- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Βρικόλακες στην Αθήνα
Ο αρχιτέκτονας και κομίστας Φώτης Παπαστεφάνου δημιουργεί αποκλειστικά για την AV ένα κύκλο από ιστορίες της Αθήνας των αρχών του 19ου αι.
Με αφορμή την ιστορία για τον «Βρικόλακα» του Πολιντόρι και τη σχέση του με την Αθήνα των αρχών του 19ου αι., ο αρχιτέκτονας και κομίστας Φώτης Παπαστεφάνου δημιουργεί για την A.V. έναν κύκλο από ιστορίες που αφορούν την περίοδο της Τουρκοκρατίας, στην οποία η Αθήνα ήταν μία μικρή κωμόπολη, πολύ διαφορετική από τη μητρόπολη που είναι σήμερα. Οι ιστορίες που θα παρουσιαστούν στη συνέχεια είναι: Ο Έλλην Βρικόλακας, Ο Τρελός της Αθήνας, Οι Πελαργοί της Αθήνας, Το Θαυματουργό Άγαλμα της Ελευσίνας.
Ένας βρικόλακας στην Αθήνα
Όταν σκεφτόμαστε βρικόλακες, η εικόνα που μας έρχεται στο μυαλό είναι διαμορφωμένη από την κινηματογραφική εκδοχή του «Δράκουλα» του Μπραμ Στόουκερ. Αλλά ακόμα και οι πιο εκσυγχρονισμένες εκδοχές όπως oι σειρές ταινιών «Underworld», «Blade», ακόμα και το «Twilight», αναπαράγουν περίπου το ίδιο πρότυπο. Αυτό του εκλεπτυσμένου άντρα ή γυναίκας που χρησιμοποιεί τα ταλέντα που διαθέτει για να γοητεύσει και τελικά να κυριεύσει το αβοήθητο θύμα.
Η πρώτη φορά που η λογοτεχνία συνέλαβε έναν τέτοιο βρικόλακα, που είναι πολύ διαφορετικός από τη λαϊκή αντίληψη για αυτόν, ήταν το 1819 όταν δημοσιεύτηκε ο «Βρικόλακας» του Τζον Πολιντόρι. Μεγάλο μέρος της ιστορίας εκτυλίσσεται στην Αθήνα, όπου όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα η πίστη στην ύπαρξη του βρικόλακα ήταν πολύ διαδεδομένη. Εκτός όμως από μία αρχετυπική ιστορία τρόμου, ο «Βρικόλακας» αποτυπώνει την ένταση της σχέσης του Πολιντόρι με το λόρδο Μπάιρον, με τον οποίο είχαν περάσει μαζί το καλοκαίρι του 1816 στην Ελβετία και συμμετείχαν στον άτυπο διαγωνισμό της βίλας Ντιοντάντι από τον οποίο προέκυψε ένα άλλο αρχέτυπο της γοτθικής λογοτεχνίας, το τέρας του Φρανκενστάιν της Μαίρης Σέλεϊ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H νουβέλα της Susan Taubes «Θρήνος για την Τζούλια», συνοδευόμενη από εννέα διηγήματα, κυκλοφορεί την ερχόμενη εβδομάδα από τις Εκδόσεις Αλεξάνδρεια
Οι γιορτές είναι η καλύτερη ευκαιρία για διάβασμα
Αναζητώντας τα ίχνη του Αγνοούμενου του Ματαρόα
Είναι το πρώτο του τα τελευταία χρόνια
Η A.V. περιπλανιέται στα βιβλιοπωλεία και προτείνει
Η A.V. περιπλανιέται στα βιβλιοπωλεία και προτείνει
Η A.V. περιπλανιέται στα βιβλιοπωλεία και προτείνει
Η A.V. περιπλανιέται στα βιβλιοπωλεία και προτείνει
Η A.V. περιπλανιέται στα βιβλιοπωλεία και προτείνει
Η A.V. περιπλανιέται στα βιβλιοπωλεία και προτείνει
Ο αναγνώστης συντροφεύει τον σεφ στην αναζήτηση του φονιά του φίλου του αλλά και στην καταβύθισή του στον λαβύρινθο της μεγάλης απάτης σχετικά με τη νόθευση του λαδιού
Γιατί ο γνωστός συγγραφέας άφησε (για λίγο) τα αστυνομικά και έγραψε δύο νουβέλες;
Προτάσεις για τον χειμώνα από τον εκδοτικό οίκο
Eίχε διαγνωστεί το 2022 με γλοιοβλάστωμα
Μια συζήτηση για τον Εθνικό Διχασμό, τους θεσμούς, την πολιτική κουλτούρα, τη μνήμη του τραύματος και την εντιμότητα της ιστορικής ματιάς
Το βιβλίο «Δάκρυα στη Βροχή» παρουσιάζεται απόψε στις 19.30 στον ΙΑΝΟ
Γιατί επιστρέφει στην ποίηση μετά από δυόμιση δεκαετίες με ένα νέο βιβλίο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.