- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Το μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας» και «Οι άθλιοι» στον Θέατρον, Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος
Δύο κλασικά έργα με σπουδαίους συντελεστές για μικρούς και μεγάλους στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Θέατρον, Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»: Οι θεατρικές παραστάσεις για τη σεζόν 2023-2024
«Το μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας»
Στην αρχοντική οικογένεια των Βαλέρηδων στη Ζάκυνθο, τη μυστική συνταγή που γιατρεύει μια αρρώστια των ματιών γνωρίζει μόνο η ηλικιωμένη Κοντέσσα Βαλέραινα, η οποία τη δίνει αφιλοκερδώς σε όποιον έχει ανάγκη. Η συνταγή, που μπορεί να κληρονομηθεί μόνο μέσα στην οικογένεια, πρέπει να δοθεί πριν πεθάνει η Κοντέσσα. Με τη φτώχεια να κλονίζει την οικογένεια, η Βαλέραινα θα δεχτεί σωρεία δελεαστικών προτάσεων για την πώληση του μυστικού. Μία πάλη μεταξύ οικονομικής ανάγκης και ηθικού χρέους ξεκινάει καθώς το γιατρικό γίνεται αιτία σύγκρουσης των ηρώων. Ένα έργο επίκαιρο για τις δύσκολες στιγμές που η αρετή της αξιοπρέπειας και η διαφθορά του χρήματος έρχονται αντιμέτωπες.
Το ζακυνθινό, αστικό δράμα του Γρηγορίου Ξενόπουλου που κάνει πρεμιέρα στις 20 Δεκεμβρίου 2023 στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», σκηνοθετεί ο Πέτρος Ζούλιας, σε μουσική Μίνου Μάτσα. Τον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας υποδύεται η διακεκριμένη ηθοποιός Νένα Μεντή. Η Βασιλική Τρουφάκου ερμηνεύει τον ρόλο της νεαρής νύφης, ο Νίκος Νίκας τον γιο του Κόντε Βαλέρη, ενώ η Μαρία Κανελλοπούλου κρατά τον ρόλο της οικονόμου. Μαζί τους, οι ηθοποιοί: Δημήτρης Καπετανάκος, Δημήτρης Αριανούτσος, Μαριάννα Τουντασάκη, Γιώργος Λόξας, Φαίη Φραγκαλιώτη, Άννα-Μαρία Κατσουλάκη. Το κλασικό αυτό αριστούργημα που δοκιμάζει τη στάση των ηρώων απέναντι στο χρήμα και τις ηθικές αξίες, είναι, σύμφωνα με τον ίδιο τον συγγραφέα, το καλύτερο έργο της ζωής του. Σπουδαίες ηθοποιοί του ελληνικού θεάτρου, όπως η Ευαγγελία Παρασκευοπούλου, η Μαρίκα Κοτοπούλη, η Κυβέλη και η Άννα Συνοδινού έχουν ερμηνεύσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο και το έργο έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία.
«Οι άθλιοι»
«Οι άθλιοι» του Βίκτορος Ουγκό, ένα από τα κλασικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, είναι ένα βιβλίο άφθαρτο στον χρόνο που αποτελεί πρότυπο ζωής για τον άνθρωπο. Η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη, μετά την τεράστια επιτυχία «Όλιβερ Τουίστ» του Καρόλου Ντίκενς, υπογράφει τώρα τη θεατρική διασκευή για παιδιά αλλά και τη σκηνοθεσία του δημοφιλούς μυθιστορήματος του 19ου αιώνα.
Μέσα από τις ζωές των ηρώων του έργου και τη ζωή του κεντρικού ήρωα Γιάννη Αγιάννη, ο Βίκτορ Ουγκό αποκαλύπτει με έναν μοναδικό τρόπο την αγωνιώδη πορεία του ανθρώπου από το σκοτάδι στο φως. Όπως γράφει στις σελίδες του ο σπουδαιότερος Γάλλος συγγραφέας και εκπρόσωπος του γαλλικού ρομαντισμού: «Να αγαπάς. Είναι αρκετό. Μη ζητάς τίποτε άλλο. Δεν υπάρχει άλλο μαργαριτάρι να βρεθεί στα κατάβαθα της ζωής».
Σε αυτή την υπερπαραγωγή για μικρούς και μεγάλους βρίσκεται επί σκηνής ένας θίασος 22 καταξιωμένων και ταλαντούχων ηθοποιών, μεταξύ των οποίων ο Ιβάν Σβιτάιλο ως Γιάννης Αγιάννης και ο Μιχάλης Μαρκάτης ως Ιαβέρης. Σε κεντρικούς ρόλους του έργου συναντάμε τους ηθοποιούς Τάσο Χαλκιά, Βασιλική Ανδρίτσου κ.ά., ενώ την πρωτότυπη μουσική και τα live τραγούδια σε στίχους Μαγδαληνής Παλιούρα, επιμελείται ο Γιάννης Οικονόμου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει η Μαρία Φιλίππου, τους ατμοσφαιρικούς φωτισμούς η Μελίνα Μάσχα και τις χορογραφίες η Χριστίνα Φωτεινάκη. Η παράσταση παίζεται κάθε Σάββατο στις 14:30 και κάθε Κυριακή στις 11:30 στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι παραγωγές παρουσιάζονται σε ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ παραστατικών τεχνών της Βαλτικής
Το έργο ζωντανεύει με έναν εξαιρετικό θίασο και την ηχηρή παρουσία του κειμένου του συγγραφέα Γιώργου Διαλεγμένου
Θανάσης Παπαθανασίου και Μιχάλης Ρέππας επιστρέφουν με το νέο τους σατιρικό έργο
Η παράσταση έρχεται το φθινόπωρο στην Αθήνα
Η αριστοφανική ηρωίδα με την ιδιοφυή αυθάδεια ζωντανεύει ξανά
Η νέα μεγάλη παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια
Μιλήσαμε με τους συντελεστές της παράστασης «Ανα-τίναξε την ανθισμένη αμυγδαλιά» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αθερίδη
Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θέατρου Τέχνης «Καρόλου Κουν» μας μίλησε για την παράσταση «Πηνελόπες και Πηνελοπιάδες - The Loom» που ανεβάζει στη ΣΤΟΑ Culture του Μεγάρου Αρσάκη
Με Λυδία Κονιόρδου και Ευαγγελία Μουμούρη οι πρώτες παραστάσεις
Το αναλυτικό πρόγραμμα της περιοδείας - Ελεύθερη η είσοδος για το κοινό
Το έργο είναι βασισμένο στην ομότιτλη νουβέλα του Θωμά Κοροβίνη
Ο Χρήστος Θεοδωρίδης σκηνοθετεί την πιο παλιά σωζόμενη τραγωδία, τους Πέρσες του Αισχύλου
Η παράσταση που ήταν προγραμματισμένη για τις 20-22 Ιουλίου στην Πειραιώς 260 ματαιώνεται για λόγους υγείας
Στο πλαίσιο των 20 ετών από τη λειτουργία της Πειραιώς, ο «Έναστρος Ουρανός» προσφέρει στο κοινό μαγνητοσκοπημένες θεατρικές παραστάσεις της Ελλάδας ή του εξωτερικού
Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει το πρώτο σωζόμενο έργο του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά
Μιλήσαμε με τον δημοφιλή ηθοποιό για τις «Στρακαστρούκες», για την «αγία ελληνική οικογένεια» και την καλοκαιρινή περιοδεία
Η Ελένη Ευθυμίου συμπράττει με την ομάδα Εν Δυνάμει και φέρνει στο αρχαίο θέατρο έναν μικτό θίασο με ή χωρίς αναπηρίες
Θα ανεβάσει το έργο του Ατάιντε για 20 παραστάσεις
Ο Δημήτρης Σαμόλης βάζει στο μικροσκόπιο την «αγία ελληνική οικογένεια»
Η πρώτη παράσταση στον χώρο κάνει πρεμιέρα στις 29 Ιουνίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.