- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Jordi Savall στην Αθήνα και μια αιρετική άποψη περί κριτικής
Ποτέ δεν σταμάτησε να εξερευνά
Η συναυλία του Jordi Savall στην Αθήνα στο Μέγαρο Μουσικής και οι εντυπώσεις που άφησε.
Αυτές οι γραμμές γράφονται λίγες ώρες μετά τη συναυλία του Jordi Savall στην Αθήνα. Κι ενώ θα μπορούσε κάποιος να πει ότι αποτελούν ένα είδος κριτικής, τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Είμαι βέβαιος ότι καλά ακονισμένες πένες έμπειρων κριτικών είναι έτοιμες να μεταδώσουν βαθύτατη σοφία στο –κατά τη γνώμη των κριτικών– αδαές κοινό. Δεν θα αρνηθώ ότι αρκετοί από όσους θεωρούν τον εαυτό τους κριτικό έχουν μεγάλη εμπειρία ακρόασης-ανάγνωσης ή παρακολούθησης, αν πρόκειται για βιβλία ή κινηματογράφο και θέατρο. Δεν αρνούμαι επίσης το ότι αρκετοί από αυτούς έχουν μελετήσει σε βάθος το αντικείμενό τους. Όμως, σε προσωπικό επίπεδο, είτε ακούω, είτε διαβάζω, είτε παρακολουθώ –κι ύστερα γράφω– προτιμώ τον τρόπο με τον οποίο έβλεπε το όλο ζήτημα ο Rainer Maria Rilke 120 χρόνια πριν. Γράφει στις 17 Φεβρουαρίου 1973 στον νεαρό ποιητή Frank Xaver Kappus: «Η κριτική είναι το χειρότερο μέσο για ν’ αγγίξεις ένα έργο τέχνης: καταντάει πάντα σε πετυχημένες, λίγο ή πολύ, παρανοήσεις. Δεν μπορούμε όλα να τα συλλάβουμε και να τα εκφράσουμε – όσο κι αν θέλουν πολλοί να μας πείσουν για το αντίθετο. Τα περισσότερα απ’ όσα μας συμβαίνουν δεν μπορούμε να τα εκφράσουμε, ξετυλίγονται μέσα σε μια σφαίρα που ποτέ καμιά λέξη δεν την καταπάτησε. Και απ’ όλα πιο αδύνατο είναι να εκφράσουμε τα έργα της τέχνης, τις μυστηριακές αυτές υπάρξεις που η ζωή τους δεν γνωρίζει τέλος, καθώς πορεύεται πλάι στη δική μας, την περαστική, την πρόσκαιρη ζωή» (Rainer Maria Rilke, «Γράμματα σ’ ένα νέο ποιητή», μετ. Μάριος Πλωρίτης, Εκδόσεις Ίκαρος).
Τέτοιο είναι περίπου το ρεπερτόριο με το οποίο καταπιάνεται ο Jordi Savall: έργα τέχνης που δεν γνωρίζουν τέλος και πορεύονται πλάι στη δική μας πρόσκαιρη ζωή. Η 4η Συμφωνία του Felix Mendelssohn, η «Iταλική», γράφτηκε κάπου ανάμεσα στο 1833 και το 1834, ενώ το «Όνειρο θερινής νύχτας» γράφτηκε το 1842, με την Εισαγωγή του να έχει γραφτεί το 1826, όταν ο συνθέτης ήταν μόλις 17 ετών. Μάλιστα το ρεπερτόριο με το οποίο έχει καταπιαστεί για τα περισσότερα χρόνια της καριέρας του ο Savall είναι ακόμη πιο παλιό. Η εποχή με την οποία έχει δουλέψει περισσότερο ξεκινά από το 1450 και φτάνει στο 1750.
Αρκετοί αναρωτήθηκαν, αφού ο Savall έχει εξειδικευθεί σε μεγάλο βαθμό σ’ αυτή που αποκαλούμε παλιά μουσική, ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο περνά στην κλασική αλλά και στον Ρομαντισμό; Όμως εκείνο που έχουμε δει από τον Savall είναι ότι ποτέ δεν σταμάτησε να εξερευνά. Ασχολούμενος με τη μουσική της εποχής του Μπαρόκ, αλλά και την παλαιότερη, δεν έμεινε μόνο στη μουσική της Δύσης, πέρασε και σε στοιχεία από τη μουσική της Ανατολής: Αραβία, Συρία, Μαρόκο, αλλά και σεφαραδίτικες μελωδίες που περιλαμβάνουν ένα πλήθος επιρροών. Δεν έμεινε μόνο στη viola da gamba, που ήταν το βασικό του όργανο. Παίζει επίσης κέλτικη βιόλα, ουαλική λύρα και όργανα της Ανατολής, όπως το rebec και το rebab.
Οι σπουδές του Savall, και κάθε άλλου μουσικού, δεν ξεκινούν από την εποχή του Μπαρόκ. Όπως ο ίδιος επισημαίνει, στα πολλά πρώτα χρόνια των σπουδών του ασχολήθηκε με τον Beethoven, τον Brahms ή τον Haydn. Η σχετικά πρόσφατη επιστροφή του σ’ εκείνη την εποχή γίνεται σε μεγάλο βαθμό με την ηχογράφηση του «Requiem» του Wolfgang Amadeus Mozart το 2011, ένα είδος προσωπικής αφιέρωσης στη σύζυγό του, Montserrat Figueras, που έφυγε εκείνη τη χρονιά. Από το 2011 και μετά, τον είδαμε να μετατοπίζει τη μελέτη του στην κλασική και στη ρομαντική εποχή. Με το σύνολό του, το Le Concert de Nations, ηχογράφησε εξαιρετικά –μεταξύ άλλων– τις Συμφωνίες του Beethoven, αλλά και έργα των Gluck και Haydn.
Η βραδιά στο Μέγαρο Μουσικής με τα δύο έργα του Felix Mendelssohn ανέδειξε την εσωτερικότητα του Savall αλλά και του ήχου των οργάνων εποχής σε αντίθεση με τον δυνατότερο και πιο γυαλιστερό ήχο των σύγχρονων οργάνων, μια σπουδαία χορωδία, τη La Capella Nacional de Catalunya –την οποία έχει ο ίδιος ιδρύσει– και δύο έργα που ακούσαμε με έναν καινούργιο τρόπο από αυτόν που έχουμε συνηθίσει: ειδικά στο αργό δεύτερο μέρος (andante con moto) και στο «χορευτικό» τέταρτο (saltarello: presto). Άλλωστε η καταγωγή του χορού saltarello έρχεται από τον 15ο αιώνα, εποχή με την οποία έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα ο 82χρονος μαέστρος με τη σχεδόν δονκιχωτική μορφή.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο απόλυτο σκοτάδι, όλες οι αισθήσεις ξυπνούν
Ο προγραμματισμός για τη σεζόν 2026-2027
Ο ιδρυτής του νέου θεατρικού χώρου μιλά στην ATHENS VOICE για τη φιλοσοφία και τον προγραμματισμό του
Η παράσταση είχε αναβληθεί λόγω πυρκαγιών
Οι πρεμιέρες και οι επαναλήψεις στα θέατρα Άνεσις, Νέος Ακάδημος και Χορν
Η αριστοφανική κωμωδία γίνεται μια σύγχρονη αντιπολεμική παραβολή, γεμάτη μουσική, χιούμορ και μικρές αλήθειες που δύσκολα ξεχνιούνται
Γιώργος Γάλλος και Καρυοφυλλιά Καραμπέτη πρωταγωνιστούν στη σκοτεινότερη τραγωδία του Σαίξπηρ
Ένα έργο για τα όρια του ανθρώπου, της μνήμης και της τεχνητής νοημοσύνης, σε σκηνοθεσία του Γκαλίν Στόεφ
Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά για τη «Λυσιστράτη», τη σοβαρότητα της κωμωδίας και την εσωτερική ελευθερία που φέρνει ο χρόνος στη σκηνή και τη ζωή
Μια παράσταση χωρίς αποκλεισμούς από το Εθνικό Θέατρο και την Alpha Bank
Μετά τη Νέα Υόρκη, ταξιδεύει σε Λονδίνο και Ρώμη, για να επιστρέψει εκ νέου στην Αθήνα τον Δεκέβριο
Ο Αστέριος Πελτέκης σκηνοθετεί το έργο του Αριστοφάνη
Αύγουστος στην Αθήνα με θέατρο- Δείτε τις επιλογές σας
Ο Κωνσταντίνος Ζωγράφος, ο Βασίλης Παπαδόπουλος, ο Άλκης Μπακογιάννης, ο Γιάννης Σαμψαλάκης, Κωνσταντίνος Κοντογεωργόπουλος, ο Γιλμάζ Χουσμέν, ο Αντώνης Χρήστου και ο Σπύρος Μπόσγας μάς εκφράζουν τι είναι για εκείνους η Ειρήνη
Το ΚΘΒΕ κατεβαίνει στην Επίδαυρο με μια εκρηκτική Ελισάβετ Κωνσταντινίδου και μια «dream team» δημιουργών, αναζητώντας την έξοδο από την κοινωνική εντροπία μέσα από το γέλιο και τη συλλογική διεκδίκηση
Η πρώτη παράσταση προσβάσιμη σε θεατές με αισθητηριακές αναπηρίες στην ιστορία του Αρχαίου Θεάτρου
«Κατέκτησε μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά του κοινού και στην ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία», αναφέρει η ανακοίνωση
Λίγο πριν ανέβουν στη σκηνή της ΕΛΣ, η σοπράνο και ο τενόρος μιλούν στην ATHENS VOICE
Ο Αριστοφάνης, ο Σεφερλής και οι κωμωδίες που συνεχίζουν να γεμίζουν τα ελληνικά θέατρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.