- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, αλλά μένει στο Λονδίνο εδώ και εννιά χρόνια. Το επαγγελματικό βιογραφικό του είναι περίπλοκο (νομικά, δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας, μαθήματα δημιουργικής γραφής και σεναρίου κ.λπ.) και θα γίνει πιο περίπλοκο στο μέλλον, δεν υπάρχει αμφιβολία. Το πρώτο του μυθιστόρημα έχει τίτλο «Κάτι άλλαξε» (εκδόσεις Τετράγωνο, σελ. 269). Ο πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας Χρήστος Ιωαννίδης μίλησε στην A.V.
Η υπόθεση; Παλιοί φίλοι που ζουν σε διαφορετικές χώρες ξανασυναντιούνται και διαπιστώνουν πόσο τους έχει αλλάξει η απόσταση και τα προσωπικά τους προβλήματα. Οι προστριβές αντί να τους απομακρύνουν τους φέρνουν πιο κοντά. Οι ήρωες μαθαίνουν να ακολουθούν την εσωτερική τους πυξίδα. Όχι πολλά όνειρα, όχι πολλά σχέδια και προσευχές. Αυτάρκεια.
Σε ποιο λογοτεχνικό είδος θα κατέτασσες το βιβλίο σου; Μη συμβατικό μυθιστόρημα.
Έχεις σκεφτεί να βιοπορίζεσαι από τη γραφή; To έχω σκεφτεί. Ξέρω πως είναι δύσκολο. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσω, βέβαια.
Για πολλούς συγγραφείς πέρασαν χρόνια μέχρι να δεχθεί κάποιος εκδοτικός οίκος να τους εκδώσει το πρώτο τους βιβλίο. Τι ισχύει για σένα; Δεν ήταν εύκολο. Είχα αρκετές αρνητικές απαντήσεις στην αρχή. Κάποια στιγμή απογοητεύτηκα και τα παράτησα, αλλά η απογοήτευση ήταν προσωρινή, ευτυχώς. Ξαναδούλεψα το κείμενο και το έστειλα σε πιο συμβατούς εκδότες. Στο τέλος είχα τρεις προτάσεις και δεν ήξερα τι να κάνω. Αισθάνομαι πολύ τυχερός που εκδόθηκε η δουλειά μου από τις εκδόσεις Τετράγωνο.
Θα πλήρωνες για να δεις το έργο σου τυπωμένο; Όχι, ποτέ. Πρέπει να πιστεύει και κάποιος άλλος σε αυτό.
Ποια είναι η γνώμη σου για την κριτική βιβλίων; Δεν διαβάζω πολλές κριτικές. Επιλέγω βιβλία τυχαία. Οι κριτικές με επηρρεάζουν, και γι’ αυτό προτιμώ να τις διαβάζω εκ των υστέρων μόνο για να βλέπω αν συμφωνώ ή όχι. Μου αρέσει να ξέρω τη γνώμη των άλλων για βιβλία που έχω διαβάσει, ειδικών και μη. Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν κακά βιβλία πάντως, μόνο βιβλία που δεν με αφορούν. Την ίδια γνώμη έχω και για τους ανθρώπους.
Έχεις παρακολουθήσει εργαστήρι δημιουργικής γραφής στο Λονδίνο. Ποιες ήταν οι εντυπώσεις σου;
Τα εργαστήρια προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες, αλλά δεν σου μαθαίνουν «ζωγραφική με νούμερα». Τα σεμινάρια βοηθούν να γράψεις πιο σωστά, να βελτιώσεις τη δομή της ιδέας που έχεις, αλλά από εκεί και πέρα είσαι μόνος. Βλέπεις πόσοι άλλοι βρίσκονται στην ίδια θέση με σένα και απογοητεύεσαι ή γίνεσαι πιο δυνατός. Εξαρτάται.
Λογοτεχνικές επιρροές; Μαργαρίτα Καραπάνου, Edmund White, Bret Easton Ellis, Dennis Cooper, Augusten Burroughs, Denton Welch, Μαλβίνα Κάραλη.
Μπορείς να δημιουργήσεις το «πορτρέτο» του αναγνώστη/στριας του βιβλίου σου; Γράφω για όλους.

Χρήστος Ιωαννίδης «Κάτι άλλαξε», εκδόσεις Τετράγωνο, σελ. 269
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Στον δρόμο μάς φωνάζουν αλλιώς»: Μια ιστορία για το πώς είναι να ζεις ως δύο διαφορετικοί άνθρωποι, μέσα και έξω από το σπίτι, και για όσα κληροδοτεί αυτή η αυτολογοκρισία στα παιδιά
Αυξήθηκαν οι δανεισμοί, πόσο «παλιά» είναι τα βιβλία που δανείζονται
Τα βιβλία «Ο ήλιος πάγωσε» και «Υπόθεση Πολέτη» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Βακχικόν
Φυσιογνωμία του ελευθεριακού κινήματος και σφοδρός επικριτής της καταναλωτικής κοινωνίας
Μια μεγάλη, χορταστική και αποκαλυπτική συνέντευξη με την Οφηλία, τη συγγραφέα-φαινόμενο των Εκδόσεων Silk
Ισχυρότερη από ποτέ η δίψα του παγκόσμιου κοινού για τις φονικές ίντριγκες της «βασίλισσας του εγκλήματος»
Οι σταυροφορίες και η επίδρασή τους στη διαμόρφωση του μεσαιωνικού κόσμου
Θεματική, αφηγηματική δομή, χαρακτήρες και ιδεολογικός προβληματισμός
Μια συζήτηση για τα βιβλία του «Καθαρμός» και «Το παράθυρο της Νεφέλης», καθώς και για τη λεπτή γραμμή ανάμεσα στην αλήθεια και τη μυθοπλασία
Η Αισθητική της Οδύνης και ο μύθος του Καταραμένου Δημιουργού: Ένα longread
Ο γνωστός συγγραφέας κάνει μια μεγάλη «βουτιά» στα πρώτα δεκατρία χρόνια της ζωής του, από το 1966 μέχρι το 1979
Μια συζήτηση για τις ιστορίες που γεννιούνται από την εμπειρία, αλλά αποκτούν τη δική τους, αυτόνομη ζωή μέσα στη λογοτεχνία
15 συγγραφείς και 12 εικαστικοί από επτά χώρες θα πλημμυρίσουν το νησί
Ποιες είναι οι παράμετροι σ’ αυτό το εξωφρενικό πείραμα που ονομάζουμε συνείδηση του εαυτού;
Ο σπουδαίος συγγραφέας της νουάρ λογοτεχνίας γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου του 1888
Ένα βιβλίο για το σκοτάδι της ανθρώπινης ψυχής αλλά και για τη φιλία και την ανθρωπιά
Ο ρομαντισμός σκέτος είναι αφέλεια, ο κυνισμός σκέτος είναι παραίτηση. Το βιβλίο ζει ανάμεσα στα δύο.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.