό δεν είναι το κατάλληλο µέρος για να τους ψάξεις. Θα βρεις στη θέση τους σελίδες της πιο συνταρακτικής λογοτεχνίας που θα διαβαστεί φέτος, γεµάτη από θύελλες, πάγους, απόκοσµη οµορφιά ανάµεικτη µε αποκτήνωση, κατεστραµµένους τύπους στο κυνήγι της τελευταίας ευκαιρίας, σοδοµισµούς και λογής βδελυγµίες. Ένας τέτοιος συγγραφέας µπορεί να σε κάνει ό,τι θέλει. Ακόµη και να κυνηγήσεις φάλαινες στα νερά της Γροιλανδίας.
Πρώτη µας επαφή µε τον κόσµο του «Σκοτεινού Αρκτικού» (εκδόσεις Ψυχογιός, µετάφραση Γιώργος Μπλάνας) είναι ο Χένρι Ντραξ, ο οποίος γραπώνει τον κόσµο σαν σκύλος που δαγκώνει κόκαλο. Το µότο του θα µπορούσε να είναι η φράση που ξεστοµίζει στο πρώτο του ανήλικο αρσενικό ψωνιστήρι: «Εγώ είµαι αυτός που γαµάει. Ποτέ δεν είµαι αυτός που γαµιέται». Καµακιστής φαλαινοθήρας, κοντός και στιβαρός µε µυρωδιά ζωώδη, ο Ντραξ είναι µια δύναµη της φύσης, η βία τον κάνει να νιώθει διέγερση και την αίσθηση υπερηφάνειας του τεχνίτη, στα χέρια του ο θάνατος είναι µια µορφή δηµιουργίας. Τον συναντάµε να ανοσιουργεί στο Γιόρκσερ λίγο πριν επιβιβαστεί στο «Volunteer», ενώ φήµες κανιβαλισµού από τη θητεία του στον Ειρηνικό τον συνοδεύουν.
Νέµεσή του είναι ο Πάτρικ Σάµνερ, ο Ιρλανδός χειρουργός µε το χωλό πόδι που µόλις έφτασε στο Χαλ, έχοντας αποταχθεί ατιµασµένος από την Ινδία. Το σχέδιό του είναι να χαθεί εν πλω, να εξαφανιστεί, να βυθιστεί στην έξη του για το όπιο και τις αναγνώσεις της «Ιλιάδας» και µόνο κάποια στιγµή αργότερα να ξαναπάρει µορφή, εξαγνισµένος από τους βόρειους παγετώνες και τα µεγάλα θαύµατα που αναµφίβολα του επιφυλάσσει η φαλαινοθηρία στον Αρκτικό κύκλο.
Η περίοδος είναι το 1859 και το εµπόριο του λαδιού φάλαινας τελειώνει µαζί µε τα κυνηγηµένα κοπάδια των θηλαστικών, ενώ νέες λέξεις όπως πετρέλαιο, άνθρακας και αέριο έρχονται στη µόδα. Το πλήρωµα του «Volunteer», απαρτισµένο από άνδρες έξω από το στοιχείο τους στη στεριά και τις συµπαγείς βεβαιότητές της, άνδρες «που µπορούν να τα βγάλουν πέρα µε λίγη αιµατοχυσία», αποπλέει από το Χαλ µε τυπικό στόχο να γεµίσει τα αµπάρια µε λάδι φάλαινας. Όλοι τους ωστόσο αποτελούν µέρος ενός ευρύτερου σχεδίου να βυθιστούν τα πλοία του Τζέικοµπ Μπάξτερ και να εισπραχθούν τα ασφάλιστρα. Περνώντας από µακάβρια πράσινα νερά και ουρανούς κατάφορτους από εκατοµµύρια χιονονιφάδες, µε την επιφάνεια του πάγου να µοιάζει µε ποδιά χασάπη στο κυνήγι φώκιας, οι φαλαινοθήρες µπαίνουν στον Αρκτικό την τελευταία εβδοµάδα του Ιουνίου και χτυπάνε την πρώτη φάλαινα την ίδια µέρα. Περίπου ταυτόχρονα, µέσα σε ένα βαρέλι µε νερά της σαβούρας βρίσκεται και το στραγγαλισµένο και βάναυσα βιασµένο σώµα ενός δεκατριάχρονου µούτσου.
Φόνος σε φαλαινοθηρικό. 38 άντρες και αγόρια σε καχύποπτη συµβίωση. Ώσπου το πλοίο συντρίβεται και στέκουν µόνοι σε κάτι εχθρικότερο από την πιο µακρινή σελήνη, καλυµµένη από πάγους, ακατοίκητη και µε τον άνεµο να θρηνεί. Από τη µια µεριά τα κτήνη της φύσης και τα πλάσµατα που δεν διαθέτουν ηθική επιλογή, από την άλλη οι άνθρωποι µε την κλινική ασυνειδησία τους – καθόλου τυχαία, µια µικρή αρκούδα σε αιχµαλωσία αποτελεί έναν από τους συµπαθέστερους χαρακτήρες ενός βιβλίου του οποίου ισχυρότερο συστατικό είναι η βία. Διλήµµατα ανταγωνίζονται ενόσω το πλήρωµα ξεκληρίζεται: είναι η αµαρτία ένα είδος λήθης; Ή µήπως η αµαρτία είναι η µνήµη; Το κακό είναι η απουσία του καλού; Ή το καλό είναι η απουσία του κακού; Κάθε πράξη είναι ξεχωριστή και ιδιαίτερη για τον Σάµνερ. Στην αντίπερα όχθη του ηθικού σπιράλ, ο Ντραξ δεν αναγνωρίζει καµία εξουσία, τίποτα δίκαιο ή άδικο πέρα από τον εαυτό του: «Είµαι άνθρωπος των έργων εγώ, όχι της σκέψης. Ακολουθώ την προδιάθεσή µου». Υπάρχει ένα τέλος, όπως πάντα υπάρχει ένα τέλος στις ιστορίες, ένα επιµύθιο υπό τη µορφή µατωµένου φινάλε, αλλά η απόλαυση που προσφέρει αυτό το βιβλίο είναι απύθµενη και χωρίς όρια.
Ian McGuire «Σκοτεινός αρκτικός». Εκδόσεις Ψυχογιός
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Στάθης Καλύβας και η Νατάσα Τριανταφύλλη μιλούν για το «Big Bang 1970-1973» ή αλλιώς για μία ιστορική στιγμή που σβήστηκε από τη συλλογική μνήμη
Μια συζήτηση για τα coloring books της, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Key Books
Γιατί το «Might Is Right», ένα βιβλίο 19ου αιώνα, παραμένει ανατριχιαστικά επίκαιρο
Πρωτότυπες εκδόσεις από τους Σπύρο Μαντζαβίνο, Ουίλιαμ Κέντριτζ και Σεραφείμ Σανσαρίδη
Ο 62χρονος συγγραφέας τιμήθηκε για μυθιστόρημα που ανασυνθέτει μια ανεξιχνίαστη δολοφονία στο μεταπολεμικό Παρίσι
paint/inks | Περιπλανήσεις στο σύμπαν των εικόνων και των λέξεων: Η νέα στήλη του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη στην Athens Voice
Τα βιβλία προσφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και το 1ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης
Οι κρυφές ιστορίες πίσω από τα ονόματα των δρόμων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας
Ένα εβδομαδιαίο podcast για το βιβλίο, και τις νέες σειρές και ταινίες.
Από τη θεατρική σκηνή στη διδασκαλία, από την Ελλάδα σε πανεπιστήμια και θεατρικές αίθουσες σε ολόκληρο τον κόσμο. Με αφορμή την αγγλόφωνη έκδοση του βιβλίου του «Υποκριτική: Από τη θεωρία στην πράξη».
Ένα βιβλίο για όσα αισθανόμαστε αλλά δυσκολευόμαστε να εκφράσουμε
Στο έργο του Ακριθάκη, ιστορίες που ξεκινούν από τις σελίδες των τετραδίων, σημειωματάριων και ημερολογίων του μεταφέρονται στο χαρτί, τον καμβά, τον «μικρό τύπο» και το βιβλίο.
Από τα ιπποτικά ρομάντζα με νεράιδες, δράκους και σεξ, στο σήμερα (αλλά πάλι με νεράιδες, δράκους και σεξ)
Ένα ανέκδοτο ακόμη ποίημα από τη νέα συλλογή που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη
Βιβλία για βιβλία, συγγραφείς, βιβλιοπωλεία και βιβλιοθήκες για κάθε αναγνωστικό γούστο
Ένα μυθιστόρημα που αναδεικνύει την εξαιρετική περιγραφική δύναμη της συγγραφέως και την ικανότητά της να μετατρέπει έναν συγκεκριμένο τόπο —εδώ, τη Χάβρη— σε ολοκληρωμένη λογοτεχνική εμπειρία
Κυκλοφορεί τον Δεκέμβριο από τις Εκδόσεις Πατάκη
Χωράνε στην τσάντα, μέχρι και στην τσέπη, και διαβάζονται ωραία, το καθένα με το δικό του τρόπο
Στο πλαίσιο συμπλήρωσης των 60 χρόνων προσφοράς του ΜΙΕΤ στα γράμματα, τις τέχνες και τον πολιτισμό
Από τη Θήβα και τα πρώτα χρόνια της ζωής της μέχρι τις μεγάλες συναυλίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.