- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Αφού το λες εσύ…
Ανάλαφρο, από αυτά που μπορείς να διαβάσεις μέσα σε μια μέρα για μια γερή τζούρα πραγματικότητας δοσμένη με μια καλή δόση χιούμορ.
Ανάλαφρο, από αυτά που μπορείς να διαβάσεις μέσα σε μια μέρα για μια γερή τζούρα πραγματικότητας δοσμένη με μια καλή δόση χιούμορ. Άλλοτε αθυρόστομη (η περιγραφή της λέξης «αφούτο», που στην ουσία είναι ένας κώδικας επικοινωνίας μεταξύ δύο φίλων, σαν αυτούς που έχουμε όλοι με τους πολύ κολλητούς, βρίσκεται στο κεφάλαιο «Η Κουράδα Κλανίτα είναι σπανιόλα»), πολύ συχνά ευαίσθητη, κάποιες φορές θυμωμένη, μα σχεδόν πάντα αισιόδοξη, η γραφή της Σπέγγου είναι πάνω απ’ όλα ξεκούραστη και οικεία. Τα ίδια λόγια, τις ίδιες λέξεις, τις ίδιες αγωνίες και τα ίδια αστεία θα ακούσει κανείς αν καθίσει δίπλα σε οποιαδήποτε παρέα. Μια κοινή καθημερινότητα, που στην περίπτωση του «Αφούτο» διαδραματίζεται ανάμεσα στο Λονδίνο και την Αθήνα, και απαντήσεις σε ένα σωρό πράγματα, όχι σπουδαία, αλλά που συχνά απασχολούν τις κουβέντες μας. Και πολλή τρυφερότητα (…«Σου άρεσε να σου λέω ιστορίες. Σε έκαναν να γελάς. Όταν έφυγες, ξεκίνησα να γράφω τις ιστορίες που θα σου έλεγα, για να βρεθώ πιο κοντά σου, αλλά και για να αρχίσω να γελάω ξανά. Δεν θα σταματήσω να σου διηγούμαι ποτέ»).
Μπορεί να αλλάξει και κάτι στην καθημερινότητα του αναγνώστη του το «Αφούτο»; Ναι. Συνειδητοποιώντας ότι είναι προσόν να αντιμετωπίζει κανείς τη ζωή με καλή διάθεση, ίσως ξεκινήσει κι εκείνος να κάνει τα δικά του αστεία, έστω και «κλέβοντας» κάποια από αυτά που θα διαβάσει σε αυτό. Εντάξει, αστείο ήταν.
* Η Φραντζέσκα Μ. Σπέγγου δημιούργησε το πρώτο pet bakery στην Ελλάδα (www.barking-mad.gr) και δημοσιεύει ιστορίες «γέλιου και παραλόγου» στο boubouloubou.blogspot.com
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
40ή έκθεση βιβλίου, 2-18/9, Ζάππειο
Κάνεις τη βόλτα σου μέσα στο πάρκο και διαλέγεις βιβλία. Ωραία φάση! Αφιερωμένο στο Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού, περιλαμβάνει και αφιέρωμα στα «Λογοκριμένα και απαγορευμένα βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες, την περίοδο της δικτατορίας 1967-1974», αφιέρωμα στον «Γιούρι Γκαγκάριν 1961-2011, 50 χρόνια από την πρώτη πτήση ανθρώπου στο Διάστημα» και στην «Ιδέα Δωρεάς Οργάνων». Δευτέρα - Πέμπτη: 18.00 - 22.30, Παρασκευή & Σάββατο: 18.00 - 23.00, Κυριακή: 11.00 - 22.30.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αφορμή το τέλειο βιβλίο «H τελειότητα», υποψήφιο για το Διεθνές Βραβείο Booker
Το HBO επιστρέφει στο Γουέστερος με μια νέα σειρά βασισμένη στο βιβλίο του George R.R. Martin
«Δεν μπορείς να βελτιώσεις ένα εργαλείο του οποίου η μορφή ταυτίζεται απόλυτα με τη λειτουργία του»
Μια κλειστή κοινωνία που κρατά βαθιά θαμμένα μυστικά. Μια ντετέκτιβ που παλεύει με τον χρόνο. Κι ένας δολοφόνος που βρίσκεται πιο κοντά απ’ όσο όλοι πιστεύουν.
Με αφορμή τη δημοσιοποίηση 58 απόρρητων εγγράφων της ΚΥΠ, ο διακεκριμένος ιστορικός μιλά για τις κρίσιμες μέρες που σημάδεψαν την Κύπρο
Σήμερα Τετάρτη 28 Ιανουαρίου, στις 19.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Public Συντάγματος
Το μυθιστόρημα «Ο τέλειος γάμος» της Jeneva Rose (μετάφραση Χριστιάννα Σακελλαροπούλου, Εκδόσεις Διόπτρα) κυκλοφορεί στις 4 Φεβρουαρίου
Το χρονικό μιας φιλίας δεμένης με εκλέρ, πουράκια και ρεμπέτικα
Οι προσωπικότητες στη συζήτηση
Το βιβλίο, «Εμμηνόπαυση: Ένας αισιόδοξος οδηγός για τη δεύτερη άνοιξη της γυναίκας» της Davina McCall (μετάφραση Γιάννα Σκαρβέλη, Εκδόσεις Μίνωας), κυκλοφορεί στις 31 Ιανουαρίου
Οι λέσχες ανάγνωσης γίνονται η πιο όμορφη αφορμή για νέες γνωριμίες, συζητήσεις και έμπνευση στην πόλη
Θλίψη στον κόσμο των γραμμάτων για την απώλεια της σπουδαίας μεταφράστριας
Μια προσωπική συζήτηση μακριά από την επικαιρότητα για το οικονομικό-πολιτικό σκηνικό της μεταπολεμικής Ελλάδας και το αύριο της χώρας. Αφορμή το νέο του βιβλίο, «Ελλάδα 1953-2024 - Χρόνος και Πολιτική Οικονομία».
Οι σέκτες, οι αιρέσεις, οι απόκρυφες ομάδες ασκούν πάντα μια γοητεία στην ανθρώπινη φύση. Είναι το μυστήριο πίσω από την κλειστή πόρτα. Το απαγορευμένο.
Ένα βιβλίο που μας καλεί να ξανασκεφτούμε τι σημαίνει μάθηση
Η ελευθερία δεν είναι αφηρημένη ιδέα. Είναι η απουσία φόβου. Κι αυτό, τελικά, είναι το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο.
Το 3,5% στους δρόμους του Ιράν: Σχολιασμός με αφορμή το βιβλίο του Marcel Dirsus, «Πώς ανατρέπονται οι τύραννοι» (Εκδόσεις Μίνωας)
Όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή και επ' ουδενί δεν περιορίζονται εκεί
Τα εκατό δωμάτια ενός βιβλίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.