Θεατρο - Οπερα

Ο Eugenio Barba και η Julia Varley στην Αθήνα

Το διάσημο καλλιτεχνικό δίδυμο για εργαστήρια, παρουσιάσεις και την παράσταση «Ave Maria» στον νέο χώρο Ρεκτιφιέ

62222-137653.jpg
A.V. Team
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Eugenio Barba και η Julia Varley έρχονται στην Αθήνα
Ο Eugenio Barba και η Julia Varley έρχονται στην Αθήνα

Ο Eugenio Barba και η Julia Varley του Odin Teatret στην Αθήνα από τη Fabrica Athens για παραστάσεις και εργαστήρια στις 20-22 Σεπτεμβρίου 2023

Ο πρωτοπόρος θεατρικός σκηνοθέτης και θεατράνθρωπος, θρυλική μορφή του σύγχρονου θεάτρου, Eugenio Barba και η συνεργάτιδά του, ηθοποιόw του Odin Teatret, Julia Varley έρχονται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μια τριήμερη εκπαιδευτική εκδήλωση που απευθύνεται τόσο σε ηθοποιούς, χορευτές, σκηνοθέτες, όσο και σε θεωρητικούς, εκπαιδευτικούς, ακαδημαϊκούς και σπουδαστές των παραστατικών τεχνών.

Η εκδήλωση Διαφορά | Τέχνη | Εξέγερση θα διεξαχθεί 20, 21 και 22 Σεπτεμβρίου 2023 στο ολοκαίνουριο Κέντρο Έρευνας Μικτών Παραστατικών Τεχνών – ΡΕΚΤΙΦΙΕ της Fabrica Athens Theater Group.

Θα περιλαμβάνει: διάλεξη και Q&A με τον Eugenio Barba, προβολή της ταινίας ντοκυμαντέρ «Who is Eugenio Barba» της Μαγδαληνή Ρεμούνδου , παρουσίαση του καινούργιου βιβλίου του «Οι Ζωές μου στο Τρίτο Θέατρο - Διαφορά, Τέχνη, Εξέγερση», σε μετάφραση Lluis Masgrau, Ευάγγελου και Κώστα Βάντζου από τη ΚΑΠΑ Εκδοτική.

Στο πλαίσιο του τριημέρου η ηθοποιός θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Αθήνα και για τρεις μόνο παραστάσεις την θεατρική performance «Ave Maria», σε σκηνοθεσία Eugenio Barba, μια παράσταση αφιερωμένη στη Χιλιανή ηθοποιό María Cánepa. Ακόμη, θα εμψυχώσει το πρακτικό workshop φωνητικής δραματουργίας για ηθοποιούς και τραγουδιστές “The Echo of Silence».

Οι δράσεις της εκδήλωσης Διαφορά | Τέχνη | Εξέγερση γίνονται με την ευγενική υποστήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Ο διάσημος θεατράνθρωπος Eugenio Barba
Ο διάσημος θεατράνθρωπος Eugenio Barba

Ο Eugenio Barba και η Julia Varley στο ΡΕΚΤΙΦΙΕ της Fabrica Athens: το πρόγραμμα του τριημέρου

60 Χρόνια Θεάτρου - Διάλεξη και Q&A με τον Eugenio Barba Τετάρτη, 20.09.2023 ǀ 18:15 – 20:30

Ο Ιταλός σκηνοθέτης και από τους μεγαλύτερους σύγχρονους μεταρρυθμιστές του θεάτρου, ξεκινώντας από τα πρώτα βήματα του Odin Teatret το 1966, θα μιλήσει για την εμπειρική και θεωρητική του έρευνα πάνω στην τέχνη του θεάτρου, το «Τρίτο Θέατρο», και θα διηγηθεί τις τελευταίες του εμπειρίες με την θρυλική θεατρική του ομάδα και τις προοπτικές του μέλλοντος. Ύστερα από τη διάλεξη θα απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού και θα συζητήσει μαζί του.

Προβολή της ταινίας ντοκυμαντέρ «Ποιος Είναι ο Eugenio Barba» της Μαγδαληνής Ρεμούνδου Πέμπτη, 21.09.2023 ǀ 18:15 – 20:00

Με αφορμή την αναγόρευση του Eugenio Barba ως Επίτιμο Διδάκτωρ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το σχετικό αφιέρωμα που έγινε το 2019 στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο, η Μαγαληνή Ρεμούνδου επιχειρεί με το ντοκυμαντέρ της την παρουσίαση του μεγάλου σκηνοθέτη μέσα από τα μάτια των στενών του συνεργατών του στο Odin Teatret, τις αναλύσεις ακαδημαϊκών, αλλά και τις μαρτυρίες καλλιτεχνών που τον γνώρισαν και επηρεάστηκαν από την τέχνη του. Θα ακολουθήσει Q&A με τη σκηνοθέτρια του ντοκυμαντέρ, συζήτηση με τους συντελεστές και τον Eugenio Barba.

Παρουσίαση του καινούργιου βιβλίου του Eugenio Barba «Οι Ζωές μου στο Τρίτο Θέατρο - Διαφορά, Τέχνη, Εξέγερση» Παρασκευή, 22.09.2023 ǀ 18:15 – 19:30

To βιβλίο αποτελεί μια επαγγελματική αυτοβιογραφία που επιχειρεί να αναπαραστήσει την αναζήτηση του νοήματος. Ο Barba, ένας συναρπαστικός αφηγητής, πέρα από σπουδαίος δάσκαλος, με λογοτεχνικό λόγο μας παραθέτει σαράντα περίπου κείμενα από πολύ διαφορετικές περιόδους, που μιλούν για μια πληθώρα εμπειριών και θεμάτων (ταξιδιωτικές εντυπώσεις, ιστορίες ανθρώπων που συνάντησε, ιστορίες ανθρώπων από προηγούμενες εποχές, μύθους και παραβολές), για να καταλήξει στην πραγματικότητα ενός θεάτρου που φτιάχτηκε για να υπερβεί τον εαυτό του. Αυτό είναι το νήμα που διατρέχει το βιβλίο: η ενέργεια ανάμεσα στο θέατρο και σε ό,τι το υπερβαίνει.

INFO:
Πότε: 20, 21, 22 Σεπτεμβρίου 2023
Ώρες: Τετάρτη, 20.09.2023, 18:15 – 20:30 / Πέμπτη, 21.09.2023, 18:15 – 20:00 / Παρασκευή, 22.09.2023,  18:15 – 19:30
Πού: ΡΕΚΤΙΦΙΕ – Κέντρο Έρευνας Μικτών Παραστατικών Τεχνών (Κωνσταντινουπόλεως 119, Αθήνα, 10447)
Γλώσσα διεξαγωγής: Αγγλικά (με ταυτόχρονη μετάφραση στα Ελληνικά)
Κόστος συμμετοχής: 40 ευρώ
Προπώληση: https://www.more.com/cinema/ekpaideutiki-diimerida-me-ton-eugenio-barba-diafora-texni-ekpaideusi/
Πληροφορίες: +306949409474 (Δευτέρα με Παρασκευή: 12:00 – 18:00)

Ave Maria 20, 21, 22 Σεπτεμβρίου 2023

«Τριακόσια βήματα σε λίγες στιγμές / Δέρμα πέτρινο στο κεφάλι μου / Οι νεκροί και οι διαφανείς μύγες - Τι είναι; Και τι σημασία έχω; / Ίσως ο θάνατος δεν τα παίρνει όλα». Αυτοί οι στίχοι του Ιταλού ποιητή Antonio Verri συνοψίζουν την παράσταση που σκηνοθετεί ο Eugenio Barba. Η Βρετανίδα ηθοποιός, Julia Varley, ανακαλεί την συνάντηση και την φιλία της με την Χιλιανή ηθοποιό María Cánepa. Ο ίδιος ο θάνατος γιορτάζει την δημιουργική φαντασία και αφοσίωση της María, η οποία μπόρεσε να αφήσει ένα ίχνος μετά το θάνατό της.

20, 21, 22 Σεπτεμβρίου 2023 στις 21:00
Διάρκεια: 60 λεπτά
ΡΕΚΤΙΦΙΕ – Κέντρο Έρευνας Μικτών Παραστατικών Τεχνών (Κωνσταντινουπόλεως 119, Αθήνα, 10447)
Γλώσσα διεξαγωγής: Αγγλικά
Κόστος εισιτηρίου: 15 ευρώ (Γενική είσοδος)
Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/avemariabyeugeniobarba/
Πληροφορίες: +306981871669 (Δευτέρα με Σάββατο: 12:00 – 18:00)

Ave Maria από το Odin Teatret
Ave Maria από το Odin Teatret

The Echo of Silence / Masterclass φωνητικής δραματουργίας για ηθοποιούς και τραγουδιστές με την Julia Varley (Odin Teatret)
H Julia Varley πραγματοποιεί και στην Ελλάδα ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή εργαστήριά της. Το masterclass πραγματεύεται την ενότητα της σωματικής και φωνητικής παρόρμησης, την σύνδεση μεταξύ τραγουδιού και ομιλίας και τη σχέση μεταξύ κειμένου και δράσης. Οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν τόσο ατομικά όσο και σε χορωδία, με σκοπό να επιτύχουν την χαρακτηριστική γενναιοδωρία της φωνής τη στιγμή που αυτή προσφέρεται στο περιβάλλοντα χώρο.
Απευθύνεται σε ηθοποιούς, τραγουδιστές, αλλά και ερμηνευτές άλλων παραστατικών τεχνών που επιθυμούν να εργαστούν στη δραματουργία της φωνής, καθώς και σε σπουδαστές των αντίστοιχων κλάδων. Οι συμμετέχοντες χρειάζεται να γνωρίζουν απ’ έξω ένα κείμενο (ποίημα ή πεζό κείμενο έκτασης περίπου μισής σελίδας) και ένα τραγούδι, τα οποία να έχουν ως θέμα την σιωπή. Ακόμη, τη δυνατότητα παρακολούθησης έχουν και θεωρητικοί των παραστατικών τεχνών, άνθρωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας κ.α. που επιθυμούν να συμμετάσχουν ως απλοί παρατηρητές.

19 Σεπτεμβρίου 2023, 17:30 – 21:30
ΡΕΚΤΙΦΙΕ – Κέντρο Έρευνας Μικτών Παραστατικών Τεχνών (Κωνσταντινουπόλεως 119, Αθήνα, 10447)
Γλώσσα διεξαγωγής: Αγγλικά (με ταυτόχρονη μετάφραση στα Ελληνικά)
Κόστος συμμετοχής:
Τιμές Early Bird από 05/07/2023 έως 18/08/23
Συμμετέχοντες: 60 ευρώ / Ακροατές: 30 ευρώ
Τιμές από 19/08/2023 – 18/09/2023
Συμμετέχοντες: 80 ευρώ / Ακροατές: 40 ευρώ
Η κατοχύρωση της συμμετοχής γίνεται μέσω του: https://www.viva.gr/tickets/conference/echo-of-silence

Eugenio Barba και Julia Varley
Ο Eugenio Barba και η Julia Varley τον Σεπτέμβριο στο ΡΕΚΤΙΦΙΕ της Fabrica Athens

Ποιος είναι ο Eugenio Barba

Ο Eugenio Barba είναι ένας από τους πρωταγωνιστές στην ιστορία του θεάτρου κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Η δραστηριότητά του, η οποία αποτελεί διεθνές σημείο αναφοράς εδώ και μισό αιώνα, περιλαμβάνει πολλούς τομείς: την καλλιτεχνική δημιουργία των παραστάσεων, τον θεωρητικό στοχασμό, την παιδαγωγική και την μετάδοση της εμπειρίας, την διατήρηση της ιστορικής μνήμης, την επιστημονική μελέτη της τέχνης του ηθοποιού/χορευτή, την χρήση του θεάτρου «εκτός του θεάτρου» σε κοινωνικά και διαπολιτισμικά πλαίσια ανά τον κόσμο με σκοπό την σύναψη σχέσεων μεταξύ των πολιτισμών και των εθνοτικών ομάδων.

Ο Οκτώβριος του 1964 είναι ημερομηνία σταθμός στη πορεία του όταν ιδρύει στο Oslo το Odin Teatret μαζί με μερικούς νέους που είχαν απορριφθεί από την Εθνική Θεατρική Σχολή. Δύο χρόνια αργότερα, μεταφέρει την ομάδα του στο Holstebro, στην Δανία, και εκεί αρχίζει να φτιάχνει ένα θεατρικό εργαστήρι με πρωτοποριακές μεθόδους παραγωγής.

Οι πρωτοβουλίες και οι συνεργασίες του Barba και των ηθοποιών του με θέατρα, πανεπιστήμια, ομάδες στα πρώτα τους βήματα και με υψηλού κύρους ιδρύματα εξελίχθηκαν σε πολλαπλές παιδαγωγικές, καλλιτεχνικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες στο Holstebro και σε διάφορα άλλα μέρη του κόσμου, ιδιαίτερα στην Νότια Αμερική.

Ο Barba έχει λάβει πολλά διεθνή βραβεία. Τα καλλιτεχνικά του επιτεύγματα και η έρευνά του στη θεατρική ανθρωπολογία έχουν αναγνωριστεί με τιμητικούς και διδακτορικούς τίτλους από τα Πανεπιστήμια του Aarhus, Ayacucho, Bologna, Havana, Warsaw, Plymouth, Hong Kong, Buenos Aires, Tallinn, Cluj-Napoca, Εδιμβούργου, Σαγκάης και Πελοποννήσου.

Το 2020, μαζί με την ηθοποιό Julia Varley, ίδρυσε το Fondazione Barba Varley που έχει στόχο την υποστήριξη ηθοποιών που εργάζονται σε δυσμενείς καταστάσεις λόγω διάκρισης (πολιτική, κοινωνική και φυλετική).

Ποια είναι η Julia Varley

Η Julia Varley είναι ιδιαίτερα γνωστή για την δουλειά της ως ηθοποιός του Θεάτρου Odin (Δανία), όπου παραμένει ως ενεργό μέλος έως και σήμερα. Έγινε μέλος του Odin το 1976, ως ηθοποιός σε παραστάσεις συνόλου, αλλά και σόλο, παραγωγές εσωτερικού χώρου και θεάτρου δρόμου, όλες σε σκηνοθεσία του Eugenio Barba. Η ίδια δηλώνει πως όλα όσα γνωρίζει προέρχονται από έναν τρόπο σκέψης ριζωμένο στα πόδια της και από την εμπειρία της δημιουργίας, της επανάληψης, της επεξεργασίας και της ανταλλαγής σκηνικών δράσεων. Έκτοτε έχει διακριθεί για την δουλειά της στην φωνητική, αλλά και το δίκτυο «The Magdalena Project», το «Transit Festival» και τις δημοσιεύσεις στο «The Open Page», μέσω των οποίων προωθεί την εδραίωση των γυναικών στο θέατρο. Οι δυσκολίες και οι περιορισμοί αποτελούσαν πάντα για εκείνη μια δημιουργική ώθηση, βασισμένη στη δύναμη της ευαλωτότητας και στην ανάγκη να χτίσει περιβάλλοντα ανάπτυξης και ανταλλαγής με οριζόντιες δομές και ένα όραμα που υλοποιεί μια πολιτική με καλλιτεχνικά και πολιτιστικά μέσα.

Από το 1978, η Julia Varley διδάσκει σε σχολεία και πανεπιστήμια, κάνει εργαστήρια και παρακολουθεί θεατρικές ομάδες και καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο. Έχει συνθέσει την εμπειρία της σε πέντε work demonstration: The Echo of Silence, The Dead Brother, Whispering Winds, Text Action Relationships και The Flying Carpet. Η Julia Varley υπήρξε εκδότης του «The Open Page», ενός περιοδικού γυναικών στο θέατρο που εκδίδονταν ετησίως από το 1996 ως το 2008, και επίσης εκδότης και χορηγός του «The Open Page Publications» που παρήγαγε τέσσερα βιβλία αναφορικά με την ιστορία του «The Magdalena Project», από το 1986 ως το 2019.

Από το 2020 είναι εκδότης του «Journal of Theatre Anthropology», που έχει δημιουργήσει ο Eugenio Barba. Το 2020, με τον Eugenio Barba, ξεκίνησε το «Barba Varley Foundation» για να υποστηρίξει καλλιτέχνες σε μειονεκτικές θέσεις, λόγω διακρίσεων (φυλετικών, πολιτικών και κοινωνικών).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ