Θεατρο - Οπερα

Θέατρο: 10 προτάσεις για τις 14-20 Μαρτίου

Ονειρόδραμα στο Εθνικό Θέατρο, Dear England στο Μέγαρο, The Last Five Years στην ΕΛΣ, Jane στο Θησείον, Rayman ούρλιαξε στο Σφενδόνη κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 908
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το "Ονειρόδραμα" σκηνοθετεί η Γεωργία Μαυραγάνη στο Εθνικό Θέατρο
Το "Ονειρόδραμα" σκηνοθετεί η Γεωργία Μαυραγάνη στο Εθνικό Θέατρο © Karol Jarek

Θέατρο: 10 παραστάσεις για την εβδομάδα 14-20 Μαρτίου

Θέατρο: Έρχονται σε Μέγαρο, Εθνικό Θέατρο, Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ, Θησείον, Σφενδόνη, ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ, H.ug, ΠΛΥΦΑ

Ονειρόδραμα
Γιατί υποφέρουν οι άνθρωποι; Γιατί είναι έτσι φτιαγμένος ο κόσμος; Πώς να ζει κανείς; Με τέτοια ερωτήματα έρχεται αντιμέτωπη η κόρη του θεού Αγνή όταν επισκέπτεται τη Γη προκειμένου να γνωρίσει την ανθρώπινη φύση. Η Γεωργία Μαυραγάνη καταπιάνεται με το πιο προσωπικό και αγαπημένο, κατά δήλωση του ίδιου, κείμενο του Αύγουστου Στρίντμπεργκ. Με έναν θίασο που περιλαμβάνει ερμηνευτές διαφορετικών γενιών, προσεγγίζει το έργο σαν μια χορική αφήγηση και μέσω των σωμάτων και των φωνών, του λόγου και της μουσικής αποπειράται να μιμηθεί την ασύνδετη αλληλουχία του ονείρου και των παραμυθιών.
Εθνικό Θέατρο, Κεντρική Σκηνή, από 20 Μαρτίου 

Dear England
Η χώρα που έδωσε στον κόσμο το ποδόσφαιρο γνωρίζει εδώ και καιρό τη μία ήττα μετά την άλλη. Γιατί οι παίκτες της Αγγλίας δεν μπορούν να νικήσουν; Με το χειρότερο ποσοστό στα πέναλτι παγκοσμίως, ο Γκάρεθ Σάουθγκεητ πρέπει να καταφέρει να οδηγήσει την ομάδα και τη χώρα ξανά στους τίτλους. Έχοντας αγαπηθεί από κοινό και κριτική, το έργο του Τζέημς Γκρέιαμ θα συναντήσει και το ελληνικό κοινό μέσα από τις μαγνητοσκοπημένες μεταδόσεις του Εθνικού Θεάτρου της Βρετανίας. Στον ρόλο του μάνατζερ ο Τζόζεφ Φάινς (The handmaid’s tale).
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 14 Μαρτίου στις 20:00 

Ανεμοστρόβιλοι του πεπρωμένου
Στο έργο του Χριστόφορου Χριστοφή, ο αρχιμουσικός Δημήτρης Μητρόπουλος συναντά την χήρα του Γκούσταβ Μάλερ στη Νέα Υόρκη για να της ζητήσει την άδεια να διευθύνει μία άγνωστη συμφωνία του συνθέτη. Παράλληλα, ο Κλάους, γιος του συγγραφέα Τόμας Μαν, αναζητά τα ίχνη του πατέρα του στις Κάννες κι ένας μυστηριώδης γκρουμ του δίνει πληροφορίες που τον εξωθούν στα άκρα. Οι τέσσερις χαρακτήρες συναντιούνται στην Καλιφόρνια, μακριά από τα προβλήματα που δημιούργησε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ερμηνεύουν: Νικόλας Παπαγιάννης. Κωνσταντίνα Τάκαλου, Δημήτρης Μαύρος, Αλμπέρτο Φάις.
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 20-22 Μαρτίου

The Last Five Years
Από το πρώτο ραντεβού μέχρι το τελευταίο αντίο, η γλυκόπικρη ιστορία της Κάθυ και του Τζέιμι ξαναζωντανεύει μέσα από μια ηχητική παλέτα που αντλεί από την ποπ και τη ροκ, τη τζαζ, την κλασική μουσική και τη φολκ. Το βραβευμένο μιούζικαλ The last five years του Τζέισον Ρόμπερτ Μπράουν ξετυλίγει την κοινή διαδρομή δυο εικοσάρηδων δημιουργών στη Νέα Υόρκη, σε μια παράσταση με αντισυμβατική δομή. Γιατί η νεαρή συγγραφέας βιώνει τα πέντε χρόνια της κοινής τους ζωής ως ανάμνηση ενώ ο συγγραφέας σύντροφός της ως παροντικό βίωμα και συναντιούνται χωροχρονικά μόνο στη σκηνή του γάμου τους.
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής, 20 έως 31 Μαρτίου

Jane
«Γεννήθηκε» κρυφά από την πένα της Σαρλότ Μπροντέ ενώ εκείνη εργαζόταν ως γκουβερνάντα. Μεγαλωμένη χωρίς αγάπη από τη σκληρή θεία της και σε ένα οικοτροφείο, η Τζέην Έυρ βιώνει ως ενήλικη έναν μοιραίο έρωτα με τον εργοδότη της. Στην παράσταση «Jane», η Κατερίνα Μαυρογεώργη (η οποία τιμήθηκε πρόσφατα με το βραβείο Ελευθερία Σαπουντζή) αποπειράται να εξερευνήσει αυτή τη διάσημη ιστορία υπό ένα διαφορετικό πρίσμα αντλώντας έμπνευση από την εμβληματική φιγούρα της βικτωριανής συγγραφέως και το παράξενα δυνατό πλάσμα που δημιούργησε. Παίζουν: Νάνσυ Σιδέρη, Δημήτρης Δρόσος και Βίκυ Κυριακουλάκου.
Θέατρο Θησείον, από 18 Μαρτίου

Rayman ούρλιαξε
Στο κοστούμι ενός θεωρητικού φυσικού που βραβεύει η Ακαδημία Επιστημών μπαίνει ο Χάρης Φραγκούλης. Αμφίθυμος ως προς το αν πρέπει να καρπωθεί τα προνόμια της διάκρισης, καθώς ετοιμάζει την ομιλία του έρχεται αντιμέτωπος με τη σκληρή παραδοχή ότι όσα γνωρίζει και έχει ανακαλύψει, δεν είναι τίποτα μπροστά στο μεγάλο άγνωστο που τον περιβάλλει. Το νέο έργο του Γιάννη Μαυριτσάκη μας συστήνει ο Περικλής Μουστάκης. Παίζουν επίσης ο Κώστας Νικούλι, η Φραγκίσκη Μουστάκη και η υψίφωνος Ληττώ Μεσσήνη.
Σφενδόνη, από 15 Μαρτίου
 

Όνειρα γλυκά
Σ’ ένα παλιό ζαχαροπλαστείο στο Αιγάλεω μας «μεταφέρει» το νέο έργο του Μιχάλη Μαλανδράκη που σκηνοθετεί ο Μάξιμος Μουμούρης. Εκεί όπου μια οικογένεια προσπαθεί να συνεχίσει τη ζωή της μετά τον πρόσφατο, τραγικό θάνατο του πατέρα. Και ενώ η μητέρα με τον μεγάλο γιο σκοπεύουν να δουλεύουν κανονικά στο μαγαζί –που φέρει την σκιά του ατυχήματος–, ο μικρός γιος προτείνει να ανοίξουν ένα καινούργιο. Ένα ρεαλιστικό δράμα για την ιδέα της ευτυχίας σε αντιδιαστολή με τον εγκλωβισμό που ενέχει η πραγματικότητα. Με τους Γιασεμί Κηλαηδόνη, Δημήτρη Σέρφα, Νίκο Μπουκουβάλα.
Θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ, 15 Μαρτίου-28 Απριλίου 

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ
Το αριστούργημα του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ προσεγγίζει η Έφη Ρευματά με τρεις ηθοποιούς. Μέσα σ’ ένα ατελιέ ραπτικής εκτυλίσσεται ένα παιχνίδι εξουσίας με πρόσχημα τον έρωτα. Γιατί όταν η εγωκεντρική σχεδιάστρια Πέτρα γνωρίζει και ερωτεύεται την Καρίν, ένα φιλόδοξο μοντέλο, το σύμπαν της καταρρέει. Οι ρόλοι αντιστρέφονται, ο έρωτας γίνεται μίσος, το ψέμα αλήθεια, οι χαρακτήρες ξεδιπλώνονται, οι κούκλες απογυμνώνονται. Στον ομώνυμο ρόλο η Βίκυ Βολιώτη. Μαζί της η Κατερίνα Αγγελίτσα και ο Αντώνης Καρναβάς.
Θέατρο Άνεσις-Μικρή Σκηνή, από 20 Μαρτίου

Τι είναι αυτό που με κάνει αγόρι;
Ποιος είναι ο άντρας ο σωστός; Αλήθεια, τα αγόρια κλαίνε; Φροντίζουν; Και πώς μεγαλώνουν; Μια performance σε σκηνοθεσία της Βίκυς Αδάμου και κείμενο του Γιώργου Νικολαΐδη που θέτει ερωτήματα για τις αναπαραστάσεις της αρρενωπότητας στη ζωή μας. Ερμηνεία: Χρήστος Καπενής, ΜελίσσαΚωτσάκη, Γιώργης Παρταλίδης.
H.ug (Human Underground), από 16 Μαρτίου

Το φαγητό
Ο Σταύρος Λιλικάκης και ο Δημήτρης Λιόλιος επιστρέφουν στο έργο της ποιήτριας Μαρίας Λαϊνά που πρωτανέβασαν τη σεζόν 2018-19 για να καταθέσουν δυο μαρτυρίες για το πώς ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται και αντιμετωπίζει μια τραυματική εμπειρία. Μια μελαγχολική ιστορία για την τροφή και την πείνα, τον έρωτα και τον θάνατο, τη μοναξιά και την τρέλα.
Θέατρο ΠΛΥΦΑ, από 15 Μαρτίου

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ