- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Αφού το λες εσύ…
Ανάλαφρο, από αυτά που μπορείς να διαβάσεις μέσα σε μια μέρα για μια γερή τζούρα πραγματικότητας δοσμένη με μια καλή δόση χιούμορ.
Ανάλαφρο, από αυτά που μπορείς να διαβάσεις μέσα σε μια μέρα για μια γερή τζούρα πραγματικότητας δοσμένη με μια καλή δόση χιούμορ. Άλλοτε αθυρόστομη (η περιγραφή της λέξης «αφούτο», που στην ουσία είναι ένας κώδικας επικοινωνίας μεταξύ δύο φίλων, σαν αυτούς που έχουμε όλοι με τους πολύ κολλητούς, βρίσκεται στο κεφάλαιο «Η Κουράδα Κλανίτα είναι σπανιόλα»), πολύ συχνά ευαίσθητη, κάποιες φορές θυμωμένη, μα σχεδόν πάντα αισιόδοξη, η γραφή της Σπέγγου είναι πάνω απ’ όλα ξεκούραστη και οικεία. Τα ίδια λόγια, τις ίδιες λέξεις, τις ίδιες αγωνίες και τα ίδια αστεία θα ακούσει κανείς αν καθίσει δίπλα σε οποιαδήποτε παρέα. Μια κοινή καθημερινότητα, που στην περίπτωση του «Αφούτο» διαδραματίζεται ανάμεσα στο Λονδίνο και την Αθήνα, και απαντήσεις σε ένα σωρό πράγματα, όχι σπουδαία, αλλά που συχνά απασχολούν τις κουβέντες μας. Και πολλή τρυφερότητα (…«Σου άρεσε να σου λέω ιστορίες. Σε έκαναν να γελάς. Όταν έφυγες, ξεκίνησα να γράφω τις ιστορίες που θα σου έλεγα, για να βρεθώ πιο κοντά σου, αλλά και για να αρχίσω να γελάω ξανά. Δεν θα σταματήσω να σου διηγούμαι ποτέ»).
Μπορεί να αλλάξει και κάτι στην καθημερινότητα του αναγνώστη του το «Αφούτο»; Ναι. Συνειδητοποιώντας ότι είναι προσόν να αντιμετωπίζει κανείς τη ζωή με καλή διάθεση, ίσως ξεκινήσει κι εκείνος να κάνει τα δικά του αστεία, έστω και «κλέβοντας» κάποια από αυτά που θα διαβάσει σε αυτό. Εντάξει, αστείο ήταν.
* Η Φραντζέσκα Μ. Σπέγγου δημιούργησε το πρώτο pet bakery στην Ελλάδα (www.barking-mad.gr) και δημοσιεύει ιστορίες «γέλιου και παραλόγου» στο boubouloubou.blogspot.com
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
40ή έκθεση βιβλίου, 2-18/9, Ζάππειο
Κάνεις τη βόλτα σου μέσα στο πάρκο και διαλέγεις βιβλία. Ωραία φάση! Αφιερωμένο στο Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού, περιλαμβάνει και αφιέρωμα στα «Λογοκριμένα και απαγορευμένα βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες, την περίοδο της δικτατορίας 1967-1974», αφιέρωμα στον «Γιούρι Γκαγκάριν 1961-2011, 50 χρόνια από την πρώτη πτήση ανθρώπου στο Διάστημα» και στην «Ιδέα Δωρεάς Οργάνων». Δευτέρα - Πέμπτη: 18.00 - 22.30, Παρασκευή & Σάββατο: 18.00 - 23.00, Κυριακή: 11.00 - 22.30.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Στάθης Καλύβας και η Νατάσα Τριανταφύλλη μιλούν για το «Big Bang 1970-1973» ή αλλιώς για μία ιστορική στιγμή που σβήστηκε από τη συλλογική μνήμη
Μια συζήτηση για τα coloring books της, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Key Books
Γιατί το «Might Is Right», ένα βιβλίο 19ου αιώνα, παραμένει ανατριχιαστικά επίκαιρο
Πρωτότυπες εκδόσεις από τους Σπύρο Μαντζαβίνο, Ουίλιαμ Κέντριτζ και Σεραφείμ Σανσαρίδη
Ο 62χρονος συγγραφέας τιμήθηκε για μυθιστόρημα που ανασυνθέτει μια ανεξιχνίαστη δολοφονία στο μεταπολεμικό Παρίσι
paint/inks | Περιπλανήσεις στο σύμπαν των εικόνων και των λέξεων: Η νέα στήλη του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη στην Athens Voice
Τα βιβλία προσφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και το 1ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης
Οι κρυφές ιστορίες πίσω από τα ονόματα των δρόμων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας
Ένα εβδομαδιαίο podcast για το βιβλίο, και τις νέες σειρές και ταινίες.
Από τη θεατρική σκηνή στη διδασκαλία, από την Ελλάδα σε πανεπιστήμια και θεατρικές αίθουσες σε ολόκληρο τον κόσμο. Με αφορμή την αγγλόφωνη έκδοση του βιβλίου του «Υποκριτική: Από τη θεωρία στην πράξη».
Ένα βιβλίο για όσα αισθανόμαστε αλλά δυσκολευόμαστε να εκφράσουμε
Στο έργο του Ακριθάκη, ιστορίες που ξεκινούν από τις σελίδες των τετραδίων, σημειωματάριων και ημερολογίων του μεταφέρονται στο χαρτί, τον καμβά, τον «μικρό τύπο» και το βιβλίο.
Από τα ιπποτικά ρομάντζα με νεράιδες, δράκους και σεξ, στο σήμερα (αλλά πάλι με νεράιδες, δράκους και σεξ)
Ένα ανέκδοτο ακόμη ποίημα από τη νέα συλλογή που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη
Βιβλία για βιβλία, συγγραφείς, βιβλιοπωλεία και βιβλιοθήκες για κάθε αναγνωστικό γούστο
Ένα μυθιστόρημα που αναδεικνύει την εξαιρετική περιγραφική δύναμη της συγγραφέως και την ικανότητά της να μετατρέπει έναν συγκεκριμένο τόπο —εδώ, τη Χάβρη— σε ολοκληρωμένη λογοτεχνική εμπειρία
Κυκλοφορεί τον Δεκέμβριο από τις Εκδόσεις Πατάκη
Χωράνε στην τσάντα, μέχρι και στην τσέπη, και διαβάζονται ωραία, το καθένα με το δικό του τρόπο
Στο πλαίσιο συμπλήρωσης των 60 χρόνων προσφοράς του ΜΙΕΤ στα γράμματα, τις τέχνες και τον πολιτισμό
Από τη Θήβα και τα πρώτα χρόνια της ζωής της μέχρι τις μεγάλες συναυλίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.