- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Βρικόλακες στην Αθήνα
Ο αρχιτέκτονας και κομίστας Φώτης Παπαστεφάνου δημιουργεί αποκλειστικά για την AV ένα κύκλο από ιστορίες της Αθήνας των αρχών του 19ου αι.
Με αφορμή την ιστορία για τον «Βρικόλακα» του Πολιντόρι και τη σχέση του με την Αθήνα των αρχών του 19ου αι., ο αρχιτέκτονας και κομίστας Φώτης Παπαστεφάνου δημιουργεί για την A.V. έναν κύκλο από ιστορίες που αφορούν την περίοδο της Τουρκοκρατίας, στην οποία η Αθήνα ήταν μία μικρή κωμόπολη, πολύ διαφορετική από τη μητρόπολη που είναι σήμερα. Οι ιστορίες που θα παρουσιαστούν στη συνέχεια είναι: Ο Έλλην Βρικόλακας, Ο Τρελός της Αθήνας, Οι Πελαργοί της Αθήνας, Το Θαυματουργό Άγαλμα της Ελευσίνας.
Ένας βρικόλακας στην Αθήνα
Όταν σκεφτόμαστε βρικόλακες, η εικόνα που μας έρχεται στο μυαλό είναι διαμορφωμένη από την κινηματογραφική εκδοχή του «Δράκουλα» του Μπραμ Στόουκερ. Αλλά ακόμα και οι πιο εκσυγχρονισμένες εκδοχές όπως oι σειρές ταινιών «Underworld», «Blade», ακόμα και το «Twilight», αναπαράγουν περίπου το ίδιο πρότυπο. Αυτό του εκλεπτυσμένου άντρα ή γυναίκας που χρησιμοποιεί τα ταλέντα που διαθέτει για να γοητεύσει και τελικά να κυριεύσει το αβοήθητο θύμα.
Η πρώτη φορά που η λογοτεχνία συνέλαβε έναν τέτοιο βρικόλακα, που είναι πολύ διαφορετικός από τη λαϊκή αντίληψη για αυτόν, ήταν το 1819 όταν δημοσιεύτηκε ο «Βρικόλακας» του Τζον Πολιντόρι. Μεγάλο μέρος της ιστορίας εκτυλίσσεται στην Αθήνα, όπου όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα η πίστη στην ύπαρξη του βρικόλακα ήταν πολύ διαδεδομένη. Εκτός όμως από μία αρχετυπική ιστορία τρόμου, ο «Βρικόλακας» αποτυπώνει την ένταση της σχέσης του Πολιντόρι με το λόρδο Μπάιρον, με τον οποίο είχαν περάσει μαζί το καλοκαίρι του 1816 στην Ελβετία και συμμετείχαν στον άτυπο διαγωνισμό της βίλας Ντιοντάντι από τον οποίο προέκυψε ένα άλλο αρχέτυπο της γοτθικής λογοτεχνίας, το τέρας του Φρανκενστάιν της Μαίρης Σέλεϊ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνομιλίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους για ενδιαφέροντα πράγματα, εντός κι εκτός επικαιρότητας - πάντα με βλέμμα λοξό
Το βιβλίο παρουσιάζεται στην Cantina Social στις 23/07 και ώρα 20:00, όπου και θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός αντιτύπων
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Μίνωας
Το νέο βιβλίο της Μανίνας Ζουμπουλάκη και γιατί αξίζει να διαβαστεί από γυναίκες και άντρες κάθε ηλικίας
Ένα ωμό, κλειστοφοβικό πολιτικό θρίλερ που επαναπροσδιορίζει το Caribbean noir
Μια συγκινητική ωδή στη μνήμη και την παιδική ηλικία
Δύο συγκλονιστικά ιστορικά βιβλία από τις εκδόσεις Utopia φέρνουν τον Μεσαίωνα στο σήμερα με ρυθμό που κόβει την ανάσα.
Τιμά το πολύπλευρο έργο του εθνικού μας ποιητή με μια πλούσια έκδοση - Με ανέκδοτα έργα και νέες μελέτες
«Το Σύμπαν δεν σου δίνει σκοπό. Σου δίνει την ελευθερία να τον δημιουργήσεις», λέει ο κορυφαίος θεωρητικός φυσικός
Προτάσεις ελληνικής πεζογραφίας από την πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή
Η μοναδική αρχιτεκτονική του και η νέα πολιτιστική εμπειρία προσελκύει βιβλιόφιλους από όλο τον κόσμο
Ένα ανέκδοτο ποίημα του Γιώργου Βέλτσου για την ATHENS VOICE
Ο Νικολό Αμανίτι εξετάζει τη δύναμη της δημόσιας εικόνας και τις συνέπειες της έκθεσης, ενώ η Τζούλια Καμινίτο στρέφει το βλέμμα στις αόρατες πληγές που διαμορφώνουν έναν άνθρωπο πολύ πριν αποκτήσει τη δική του φωνή
Η συγγραφέας μιλά για το νέο της ψυχολογικό θρίλερ, τη δημιουργική εμμονή, τη μοναξιά, την επινόηση και το σκοτεινό βλέμμα που μπορεί να αλλάξει τα πάντα
Πώς η χρήση ΤΝ από μαθητές και δασκάλους μπορεί και πρέπει να αλλάξει τη λειτουργία του σχολείου
«Ένα μόνο δωμάτιο με ένα μόνο βιβλίο». Αυτή είναι η φιλοσοφία πίσω από το όραμα του Yoshuyuki Morioka
Μια συζήτηση με τον συγγραφέα για τα βιβλία του, τις επιρροές του και τη σχέση της λογοτεχνίας με τη ζωή
Ο γερμανός συγγραφέας αφηγείται τη στιγμή που αποφάσισε να γίνει ποιητής, μιλά για την τέχνη της αφήγησης, τα πρότυπα για τους χαρακτήρες του, τη ζωγραφική.
Η Μαίρη Σιάνη-Ντέιβις στο βιβλίο «Έντιμος εμπορία» γράφει για μια γενιά που γεννήθηκε πριν από τον πόλεμο αλλά τον πρόλαβε, όπως και τον Εμφύλιο, στην πιο τρυφερή της ηλικία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.