- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Αφιέρωμα στην Κική Δημουλά
Μια βραδιά προς τιμήν της κορυφαίας Ελληνίδας ποιήτριας
Αφορμή για το αφιέρωμα στλαθηκε η έκδοση ανθολογίας ποιημάτων της στα αγγλικά από την Margellos World Republic of Letters και το Πανεπιστήμιο του Yale. Ζωή-Θάνατος. Παρουσία-Απουσία. Κάτι-Τίποτα. Το Κενό, το Μηδέν και η παρουσία του στη ζωή μας. Το σταδιακό ή αιφνίδιο πέρασμα από το Ον στο Μη-ον με «όχημα» τον Έρωτα, το Φόβο, τη Μνήμη και τη Νύχτα.
Λέξεις και έννοιες, πάνω στις οποίες ισορροπεί η «φιλοσοφική» αλλά τόσο «χειροπιαστή», ποιητική γραφή της Κικής Δημουλά, όπως ο σχοινοβάτης στο τεντωμένο σκοινί. Σ’αυτήν την «αναρχική των λέξεων», όπως την αποκάλεσε κάποτε ένας απ' τους σύγχρονούς της, ο συγγραφέας Νίκος Δήμου, που «τρομοκρατημένη από την ύπαρξη, παίρνει εκδίκηση από τη γλώσσα για κάθε απουσία, κάθε μοναξιά, κάθε φόβο της ζωής», είναι αφιερωμένη η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 Ιανουαρίου, στις 7 το απόγευμα, στο Μέγαρο Μουσικής.
Πρόκειται για μια βραδιά προς τιμήν της κορυφαίας Ελληνίδας ποιήτριας, με αφορμή την έκδοση ανθολογίας ποιημάτων της με τίτλο «Η Θρασεία Λογοκλόπος» (The Brazen Plagiarist ) από την Margellos World Republic of Letters (MWRL) του Yale University Press, σε αγγλική μετάφραση της Σεσίλ Ιγγλέση Μαργέλλου και της Αμερικανίδας ποιήτριας και μεταφράστριας Ρίκα Λέσερ.
Εκτός από την Κική Δημουλά που θα είναι παρούσα στην εκδήλωση – όχι μόνον από οθόνης όπου θα προβληθούν βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από την εκπομπή που της έχει αφιερώσει το «Μονόγραμμα» της κρατικής τηλεόρασης αλλά και από σκηνής, με την ίδια να μας χαρίζει τις σκέψεις της γι’ αυτό το «ταξίδι», «την άβολη κι αδέξια μετανάστευση σε μια ξένη γλώσσα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει - ποιήματά της θα απαγγείλουν οι ηθοποιοί Κατερίνα Διδασκάλου και Μαρίνα Ψάλτη, στα αγγλικά και τα ελληνικά αντίστοιχα (ενδεικτικά αναφέρουμε τα «Φωτογραφία 1948» και «Διαζευτικόν Η» από τη συλλογή «Το λίγο του κόσμου» του 1971, «Εκρηκτικό πόρισμα» από τη συλλογή «Ήχος απομακρύνσεων» του 2001 ή τη «Θρασεία Λογοκλόπο» και την «Υπέρβαση» από «Τα εύρετρα» του 2010).
Κάποια από αυτά μάλιστα θα ακουστούν μελοποιημένα σε μουσικές των Νίκου Ξυδάκη («Μελαγχολία» από τη συλλογή «Έρεβος» του 1956), Τάσου Ρωσόπουλου («Δύο μικρά ποιήματα για ένα αίνιγμα και ένα δρόμο» από τη συλλογή «Επί τα ίχνη», 1963) και Χρήστου Παπαγεωργίου (αυτοσχεδιασμός στο πιάνο) στη διάρκεια προβολής βίντεο.
Απόσπασμα από τη συνέντευξη που πήρε η Σεσίλ Ιγγλέση Μαργέλλου από την ποιήτρια στην A.V.:
Γιατί γράφετε, και γιατί ειδικά ποίηση;
Μα επέλεξα μήπως να αναπνέω; Και ήταν επιλογή μου να αναπνέω από το βουλωμένο ρουθούνι της μελαγχολίας, απ’ όπου αναπνέει και η ποίηση; Εξάλλου, η ουσιαστική έκταση της ζωής ολιγοσέλιδη είναι, μετρημένη όσο ένας στίχος και σύντομη όσο ένας τίτλος ποιήματος. Διαβάστε όλη τη συνέντευξη εδώ.
Info: Τρίτη 29/1, 19.00/ Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας/ Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17.30/ Για πληροφορίες 210 72.82.333, www.megaron.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια λέσχη βιβλίου που μετατρέπει τη λογοτεχνία σε δίκη χαρακτήρων, προσκαλώντας μας να δούμε τις ιστορίες και τους ανθρώπους μέσα από διαφορετικές οπτικές.
Το νέο μυθιστόρημα του συγγραφέα από τις Εκδόσεις Βακχικόν
Victoria Amelina, «Κοιτώντας γυναίκες, κοιτώντας τον πόλεμο» (πρόλογος Margaret Atwood, μετάφραση Ρηγούλα Γεωργιάδου, 428 σελίδες, Εκδόσεις Utopia).
Ο συγγραφέας του «Audition» και του «Σχεδόν διάφανο γαλάζιο» ήταν 74 ετών
Μια βραδιά όπου η λογοτεχνία συναντήθηκε με το θέατρο, τη μουσική και την ψυχολογία
Ένα ιστορικό μυθιστόρημα που ζωντανεύει το δουκάτο της Αθήνας του 1453
Νά ποιο είναι το μέσο εισόδημα ενός επαγγελματία συγγραφέα
Έρωτας και απελπισία στη new wave Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του ’80
Η αγαπημένη σταρ του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου μέσα από τις αναμνήσεις του αδελφού της, που έζησε από κοντά τις πιο προσωπικές και σημαντικές στιγμές της ζωής της
Στο πρώτο βιβλίο της τριλογίας «Ως τα πέρατα της γης», ένα πλοίο σαλπάρει από την Αγγλία για την Αυστραλία, στα πρώτα χρόνια του 19ου αιώνα.
Τι λένε ένας συγγραφέας, ένας κβαντικός φυσικός και ένας φιλόσοφος του 18ου αιώνα για το σύμπαν
Η εκδήλωση αποτέλεσε αφορμή για μια ευρύτερη συζήτηση γύρω από τις αιτίες της κυκλοφοριακής ασφυξίας
Δείτε πώς συζητούν δύο συγγραφείς μεταξύ τους.
20 χρόνια μετά το «Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων», ο συγγραφέας και ακαδημαϊκός μιλά για τη μετανάστευση, την ελληνική κοινωνία και τις νέες πατρίδες
Ο καθηγητής και συγγραφέας Κάρλο Μασάλα μιλά στην ATHENS VOICE για τη στάση του Τραμπ και για το στοίχημα της Μόσχας στην κόπωση της Ευρώπης
Συναντήσαμε τον διάσημο Ελβετό συγγραφέα και φιλόσοφο και μιλήσαμε για τον έρωτα, την ευτυχία και την παιδική ηλικία
Ο συγγραφέας του «Λίνε» και podcaster της ATHENS VOICE μιλά για τα παιδιά, τα «πρέπει» που μαθαίνουμε από μικροί κι εκείνες τις μικρές «καμπύλες» που μας βοηθούν να ανακαλύψουμε ποιοι είμαστε.
Ένα μυθιστόρημα-λαβύρινθος που γοητεύει, τρομάζει, συναρπάζει και τέρπει, με άφθονα στοιχεία μύθου, παραλογισμού, χιούμορ και συγκίνησης
Από την έκδοση του Δόκτορα Ζιβάγκο το 1957 μέχρι την υπόθεση της Σάλι Ρούνεϊ και τη ματαίωση εκδήλωσης για την εβραϊκή λογοτεχνία στη Θεσσαλονίκη
Ένα εβδομαδιαίο podcast για τις νέες εκδόσεις, και τις νέες σειρές και ταινίες.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.