Βιβλιο

50 βιβλία του Φθινοπώρου



H λίστα αυτών που πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσουμε

4741-35213.jpg
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
ΤΕΥΧΟΣ 582
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
324400-668861.jpg

Aστραφτερά πεδία, Σώτη Τριανταφύλλου, εκδ. Πατάκη «Είναι το είδος του βιβλίου που μπορεί να συνεχιστεί μέχρι το άπειρο ή μέχρι τον θάνατο του συγγραφέα: περιλαμβάνει σκέψεις, ιστορίες, αποσπάσματα μυθοπλασίας, αναμνήσεις από το παρελθόν και, κατά κάποιον τρόπο, αναμνήσεις από το μέλλον» σημειώνει η συγγραφέας.

Δυτικά της ελευθερίας, Thomas Engstrom, εκδ. Μεταίχμιο Εκτός από την ΙΚΕΑ, τους ABBA και τα αστυνομικά της, η Σουηδία έχει βαλθεί να κατακτήσει τον κόσμο και με τα κατασκοπευτικά μυθιστορήματά της. Το πρώτο μέρος μιας τετραλογίας έρχεται με το βραβείο «Crime Debut of the Year».

Ο Άντερς ο Φονιάς και οι φίλοι του, Γιούχαν Γιούνασον, εκδ. Ψυχογιός Ιερόσυλο χιούμορ διατρέχει τις σελίδες ενός βιβλίου που φέρνει σε συνεταιρισμό μια πρώην ιερέα που έχει αποπεμφθεί, έναν κατεστραμμένο εγγονό δισεκατομμυριούχου και έναν αποφυλακισμένο φονιά.

Οι πύλες του τίποτα, Σάμαρ Γιάζμπεκ, εκδ. Καστανιώτη Για να μας ανοίξει τις πύλες και να δούμε τι συμβαίνει στη χώρα της η συγγραφέας γύρισε νύχτα στην πατρίδα της, τη Συρία, και μπήκε έρποντας από μια τρύπα αγκαθωτού συρματοπλέγματος που χωρίζει τα σύνορα με την Τουρκία.

Βαθιά στο σκοτεινό δάσος, Ruth Ware, εκδ. Κλειδάριθμος Το ντεμπούτο της συγγραφέως των ψυχολογικών θρίλερ που έρχεται στα ελληνικά μετά την παραμονή της στα best seller των «New York Times» και «Sunday Times», ενώ από τον «Independent» χαρακτηρίστηκε ως το «καυτό θρίλερ της χρονιάς».

Στέφανος Δάνδολος, Σώτη Τριανταφύλλου, Thomas Engstrom, Victoria Hislop

Μουσείο Λαογραφίας, Δημήτρης Φύσσας, εκδ. Εστία Ο φεμινισμός, η αριστερή ουτοπία, η αγνή ελληνική επαρχία, η θρησκευτική νεύρωση και η αντρική ψυχολογία μέσα από τη φόρμα της επιστολικής πεζογραφίας. Ένας ζωγράφος στέλνει γράμματα στη γυναίκα που άφησε όταν αποσύρθηκε σ’ ένα χωριό της Πίνδου για να δημιουργήσει τον πίνακα «Ο μυστικός δείπνος του κοινοτισμού».  

The watcher, Sheridan Le Fanu, εκδ. Άγρα Ο ιρλανδός συγγραφέας θεωρείται από τους πρωτοπόρους του γοτθικού τρόμου και των βιβλίων μυστηρίου. Ο ήρωάς του, ο καπετάνιος Barton, μπορεί να υπερηφανεύεται για τον ορθολογισμό του και την απέχθειά του στη μεταφυσική, αλλά το μέλλον θα του επιφυλάξει εκπλήξεις.   

Η συχνότητα του θανάτου, Χίλντα Παπαδημητρίου, εδκ. Μεταίχμιο Το σασπένς ακούει μουσική στην τρίτη ιστορία του αστυνόμου Χάρη Νικολόπουλου, καθώς τα εγκλήματα αφορούν μια εταιρεία που ασχολείται με τη διασκέδαση.

Το λειψό ζύγι - Η ιστορία ενός επιθεωρητή για τα μέτρα και τα σταθμά, Joseph Roth, εκδ. Άγρα Μια νουβέλα που την εξέδωσε ο μετρ της κομψής γραφής Ροτ το 1937 στο Παρίσι, αφού είχαν προηγηθεί τα ταξίδια του στην Ευρώπη, πίνοντας ασταμάτητα.  

Κτηνωδία, Νικόλα Λατζόια, εκδ. Καστανιώτη Μια καινούργια ιταλική υπογραφή μάς συστήνουν οι εκδόσεις. Καταφθάνει με... τη διάλυση μιας μεγαλοαστικής και διεφθαρμένης οικογένειας εργολάβων αλλά και τη σφραγίδα εγκυρότητας που δίνει το κερδισμένο βραβείο Στρέγκα.

Sophie Hannah, Ρίτσαρντ Φλάναγκαν, Harmony Verna,Τζον Λε Καρρέ

Αγνή, Τζόναθαν Φράνζεν, εκδ. Ψυχογιός Γερμανοί ακτιβιστές, αναρχικοί Αμερικάνοι, οργανώσεις που ασχολούνται με μυστικά του κόσμου, δημοσιογράφοι, φοιτητές και διαδίκτυο μπλέκονται σε μια προκλητική ιστορία έρωτα και αυτοσυνείδησης.

Lady Cortisol, Μισέλ Φάις, εκδ. Πατάκη Η Lady Cortisol (κορτιζόλη ονομάζεται η ορμόνη του φόβου, της επιθετικότητας και της κατάθλιψης) είναι ένα μακρύ, παραληρηματικό κείμενο, όπου μια γυναίκα απαντά στις εξαντλητικές και καταιγιστικές ερωτήσεις ενός άντρα. 

Απόκρυφο Βερολίνο, Franz Hessel, εκδ. Κριτική Όπου Hessel o συγγραφέας που ενέπνευσε με τη ζωή του την ταινία του Τριφό «Ζιλ και Ζιμ», όπου το απόκρυφο Βερολίνο του είναι το ηδονιστικό αλλά ταραχώδες Βερολίνο των καμπαρέ και της οικονομικής κρίσης της δεκαετίας του ’20.

Κομμένα, Κωνσταντίνος Τζήκας, εκδ. Νεφέλη Μια συλλογή δεκατριών διηγημάτων με περιθωριοποιημένους ήρωες κοιταγμένους μέσα από το «φακό» του μαγικού ρεαλισμού.

Εδώ είμαι, Jonathan Safran Foer, εκδ. Κέδρος Αν και αυτό το βιβλίο που χαρακτηρίστηκε ως το πιο φιλόδοξό του διαθέτει το ίδιο καυστικό χιούμορ και τη διευσδυτική ματιά του «Εξαιρετικά δυνατά και απίστευτα κοντά», σίγουρα θα λατρέψουμε τις περιπέτειες της αμερικανοεβραϊκής οικογένειας Μπλοχ.

Σαράκα Μπο, Tobie Nathan, εκδ. Άγρα Ο γεννημένος στο Κάιρο συγγραφέας είναι καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Paris-VIII και εκπρόσωπος της γαλλικής εθνοψυχιατρικής. Έτσι είναι λογικό σ’ αυτό το αστυνομικό του μυθιστόρημα μεταξύ των ηρώων να είναι ένας ψυχίατρος αλλά και αφρικανοί μετανάστες. 

Βολικοί μύθοι, καταστροφικές απάτες - Δέκα όψεις του εγκλωβισμού στην κρίση, Σπύρος Βλέτσας, εκδ. Επίκεντρο Ένας λαός που λατρεύει τις αυτάπατες και μια εξουσία που επιμένει να τις καλλιεργεί στο στόχαστρο μιας εμβρυθούς κατανοητής ανάλυσης.  

Ο γλωσσολόγος ήταν σχεδόν τέλειος, Ντέιβιντ Καρκίτ, εκδ. Πατάκη Μετά τους επιθεωρητές, τους ιδιωτικούς ντετέκτιβ, τους δικηγόρους και τους γιατρούς σειρά έχει ένας γλωσσολόγος να γίνει ήρωας μιας νέας αστυνομικής σειράς, που για να λύσει το μυστήριο των φόνων πρέπει να στηριχτεί στις γνώσεις του.

Το κλαρινέτο, Βασίλης Αλεξάκης, εκδ. Μεταίχμιο Παρίσι-Αθήνα, προσωπική-κοινωνική κρίση σ’ ένα μυθιστόρημα συνάντησης του ιδιωτικού με το δημόσιο χώρο.

Ο έρωτας στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κωνσταντινίδης, εκδ. Επίκεντρο Κλείσιμο του ματιού στο βιβλίο του Μάρκες «Έρωτας στα χρόνια της χολέρας», μόνο που εδώ ο έρωτας γίνεται αφορμή για να περιγραφούν –και ν’ αναλυθούν– οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Όταν θα δεις τη θάλασσα, Στέφανος Δάνδολος, εκδ. Ψυχογιός Ένα ερωτικό τρίγωνο με φόντο την Ελλάδα στα τέλη του 19oυ αιώνα. Μια ιστορία σχεδόν παραβολή καθώς μια γυναίκα διεκδικεί ένα καλύτερο αύριο ταυτόχρονα με τη χώρα της.

Νικόλα Λατζόια,Τζ. Κ. Ροουλίνγκ, Δημήτρης Φύσσας, Jorn Lier Horst

Το άρωμα της γυναίκας με τα μαύρα, Gaston Leroux, εκδ. Διόπτρα Μετά το «Μυστικό του κίτρινου δωματίου» έρχεται αυτό το (μέχρι πρότινος σπάνιο βιβλίο) του μετρ-πρωτοπόρου συγγραφέα του σασπένς.  

Πού είμαστε; Πού πάμε; Στάθης Ν. Καλύβας, εκδ. Μεταίχμιο Μπορεί να είναι προσωρινός ο τίτλος αλλά καθόλου προσωρινή η ανάλυση του καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης πάνω στην επίκαιρη πολιτικοκοινωνική κατάσταση.

Σύντομη ιστορία μεταξύ φόνων, Μάρλον Τζέιμς, εκδ. Αίολος Το βραβείο Booker είναι πάντοτε μια εγγύηση, πόσο μάλλον όταν το βιβλίο του βραβευμένου τζαμαϊκανού συγγραφέα έχει ως θέμα την απόπειρα δολοφονίας του Μπομπ Μάρλεϊ.

Κλειστό φέρετρο, Sophie Hannah, εκδ. Διόπτρα H συγγραφέας ανέλαβε να ζωντανέψει τον Ηρακλή Πουαρό μετά την Αγκάθα Κρίστι και το κατάφερε με επιτυχία στο προηγούμενο βιβλίο της «Έγκλημα με υπογραφή». Τώρα επανήλθε με τη δεύτερη ιστορία της... δεύτερης ζωής του βέλγου ντετέκτιβ.

«Τσότσηγια» & «Ω’μ», Μιχάλης Μακρόπουλος, εκδ. Κίχλη Δύο νουβέλες που ενώνουν την πραγματικότητα με το μύθο, αλλά μοιάζουν και οι δύο με παραμύθια. Στη μία πρωταγωνιστεί μια φοβισμένη βορειοηπειρώτισσα γυναίκα και στην άλλη ένας άνδρας των σπηλαίων.

Απουσία, Ρίτσαρντ Φλάναγκαν, εκδ. Ψυχογιός Ο Κάρολος Ντίκενς πρωταγωνιστεί στο μυθιστόρημα που κάνει μια βουτιά στο χρόνο προκειμένου να διερευνήσει αν ο Χριστιανισμός και η λογική μπορούν να αντικαταστήσουν το ένστικτο και την επιθυμία.

Πέταλα από αίμα, Γκούγκι Γουά Θιόνγκο, εκδ. Καστανιώτη Ίσως σε λίγα χρόνια η Κένυα να μην είναι γνωστή μόνο για τον Κιπ Κέινο ή τους άλλους ολυμπιονίκες της αλλά και για ένα νομπελίστα, αφού ο Θιόνγκο παίζει σταθερά στη λίστα του μεγάλου λογοτεχνικού βραβείου.

Θανάσιμα παιχνίδια, Mats Olsson, εκδ. Κλειδάριθμος Το ντεμπούτο του στην αστυνομική λογοτεχνία χαρακτηρίστηκε ως ένας συνδυασμός καλής λογοτεχνίας και δημοσιογραφικής αντίληψης της πραγματικότητας. Εκτός του ήρωά του (δημοσιογράφου και εστιάτορα) Χάρι Σβένσον, και ο ίδιος ο συγγραφέας είναι δημοσιογράφος και μάλιστα βραβευμένος για τα ρεπορτάζ του.

Λίγη ζωή, Hanya Yanagihara, εκδ. Μεταίχμιο Το βιβλίο που πρέπει να το διαβάζεις έχοντας δίπλα σου χαρτομάντιλα, εναλλάσσει σκηνές σκληρότητας με τρυφερότητας και φτάνει από την Αμερική στα καθ’ ημάς φορτωμένο με μια σειρά βραβείων.

High-rise, J.G.Ballard, εκδ. Κέδρος Φυσικά και αυτή η ιστορία του δεν είναι κάτι το συνηθισμένο. Οι ευκατάστατοι ένοικοι ενός 40ώροφου ουρανοξύστη επιδίδονται σε ένα όργιο καταστροφής και τα πάρτι τους καταλήγουν σε γειτονικές επιδρομές λεηλασίας.

Ντον Γουίνσλοου, Βασίλης Αλεξάκης, Tobie Nathan, Ray Celestin

Η φάρμα, Τομ Ρομπ Σμιθ, εκδ. Πατάκη Μας συστήθηκε ως συγγραφέας με το «Παιδί 44» και τώρα πάλι επιστρέφει περιγράφοντας την εύθραυστη σχέση ενός παιδιού με τη μητέρα του μέσα σε μια οικογένεια που ζει υπό καθεστώς κρίσης.

33 στροφές, Canek Sánchez Guevara, εκδ. Ίκαρος Σαν ένας δίσκος βινυλίου με 33 τραγούδια, από τα οποία ακούμε την καθημερινή ρουτίνα ενός γραφειοκράτη στο νησί της Καραϊβικής να αποτυπώνει τις απογοητεύσεις μιας γενιάς που πίστεψε στην επανάσταση.

Η jazz του δολοφόνου, Ray Celestin, εκδ. Διόπτρα Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην ιστορία είναι ότι το βιβλίο στηρίζεται σε μια σειρά πραγματικών εγκλημάτων που συγκλόνισαν τη Νέα Ορλεάνη του 1919, αλλά ποτέ δεν εξιχνιάστηκαν, και ότι παρόλο που ο συγγραφέας είναι άγνωστος και πρωτοεμφανιζόμενος (Έλληνας που γράφει με ψευδώνυμο) το βιβλίο κέρδισε πολλά βραβεία.

Της μοναξιάς διπρόσωποι μονόλογοι, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, εκδ. Καστανιώτη Η σπουδαία ποιήτρια συνομιλεί με τον εαυτό της για τη μοναξιά, το χρόνο και τη μελαγχολία.

Ο νεκρός δολοφονήθηκε, Έρη Ρίτσου, εκδ. Κέδρος Με φόντο τον απόηχο των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου 2015 ένας φόνος σε ελληνικό νησί θα συμπέσει με την επιστροφή στη γενέθλια πατρίδα της Μαρίας Γεωργίου για να καταλήξει το πρωί δημόσιος υπάλληλος και το βράδυ ντετέκτιβ.

Ο Έλληνας Τούρκος, Χρίστος Χριστοδούλου, εκδ. Επίκεντρο Με Έλληνες και Τούρκους να αποσιωποιούν μέχρι σήμερα την ελληνική καταγωγή του, μας παραδίδεται το πορτρέτο του ριζοσπάτη και μεταρρυθμιστή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Μεγάλου Βεζύρη Ιμπραήμ Εντχέμ Πασά.  

Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί, Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, εκδ. Ψυχογιός Μετά τον κινηματογράφο ήρθε η σειρά του θεάτρου καθώς αυτή η νέα ιστορία του Χάρι Πότερ –σύζυγος και πατέρας πλέον 3 παιδιών– ανέβηκε στην αγγλική σκηνή ενώ παράλληλα κυκλοφόρησε και το σενάριο των προβών.

Η κόρη του Στάλιν, Ρόσμαρυ Σάλλιβαν, εκδ. Πατάκη Έχοντας πρόσβαση στα αρχεία του FBI, της CIA και του ρώσικου κράτους, αλλά και μιλώντας με την κόρη της, δημιουργήθηκε το πορτρέτο της Σβετλάνα, κόρης του Στάλιν που πέθανε πάμπτωχη στις ΗΠΑ.

Δευτέρα ή Τρίτη, Βιρτζίνια Γουλφ, εκδ. Ποικίλη Στοά Συλλογή διηγημάτων που σηματοδοτεί το πέρασμα της συγγραφέως από το ρεαλισμό στην πειραματική γραφή.

Ταξίδι στις χώρες του έρωτα και της αγάπης, Jacques Salome, εκδ. Κλειδάριθμος Για μία ακόμα φορά ο ψυχοκοινωνιολόγος με το μεγάλο συγγραφικό έργο επιστρέφει στο αγαπημένο του θέμα: τις προσωπικές σχέσεις, ή όπως ο ίδιος λέει στην «επικοινωνία των σχέσεων», και πώς μια ερωτική σχέση μπορεί να σωθεί μέσα στο χρόνο.

Τζόναθαν Φράνζεν, Χίλντα Παπαδημητρίου, Ruth Ware, Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ

Τέσσερις μαρτυρίες για την εκταφή του ποταμού Ερρινυού, Άντζελα Δημητρακάκη, εκδ. Εστία «Η νουβέλα αποδίδει τη δεκαετία του ’80, εκείνη της εφηβείας μου, όπως την αντιλαμβανόμουν χρόνια προτού οι εξελίξεις που θεωρούμε πια δεδομένες αλλοιώσουν τη δυναμική των ίδιων μας των αναμνήσεων» σημειώνει η συγγραφέας που «ξαναδιαβάζει» τη νουβέλα που έγραψε το 2003.

Η καταγγελία, Ban-di, εκδ. Παπαδόπουλος Το πρώτο βιβλίο από τη Βόρεια Κορέα που δεν έχει λάβει την έγκριση του καθεστώτος. Ιστορίες από ένα συγγραφέα που το ψευδώνυμό του σημαίνει «πυγολαμπίδα» και που αν ποτέ αποκαλυφθεί η ταυτότητά του θα καταδικαστεί σε θάνατο.

Έγκλημα στο φιορδ, Jorn Lier Horst, εκδ. Διόπτρα Με τον ήρωά του ντετέκτιβ Βίστιν να γίνεται πρωταγωνιστής τηλεοπτικής σειράς, και προσθέτοντας πρόσφατα ο συγγραφέας στη συλλογή του το μεγάλο βραβείο Petrona για το καλύτερο σκανδιναβικό μυθιστόρημα της χρονιάς, είναι λογικό η περιέργεια να έχει χτυπήσει κόκκινο για το πώς θα ανακαλυφθεί ο δολοφόνος στο καινούργιο του μυθιστόρημα.

Η μελαγχολία της αντίστασης, Λάσλο Κρασναχορκάι, εκδ. Πόλις Έχει χαρακτηριστεί ο λογοτεχνικός και πνευματικός επίγονος του Κάφκα, ενώ τα περισσότερα βιβλία του έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο από τον εξαιρετικό συμπατριώτη του ούγγρο σκηνοθέτη Μπέλα Ταρ. Το περσινό διεθνές βραβείο Booker έρχεται απλά να επιβεβαιώσει την αξία του.

Ο Παράδεισος των Γατών και άλλες γατοϊστορίες…, εκδ. Ποικίλη Στοά Στην ανθολογία αυτή παρουσιάζονται 10 + 1 διηγήματα σημαντικών συγγραφέων της παγκόσμιας λογοτεχνίας με θέμα τη στενή διαχρονική σχέση του ανθρώπου με τις γάτες. Γράφουν οι Ρ. Κίπλινγκ, Ε. Σκάζα-Βάις, Γκι ντε Μοπασάν, Ε. Α. Πόε, Ε. Ζολά, Σ. Λέοπολντ, Κολέτ, Ε. Χέμινγουεϊ, Τζ. Τζόις, Σ. Μποντλέρ και ο Εμμανουήλ Ροΐδης. 

Η κόρη της Αυστραλίας, Harmony Verna, εκδ. Κλειδάριθμος Στο συγγραφικό ντεμπούτο της η νεαρή αμερικανίδα συγγραφέας μάς δίνει μια ιστορία αγάπης και θάρρους που εξελίσσεται μεταξύ Αυστραλίας και Αμερικής.  

J. G. Ballard, Στάθης Ν. Καλύβας, Μισέλ Φάις, Γιούχαν Γιούνασον, Mats Orlsson

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ