Θεατρο - Οπερα

Η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου είναι η «Τρελή του Σαγιό»

Ο Πέτρος Ζούλιας σκηνοθετεί το εμβληματικό θεατρικό έργο του Ζαν Ζιρωντού στο θέατρο Παλλάς

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η τρελή του Σαγιό στο θέατρο Παλλάς με την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου και τον Νίκο Μουτσινά

«Η τρελή του Σαγιό» με την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου και τον Νίκο Μουτσινά στο Παλλάς από τον Δεκέμβριο 2022

«Τι θα προτιμούσατε να έχετε στην αυλή σας: μια αμυγδαλιά ή μια πετρελαιοπηγή;». Το ερώτημα που θέτει ο Ζαν Ζιρωντού θα ακουστεί τη νέα σεζόν στο Θέατρο Παλλάς καθώς ο Πέτρος Ζούλιας θα σκηνοθετήσει το εμβληματικό θεατρικό έργο «Η τρελή του Σαγιό» του σπουδαίου Γάλλου δραματουργού του Μεσοπολέμου.
Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της «Τρελής» του Σαγιό -κατά κόσμον Ωρελί-, η οποία τα βάζει με κάθε μορφή εξουσίας που επηρεάζει τη ζωή μας, αναλαμβάνει η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου. Μαζί της ο Νίκος Μουτσινάς στον ρόλο του Ρακοσυλλέκτη, ενός δαιμόνιου θεατρίνου του δρόμου, και η Αθηνά Οικονομάκου στον ρόλο της γλυκιάς και ευαίσθητης Ίρμας, μιας Παριζιάνας πόρνης με αγνή ψυχή. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν ο Γιάννης Σαμσιάρης, ο Κώστας Καζάκας, η Χριστίνα Τσάφου, η Στέλλα Γκίκα, ο Στάθης Μαντζώρος, ο Πρόδρομος Τοσουνίδης, ο Ευθύμης Γεωργόπουλος και εννέα ακόμα ηθοποιοί.

Την παράσταση πλαισιώνει μουσικά η Ευανθία Ρεμπούτσικα με την πρωτότυπη μουσική σύνθεση και με τα τραγούδια της, στους ρυθμούς των οποίων εμπλέκεται και ο θίασος. Τα σκηνικά αναλαμβάνει η Μαρία Φιλίππου, τα κοστούμια η Ντένη Βαχλιώτη, τον σχεδιασμό των φωτισμών η Μελίνα Μάσχα και την κινησιολογική καθοδήγηση η Κική Μπάκα.

Η τρελή του Σαγιό: το έργο και η ιστορία του στο ελληνικό θέατρο

Η Ωρελί, η ιδιοφυής «τρελή» από την περιοχή Σαγιό στο γαλλικό Τροκαντερό, είναι μια ανεπιτήδευτη, ιδεαλίστρια που βλέπει τον κόσμο όμορφο και χαρούμενο. Όταν μαθαίνει το σχέδιο μιας ομάδας διεφθαρμένων εταιρικών στελεχών και κυνικών επιχειρηματιών, που σχεδιάζουν να σκάψουν το Παρίσι για να βρουν το πετρέλαιο που πιστεύουν ότι βρίσκεται κάτω από τους δρόμους του, κινητοποιεί όλους τους φίλους της, οι οποίοι, όπως κι εκείνη, αντιστέκονται στην εξουσία του χρήματος, και στήνει μια παγίδα στους εχθρούς της μέσα στην οποία τους καταστρέφει, καθώς είναι τυφλωμένοι από την απληστία τους.

Ο Πέτρος Ζούλιας αναμετριέται και πάλι με το κλασσικό αριστούργημα του Ζιρωντού και το μεταφέρει στο σήμερα, υπογραμμίζοντας την επικαιρότητά του, στους καιρούς που διανύουμε. Σταθερά επίκαιρο, άλλωστε, το κείμενο του έργου καυτηριάζει τον τυχοδιωκτισμό και προβάλλει την επικράτηση της ανθρωπιάς έναντι του ευκαιριακού κέρδους, αναδεικνύοντας ως μόνο δρόμο την αποδοχή και την συγκρότηση μιας κοινωνίας αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού.

«Η τρελή του Σαγιό» απετέλεσε μία από τις μεγαλύτερες ερμηνευτικές επιτυχίες της Κατίνας Παξινού, με τον Αλέξη Μινωτή στο πλευρό της, στο Εθνικό Θέατρο, το 1966. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα (1981) ο Ανδρέας Βουτσινάς, για το Κ.Θ.Β.Ε., έδωσε νέα πνοή στο έργο, με  πρωταγωνίστρια την Δέσπω Διαμαντίδου σε μια ιστορική ερμηνεία. Τον ομώνυμο ρόλο έχουν ακόμα ερμηνεύσει για το Εθνικό Θέατρο η Αντιγόνη Βαλάκου και η Άννα Παναγιωτοπούλου.

Η ταυτότητα της παράστασης

Διασκευή - Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας
Σκηνικά: Μαρία Φιλίππου
Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη
Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Κίνηση: Κική Μπάκα
Βοηθός Σκηνοθέτη:Μαριάννα Τουντασάκη
Φωτογραφίες: ΕλίναΓιουνανλή
Graphicdesign:IndigoCreative

Στον ρόλο της «Τρελής του Σαγιό», η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου
Ρακοσυλλέκτης ο Νίκος Μουτσινάς
Ίρμα η Αθηνά Οικονομάκου
Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Σαμσιάρης, Κώστας Καζάκας, Χριστίνα Τσάφου, Στέλλα Γκίκα, Στάθης Μαντζώρος, Πρόδρομος Τοσουνίδης, Ευθύμης Γεωργόπουλος
Μαζί τους (αλφαβητικά): Φανή Γεωργακοπούλου, Γεωργία Καλλέργη, Βασίλης Λέμπερος, Μάκης Πατέλης, Χριστίνα Πετρολέκα, Γιάννης Σαμψαλάκης, Γιώργος Τσουρουνάκης, Μιχάλης Φιλίππου

Τραγουδά ζωντανά η Μαρία Ρεμπούτσικα

INFO:
Η ΤΡΕΛΗ ΤΟΥ ΣΑΓΙΟ του Ζαν Ζιρωντού
Θέατρο Παλλάς
Πρεμιέρα: 15/12/2022
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη & Κυριακή στις 19:00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00
Εισιτήρια: από 15€

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ