Βιβλιο

Οι σελίδες πηγαίνουν σινεμά

10 best sellers που έγιναν ταινίες και αξίζει να διαβάσεις

5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
121916-273157.jpg

Καμιά φορά τα Όσκαρ γίνονται αφορμή για να διαβάσουμε, παρά να πάμε σινεμά. Η επιτυχία για ιστορίες που έχουν ήδη αγαπηθεί από το κοινό είναι συνήθως εγγυημένη κι έτσι δεν είναι λίγες οι ταινίες που ξεκίνησαν την καριέρα τους από τα ράφια των μπεστ σελερ. Μάλιστα, το άκουσμα κάθε κινηματογραφικής μεταφοράς αποτελεί είδηση και συνοδεύεται πάντα από τις γνωστές διαμάχες. Κυριότερες εστίες συζητήσεων: αν η ταινία θα καταφέρει να ξεπεράσει τη μαγεία των σελίδων και ποιος ηθοποιός θα ενσαρκώσει καλύτερα τους ήρωες που κάθε αναγνώστης έχει δημιουργήσει στη φαντασία του.

Ζώντας την έξαψη της μεγαλύτερης γιορτής του κινηματογράφου, ξεφυλλίσαμε και σου θυμίζουμε κάποιες ιστορίες που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία τόσο στα ράφια των βιβλιοπωλείων όσο και στις κινηματογραφικές αίθουσες. Εάν είσαι κι εσύ από τους φανατικούς που ξενυχτάνε για να δουν live την απονομή των Όσκαρ, δες παρακάτω δέκα βιβλία που ενέπνευσαν σπουδαίες ταινίες.

1. Το κορίτσι που εξαφανίστηκε

Βιβλίο: Gillian Flynn / Ταινία: David Fincher

Γιατί να το διαβάσεις: Είναι βιβλίο μιας από τις σημαντικότερες συγγραφείς ψυχολογικών θρίλερ παγκοσμίως που το όνομά της αποτελεί εγγύηση για κάθε σινεφίλ. Εκτός από το «Κορίτσι που εξαφανίστηκε», το βιβλίο της «Σκοτεινός τόπος» γνώρισε τεράστια κινηματογραφική επιτυχία πέρυσι, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε η κινηματογραφική μεταφορά της νουβέλας της «Το χέρι που κινεί τα νήματα».

Το ήξερες; : «To μπαρ» του Νικ Νταν, του πρωταγωνιστή της ιστορίας, είναι τώρα υπαρκτό μαγαζί στο κέντρο του Cape Girardeau στο Μιζούρι, εκεί ακριβώς όπου γυρίστηκαν οι αντίστοιχες σκηνές της ταινίας.

2. Το δείπνο / Τα δικά μας παιδιά

Βιβλίο: Herman Κοch / Ταινία: Ivano De Matteo

Γιατί να το διαβάσεις: Γιατί αποτελεί εκδοτικό φαινόμενο των τελευταίων ετών: έχει κυκλοφορήσει σε 53 χώρες, ξεπερνά σε πωλήσεις το ένα εκατομμύριο αντίτυπα και έχει κατακτήσει την κορυφή της λίστας των μπεστ σέλερ των New York Times. Πολλοί το χαρακτηρίζουν ένα νοσηρό ψυχολογικό θρίλερ, αλλά δεν παύει να αποτελεί για τους περισσότερους μία ρεαλιστική αναπαράσταση του κτήνους που κρύβεται μέσα μας, καλώντας μας να συμφιλιωθούμε με όσα άγρια ένστικτα τιθασεύει ο πολιτισμός.

3. Κάρολ

Βιβλίο: Patricia Highsmith / Ταινία: Todd Haynes

Γιατί να το διαβάσεις: Οι σελίδες του βιβλίου της Πατρίτσια Χάισμιθ δεν χάρισαν στην Κέιτ Μπλάνσετ μόνο μία υποψηφιότητα στη φετινή απονομή των Όσκαρ, αλλά κυρίως την ευκαιρία να ερμηνεύσει με δεξιοτεχνία τον πολυεπίπεδο χαρακτήρα της Κάρολ που γεννήθηκε στις σελίδες του ομώνυμου βιβλίου. Η ανάγνωση αξίζει για την κατανόηση μιας πολύπλοκης ερωτικής ιστορίας μεταξύ δύο γυναικών που ξετυλίγεται αργά στα χέρια του αναγνώστη ο οποίος αγωνιά για τη συνέχεια. Οι ιστορίες της Χάισμιθ δεν είναι άλλωστε άγνωστες στο σινεφίλ κοινό. Η ταινία «Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ» που κέρδισε το κοινό το 1999 αποτελεί επίσης βιβλίο της.

Το ήξερες; : Το μυθιστόρημα εκδόθηκε αρχικά με τον τίτλο «Τhe price of salt» και η Χάισμιθ, σε μια προσπάθεια να αποφύγει την ταύτιση του ονόματός της με βιβλία λεσβιακού περιεχομένου, το υπέγραψε με το ψευδώνυμο Κλερ Μόργκαν.

4. Το καταφύγιο της αγάπης

Βιβλίο: Nicholas Sparks / Ταινία: Lasse Hallström

Γιατί να το διαβάσεις: Αν είσαι ρομαντική ψυχή, αρκεί ίσως να μάθεις ότι είναι έργο του ίδιου συγγραφέα που έγραψε το μυθιστόρημα «The Notebook». Ο Nicholas Sparks είναι εγγύηση στις ερωτικές ιστορίες που αφήνουν εποχή και το «Καταφύγιο της αγάπης» είναι το όγδοο βιβλίο του που έκανε πάταγο στη μεγάλη οθόνη. Με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 89.000.000 αντίτυπα, ο Nicholas Sparks είναι δικαίως ένας από τους πιο αγαπημένους συγγραφείς και μαέστρος στις ιστορίες αγάπης.

5. Ο χιονάνθρωπος

Βιβλίο: Jo Nesbo / Ταινία: Tomas Alfredson

Γιατί να το διαβάσεις: Aπάντηση είναι η εξής ερώτηση: «Γιατί δεν το έχεις ήδη διαβάσει είπαμε;» Τι άλλο χρειάζεται για να σε πείσει πέραν του ονόματος του Jo Nesbo, του διασημότερου εκπροσώπου του σκανδιναβικού αστυνομικού, ενός λογοτεχνικού είδους που έχει λάβει διαστάσεις κινήματος. Εάν δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις, ο «Χιονάνθρωπος» είναι η απάντηση και καλά θα κάνεις να βιαστείς γιατί η ομώνυμη ταινία θα βγει στις αίθουσες τον Οκτώβριο του 2017 με πρωταγωνιστή τον Michael Fassbender στο ρόλο του Χόλε.

Το ήξερες; : Αρχικά είχε ακουστεί το όνομα του Martin Scorsese για τη σκηνοθεσία, αλλά τελικά ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος θα συμμετέχει στην παραγωγή της ταινίας, μαζί με τον συγγραφέα του βιβλίου Jo Nesbo.

6. Το κορίτσι του τρένου

Βιβλίο: Paula Hawkins / Ταινία: Tate Taylor

Γιατί να το διαβάσεις: Έκανε τρελή επιτυχία από την πρώτη μέρα και οι αριθμοί μιλούν ξεκάθαρα: οι αναγνώστες του ψυχολογικού θρίλερ «Το Κορίτσι του Τρένου» θα γέμιζαν 11.428 βαγόνια του μετρό της Νέας Υόρκης, ενώ το συνολικό βάρος από τα πωληθέντα αντίτυπα του βιβλίου αντιστοιχούν σε 4.360.000 μπουκάλια τζιν τόνικ. Η Ρέιτσελ, η ηρωίδα της Πόλα Χόκινς την οποία θα υποδυθεί η Έμιλι Μπλαντ, λατρεύει το τζιν τόνικ και όλοι αναμένουν να τη δουν να ζωντανεύει στη μεγάλη οθόνη τον Οκτώβριο. Η πρωτοεμφανιζόμενη Χόκινς κατάφερε να κρατήσει ξάγρυπνο μέχρι και τον Στίβεν Κινγκ κι εσύ θα περιμένεις την ταινία τόσους μήνες;

Το ήξερες; : Η ηθοποιός Έμιλι Μπλαντ συνήθως προσπαθεί να καμουφλάρει τη βρετανική προφορά της στους ρόλους που υποδύεται, όμως αυτή θα είναι η 19η ταινία της, όπου δε θα χρειαστεί να την αποχωριστεί αφού η ηρωίδα που ενσαρκώνει είναι όντως Βρετανή.

7. Ο λύκος της Wall Street

Βιβλίο: Jordan Belfort / Ταινία: Martin Scorsese

Γιατί να το διαβάσεις: Είναι ό,τι καλύτερο για να μάθεις την απληστία και την εξαλλοσύνη των «χρυσών παιδιών» των δεκαετιών του '80 και του '90, αφού θα στα διηγηθεί κάποιος που τα έζησε από μέσα. Πρόκειται για μια αυτοβιογραφία από τα έγκατα της Γουόλ Στριτ που διαβάζεται σαν το πιο συναρπαστικό μυθιστόρημα. Ο συγγραφέας είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες και απατεώνες της χρυσής εποχής του χρηματιστηρίου και περιγράφει την πορεία του στο χρήμα από την πρώτη μέρα δουλειάς. Φυσικά και η ταινία ήταν υποψήφια για 5 Όσκαρ και δεκάδες άλλα βραβεία, αλλά το βιβλίο αξίζει και γι’ αυτό βρέθηκε ανάμεσα στη λίστα των μπεστ σέλερ των New York Times.

Το ήξερες; : Ο συγγραφέας έχει ευχαριστήσει δημοσίως την επιμελήτρια του βιβλίου επειδή «έκανε δουλειά τριών ανθρώπων κόβοντας 700 σελίδες από το χειρόγραφο των 1.200 σελίδων» και παραδέχτηκε ότι η γραφή του είναι λίγο φλύαρη.

8. Η κλέφτρα των βιβλίων

Βιβλίο: Markus Zusak / Ταινία: Brian Percival

Γιατί να το διαβάσεις: Το βιβλίο του Αυστραλού συγγραφέα, Μάρκους Ζούσακ, έγινε παγκόσμιο μπεστ σέλερ και έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες, ενώ έχει λάβει δύο βραβεία: Pritz Honor Book και Book Sense Book of the Year για το 2007. Πρόκειται για «μια αξέχαστη ιστορία για τη δύναμη της ανθρωπιάς, τις ανατροπές της ζωής, αλλά και για την αστείρευτη γοητεία των βιβλίων», που αξίζει να διαβάσει κανείς προτού δει την κινηματογραφική της μεταφορά.

9. Κάθε στιγμή μετράει / Still Alice

Βιβλίο: Lisa Genova / Ταινία: Richard Glatzer και Wash Westmoreland

Γιατί να το διαβάσεις: Θα συγκινηθείς διαβάζοντας μία ιστορία για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, γραμμένη από μία ειδικό. Η Λίζα Τζενόβα είναι πτυχιούχος βιοψυχολογίας και κάτοχος διδακτορικού στη νευροεπιστήμη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Το «Κάθε Στιγμή Μετράει» (Still Alice) έγινε παγκόσμιο μπεστ σέλερ πουλώντας πάνω από 2,6 εκατομμύρια αντίτυπα και έχει μεταφραστεί σε 37 γλώσσες. Η επιτυχία του βιβλίου μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το 2014, με πρωταγωνίστρια την Τζούλιαν Μουρ, η οποία κέρδισε όλα τα βραβεία ερμηνείας της χρονιάς, ανάμεσά τους και το πρώτο της Όσκαρ.

Το ήξερες; : Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Richard Glatzer, πάσχει από Αλτσχάιμερ και δεν μπορεί να μιλήσει. Σκηνοθέτησε την ταινία με τη βοήθεια μιας εφαρμογής iPad που μετατρέπει γραπτά κείμενα σε προφορικό λόγο!

10. Η ζωή του Πι

Βιβλίο: Yann Martel / Ταινία: Ang Lee

Γιατί να το διαβάσεις: Το μυθιστόρημα «Η ζωή του Πι» αποτελεί κορυφαία στιγμή στη λογοτεχνική πορεία του Γιαν Μαρτέλ, καθώς το 2002 του χάρισε το βραβείο Booker. Έκτοτε το βιβλίο έχει κυκλοφορήσει σε 41 χώρες και δέκα χρόνια μετά έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία αποφέροντας συνολικά 609 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, ενώ έλαβε 11 υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων για Καλύτερη Ταινία. Τελικά πήρε Όσκαρ Σκηνοθεσίας και κέρδισε σε τέσσερις ακόμα κατηγορίες. Επίσης βραβεύτηκε με Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας. Η ταινία του 2012 είναι βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Γιαν Μαρτέλ και διηγείται την ιστορία του Πι, ενός δεκαεξάχρονου αγοριού, ο οποίος είναι ο μόνος που επιζεί από το ναυάγιο ενός πλοίου. Ο Μαρτέλ έμαθε την ιστορία του Πι από έναν ηλικιωμένο Ινδό, που του είπε «θα σου διηγηθώ μια ιστορία που θα σε κάνει να πιστέψεις στο Θεό». Αξίζει να μάθεις κι εσύ από πρώτο χέρι αυτή τη συναρπαστική ιστορία, που «έκανε το γύρο του κόσμου και βρίσκεται μέσα σε τούτο δω το βιβλίο».

Κεντρική φωτογραφία: Κάρολ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ