Βιβλιο

Όλα είναι πολιτική

Πικρές ελιές: Η διπλωματία, η σύγκρουση των θεωριών και η σύγχρονη Κύπρος

4835-79724.jpg
Αγγελική Μπιρμπίλη
ΤΕΥΧΟΣ 335
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
12599-28624.jpg

n Πικρές ελιές: Η διπλωματία, η σύγκρουση των θεωριών και η σύγχρονη Κύπρος Ουίλλιαμ Μάλλινσον, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, σελ. 272

Η Κύπρος βρισκόταν πάντα στο επίκεντρο διεθνών διενέξεων και μέχρι σήμερα παραμένει μια γεωπολιτική πυριτιδαποθήκη με οξεία ένταση λόγω της τουρκικής κατοχής του ενός τρίτου της έκτασής της. Ο Ιστορικός, λέκτορας βρετανικής Ιστορίας, Λογοτεχνίας και Πολιτισμού στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και θεωρητικός των διεθνών σχέσεων Ουίλλιαμ Μάλλινσον προσεγγίζει την ανάλυση των προβλημάτων της Κύπρου καθώς και των κινδύνων που ενέχουν για τις διεθνείς σχέσεις με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Όντας πρώην διπλωμάτης συνδυάζει την πρακτική εμπειρία της διεθνούς διπλωματίας με την ακαδημαϊκή έρευνα, επιχειρώντας να αποδείξει ότι η ιστορική έρευνα αποτελεί την ουσιαστική βάση για τη θεωρία των διεθνών σχέσεων.

n Η τράπεζα - Πώς η Goldman Sachs κυβερνά τον κόσμο Marc Roche, μτφ. Α. Κομνηνέλλη, εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 353

Σημειώστε το όνομα: Άντι Λουδιάδη. Η εκπρόσωπος της GS που ανέλαβε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά για λογαριασμό της Σημιτικής κυβέρνησης, όταν η τελευταία ζήτησε τη βοήθειά της όταν επιχειρούσε να μας βάλει στη ζώνη του Ευρώ.Είναι μια από τις στελεχάρες της Goldman Sachs, του τραπεζικού κολοσσού που διοικεί με απόλυτη μυστικότητα την παγκόσμια οικονομία. Ένα από τα πολλά κεφάλια (μαζί με άλλα κεφάλια διευθυντών και golden boys) της Λερναίας Ύδρας που ακούει στο όνομα Goldman Sachs, της τράπεζας που κατάφερε να βγει αλώβητη από το οικονομικό κραχ του 2008 και που χρησιμοποιεί κάθε αθέμιτο τρόπο προκειμένου να διασφαλίσει στους επενδυτές της κέρδη. Πώς το καταφέρνει; Μα ακολουθώντας στο ακέραιο τις αρχές της – όπως τη 14η: «Η ακεραιότητα και η τιμιότητα βρίσκονται στην καρδιά της επιχείρησής μας. Προσδοκούμε από τους υπαλλήλους να είναι άμεμπτοι από ηθικής απόψεως σε οτιδήποτε κάνουν, είτε πρόκειται για την επαγγελματική τους ζωή είτε για την προσωπική». Το βιβλίο του Γάλλου δημοσιογράφου Roche δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τα θρίλερ του Γκρίσαμ, αφού πολλά δισεκατομμύρια, σεξ, παιχνίδια κάτω από το τραπέζι, κυβερνήτες και σημαντικά πρόσωπα της παγκόσμιας οικονομίας μπερδεύονται άλλοτε ύπουλα και άλλοτε γλυκά, αφήνοντας πίσω τους ηττημένους αντιπάλους (βλ. Lehman Brothers), κατεστραμμένες και χρεοκοπημένες χώρες και επιχειρήσεις. (Το βιβλίο τιμήθηκε με το γαλλικό Βραβείο Βιβλίου Οικονομίας 2010.)

Πλήθος Μάικλ Χαρντ - Αντόνιο Νέγκρι, εκδ. Αλεξάνδρεια

Μήπως ο φόβος έχει γίνει η μόνιμη συνθήκη ζωής μας και η δημοκρατία ένα ανέφικτο όνειρο; Μετά το διεθνές μπεστ-σέλερ τους «Αυτοκρατορία» (εκδόσεις SCRIPTA), οι Μάικλ Χαρντ και Αντόνιο Νέγκρι, δύο από τους πιο ενεργούς σύγχρονους πολιτικούς φιλοσόφους, έρχονται με μια νέα θεώρηση του κόσμου: αποικίζοντας και διασυνδέοντας περισσότερα πεδία της ζωής σε όλο και μεγαλύτερο βάθος και συγκλίνοντας σε μια οικουμενικά διαδικτυωμένη κοινότητα, οι διάφορες ομάδες και τα άτομα μπορούν πλέον να συνδυαστούν σε ρευστές μήτρες αντίστασης. Να πάψουν να είναι σιωπηλές, καταπιεσμένες «μάζες» και να σχηματίσουν ένα πλήθος ικανό να χαράξει ένα δημοκρατικό εναλλακτικό δρόμο στη σημερινή παγκόσμια τάξη. Στο «Πλήθος» –που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια– παρουσιάζουν ανάγλυφα, τρομακτικά όσο και ελπιδοφόρα, την πραγματικότητα του οικουμενικού πολέμου αλλά και τη δυνατότητα ενός νέου είδους οικουμενικής δημοκρατίας.

Τι νέα

imageimage

Mουσουλμανικο τεμένος στην Αθήνα: Εισαι υπερ  Ή κατα;

Η INTELLIGENCE SQUARED GREECE διοργανώνει το 2ο debate – αυτή τη φορά σε συνεργασία με το British Council. Ο θεσμός βουτάει στα βαθιά με ένα θέμα καυτό, «Η ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα μόνο καλό μπορεί να κάνει». Ομιλητές υπέρ της πρότασης: Tariq Ramadan, καθηγητής Σύγχρονων Ισλαμικών Σπουδών - Oxford University,  Άννα Τριανταφυλλίδου, Ερευνήτρια Α΄, Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής. Κατά της πρότασης: Douglas Murray, Συγγραφέας και Διευθυντής του Κέντρου για την Κοινωνική Συνοχή στη Μεγάλη Βρετανία. Συντονίζει ο Σωτήρης Ρούσσος, Αν. Καθηγητής Επικεφαλής του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Χορηγός επικοινωνίας η A. V. 

28/2, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Σουηδίας 61. Κρατήσεις: tickets@iq2.gr / katy.yakoumaki@britishcouncil.gr / 210 3692.342

24/2, 20.00

Το βιβλίο «Ο γύρος του Θανάτου», του Θωμά Κοροβίνη, παρουσιάζουν οι εκδ. Άγρα. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι συγγραφείς Ζ. Ζατέλη, Θ. Γρηγοριάδης και Γ. Μακριδάκης.

Βιβλιοπωλείο Ιανός, Σταδίου 24

26/2, 12.30

Ιστορίες με πρωταγωνιστές κάποια πανέξυπνα ποντικάκια θα διηγηθεί στους μικρούς της φίλους η Αγνή Στρουμπούλη. Οι ιστορίες είναι βασισμένες στο βιβλίο της «Κάτι κατεργάρηδες ποντικοί», που κυκλοφορεί από τις εκδ. Κονδύλι. Βιβλιοπωλείο Μικρός Κοραής, Παπάγου 7 & Αριστοφάνους, Χαλάνδρι, 210 6890.321

«Ωκεανίδα-Στοκ»: «Στεγάζεται» στην Κεντρική Διάθεση της «Ωκεανίδας» (Σολωμού 25, Εξάρχεια, 210.38.27.341 και sales@oceanida.gr). Θα βρεις παλαιότερους τίτλους από όλες τις εκδοτικές σειρές (μυθιστορήματα της «Ασημένιας» σειράς, ιστορικά έργα, δοκίμια, τη σειρά «Κλασικά», με σκληρό εξώφυλλο και γκραβούρες κ.ά.) σε πολύ χαμηλές τιμές, από 2 έως 5 ευρώ. Ανάμεσά τους έργα γνωστών και αγαπημένων συγγραφέων, όπως: Ιζαμπέλ Αλιέντε, Λάουρα Εσκιβέλ, Σουζάνα Ταμαρο, Κενιζέ Μουράτ, Αμίν Μααλούφ κ.ά. Διατίθενται πάνω από 100 τίτλοι και κάθε τόσο ο κατάλογος θα ανανεώνεται. Ανοιχτό καθημερινές, 8-4 μ.μ. και τα Σάββατα, 10-3 μ.μ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ