- CITY GUIDE
- PODCAST
-
26°
Aμάντα Μιχαλοπούλου
Επιστρέφει στην Αθήνα και στη λογοτεχνία με ένα εσωτερικό ταξίδι στο καινούργιο της μυθιστόρημα «Πώς να κρυφτείς»...
Επιστρέφει στην Αθήνα –μετά από 7 χρόνια παραμονής στο Βερολίνο– και στη λογοτεχνία με ένα εσωτερικό ταξίδι στο καινούργιο της μυθιστόρημα «Πώς να κρυφτείς». Η Α.V. είχε περιέργεια να μάθει τους λόγους.
Eίναι ακόμη πολύχρωμη η ζωή εκεί έξω; Πολύχρωμη ναι – αλλά με πιο δραματικές αποχρώσεις. Σαν ηλιοβασίλεμα.
Πώς αποφάσισες να γυρίσεις στην Ελλάδα σε μια περίοδο που όλοι σκέφτονται να φύγουν; Μάλλον είμαι πνεύμα αντιλογίας! Κι επίσης πιστεύω ότι η καταβαράθρωση είναι δημιουργική, για τους καλλιτέχνες τουλάχιστον. Αλλά και για τους υπόλοιπους τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα – πρέπει να σκαρφιζόμαστε διαρκώς ιδέες επιβίωσης, να βάζουμε δηλαδή το μυαλό μας να δουλέψει.
Τι θυμάσαι πιο έντονα ή τι νομίζεις ότι θα νοσταλγήσεις περισσότερο από την επταετία στο Βερολίνο; Τις βόλτες στα πάρκα με την κόρη μου, τα πρωινά στο γραφείο μου με τη βροχή να πέφτει στα τζάμια, τα μεσημέρια στα φτηνά καφέ με φίλους, τα ήσυχα βράδια. Τη σιωπή. Και την αίσθηση ότι είμαι ξένη.
Ποια η σχέση σου με τη νοσταλγία; Είναι πολύ καλή δυστυχώς. Προσπαθώ απεγνωσμένα να διαρρήξω τις σχέσεις μας και να συγκεντρωθώ λίγο στο παρόν...
Πώς έβλεπες την ελληνική πραγματικότητα από την απόσταση που διέθετες κατά την παραμονή σου στο Βερολίνο; Ως καθαρή μυθοπλασία. Ήταν σαν να είχα βάλει ένα audio book να παίζει. Το πιο περιπετειώδες βιβλίο: διαφθορά, σκάνδαλα, ίντριγκα και συνεχείς ανατροπές.
Πώς είναι να είσαι τώρα μετανάστης στη Γερμανία και πώς βλέπεις το ελληνικό μεταναστευτικό ζήτημα; Εγώ ήμουν μετανάστης πολυτελείας, αλλά ίσως στο μέλλον ξαναζήσουμε την ελληνική μετανάστευση με τους όρους της δεκαετίας του ’60, όπως την περιγράφει ο Δημήτρης Χατζής στο «Διπλό Βιβλίο». Ένα νέο κύμα ελληνικής μετανάστευσης θα βοηθούσε να καταλάβουμε καλύτερα κι εμείς τους μετανάστες εδώ. Και να αντιμετωπίσουμε τους ταξικούς μας φόβους που απλώς τους παραχώσαμε βαθιά, αλλά ποτέ δεν τους χάσαμε.
Μου άρεσε η επιλογή διαφορετικών αφηγητών που δίνουν μια πολυφωνική ερμηνεία της ιστορίας σου αλλά και της ίδιας της αντίληψης για τον κόσμο. Σε οδήγησε εκεί ο «στρυφνός» χαρακτήρας του Στέφανου, του κεντρικού σου ήρωα; Ναι, ένας εσωστρεφής ήρωας δεν μιλάει για τον εαυτό του. Είναι πιο αληθοφανές να μιλούν άλλοι γι’ αυτόν...
Πώς τα πας κάθε φορά με τους ήρωές σου; Εξαρτάται. Αυτή τη φορά με δυσκόλεψε πολύ ο Γερμανός απαγωγέας του Στέφανου, η κατανόηση των κινήτρων της απαγωγής ενός παιδιού. Έζησα τόσα χρόνια στο Βερολίνο αλλά δυσκολεύτηκα να καταλάβω πώς σκέφτονται οι Γερμανοί: δεν μιλάνε για το παρελθόν... Το αίνιγμα λύθηκε όταν συνάντησα έναν αιωνόβιο μαρξιστή ιερωμένο που δεν φοβόταν πια το θάνατο και συγκέρασε στο πρόσωπό του ένα αντιφατικό πορτρέτο του τελευταίου αιώνα στη Γερμανία.
Bερολίνο - Αθήνα; Πόσο κοντά; Πόσο μακριά; Τρεις ώρες με το αεροπλάνο, δύο μέρες με το αυτοκίνητο. Κι όμως απέχουν χιλιόμετρα φωτός στον τρόπο σκέψης.
Ποιο είναι το αγαπημένο σου ταξίδι; Το αμέσως επόμενο.
Ποιες άλλες μορφές τέχνης επιδρούν στο γράψιμό σου; Ο κινηματογράφος, οι εικαστικές τέχνες, το θέατρο, τα πάντα. Αυτή τη φορά και η αρχιτεκτονική. Στο «Πώς να κρυφτείς» το Βερολίνο και οι ακτές του Κορινθιακού είναι κατά κάποιον τρόπο ήρωες επίσης.
Ποιος είναι ο αγαπημένος σου λογοτεχνικός ήρωας; Η Ζαζί του Ρεϊμόντ Κενό και η Κασσάνδρα της Μαργαρίτας Καραπάνου – μικρά θεότρελα κορίτσια.Σε ποιον-α συγγραφέα θα ήθελες να πάρεις συνέντευξη και ποιο ήταν το πιο συναρπαστικό πρόσωπο με το οποίο έχεις, ήδη, μιλήσει;Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις συζητήσεις μου με τον Γονατά, τη Μάργκαρετ Άτγουντ, τον Άμος Οζ και τον Τζέρομ Τσάριν. Θα ήθελα να έχω προλάβει τον Μανσέτ, τη Χάισμιθ, το ζεύγος Μπόουλς και τον Ρομπέρτο Μπολάνιο.
Τι διαβάζεις αυτή τη στιγμή; Τα «Γράμματα σε μια νεαρή φίλη» του Κρισναμούρτι. Είναι καλό πριν κοιμηθείς να παύει να φλυαρεί το Εγώ.
Θεωρείς ότι η κρίση θα απομακρύνει ή όχι τον κόσμο από την ανάγνωση; Ελπίζω ότι η κρίση θα οδηγήσει ξανά τους ανθρώπους πίσω στην τέχνη, στη διατύπωση κρίσιμων ερωτήσεων.
Tι είναι για σένα τέχνη; Ακριβώς αυτό. Η αμηχανία και η ανακούφιση που νιώθουμε όταν κάποιος θέτει εκ μέρους μας μια ερώτηση που αμελούμε –αλλά κατά βάθος φοβόμαστε– να διατυπώσουμε.
Φωτογραφία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΜΠΛΕΚΑΣ

Το βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου «Πώς να κρυφτείς» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη (σελ. 368, € 16) και σε ψηφιακή μορφή ebook (σελ. 368, € 9,90)
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τις παράξενες ηρωίδες μέχρι το φύλο των συγγραφέων, μια συζήτηση για τις ταμπέλες που συνοδεύουν τα βιβλία
Ο πολυαγαπημένος Βρετανός συγγραφέας μάς μίλησε για το τελευταίο του μυθιστόρημα
Συγγραφέας χωρίς λογοτεχνικά όρια - Ήταν ανάμεσα στα φαβορί
Η Ελίζα Χριστοπούλου συγκεντρώνει σε ένα μικρό βιβλίο ιστορίες για έρωτες, φιλίες, λάθος αποφάσεις, γάτες και εκείνες τις απρόοπτες στιγμές που, χωρίς να το καταλάβουμε, γίνονται οι πιο σημαντικές.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης, η ιστορία της Ευαγγελίας Κακούρου μάς θυμίζει πως το να βλέπουμε καλύτερα δεν αφορά μόνο την όρασή μας αλλά και τον τρόπο που κοιτάζουμε τον εαυτό μας και τους δίπλα μας
Μιλήσαμε με τον συγγραφέα με αφορμή τη νουβέλα του «Κόκκινο Φαράγγι»
Η γερμανίδα συγγραφέας γράφει για τη λατρεία των υψηλών επιδόσεων, την κουλτούρα της αμείλικτης αυτοπειθαρχίας και του αέναου ανταγωνισμού, στο μεγάλο χρηματιστήριο της εικόνας.
Ο ηθοποιός και πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνιας συνυπογράφει το μυθιστόρημα «The Protector»
Ένα εβδομαδιαίο podcast για τις νέες εκδόσεις, και τις νέες σειρές και ταινίες.
Από τις 11 ως τις 15 Νοεμβρίου 2026 στο Σκαγοπούλειο Ίδρυμα
Οι αναγνώστες βιβλίων είναι μεγαλούτσικοι σε ηλικία, κι όσο πάνε μεγαλώνουν κι άλλο: το 1/3 των ανθρώπων που αγοράζουν και διαβάζουν βιβλία στις αγγλόφωνες χώρες είναι άνω των 60 ετών.
Ένας συλλογικός τόμος για τη σχέση των δύο τεχνών και τους τρόπους με τους οποίους αναπαριστούν και συγκροτούν τον χώρο
Το μυθιστόρημα της Freida McFadden, «Η ώρα της καταιγίδας» (μετάφραση Κίκα Κραμβουσάνου, Εκδόσεις Διόπτρα), κυκλοφορεί στις 7 Οκτωβρίου
Ποιοι είναι οι «γεωεπιχειρηματίες» και πώς η δύναμή τους αλλάζει τους κανόνες της παγκόσμιας πολιτικής;
Η υποψήφια για Booker και Pulitzer συγγραφέας στο «Ολύμπιον»
To μυθιστόρημα της Brigitte Reimann «Αδέρφια» (μετάφραση-επίμετρο Μαρία Μαντή) κυκλοφορεί στις 10 Οκτωβρίου από τις Εκδόσεις Αλεξάνδρεια
Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών
Ο ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής μιλά για το νέο του βιβλίο «Αντί καληνύχτας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Key Books
H σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.