Θεατρο - Οπερα

6 νέες παραστάσεις στην Αθήνα

Από την επικράτεια της κωμωδίας ως το κοινωνικό δράμα, έξι νέες παραστάσεις με σύγχρονα έργα αναζητούν το κοινό τους στα θέατρα της πόλης

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 805
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
"Ο θεός της σφαγής" της Γιασμίνα Ρεζά με τους Μυρτώ Αλικάκη, Κώστα Κάππα, Δημήτρη Αλεξανδρή και Ευσταθία Τσαπαρέλη στο Θέατρο Αθηνά
"Ο θεός της σφαγής" της Γιασμίνα Ρεζά με τους Μυρτώ Αλικάκη, Κώστα Κάππα, Δημήτρη Αλεξανδρή και Ευσταθία Τσαπαρέλη στο Θέατρο Αθηνά © Χάρης Γερμανίδης

Αφιέρωμα θέατρο: Τι νέο θα δούμε στα θέατρα Πόρτα, Μουσούρη, Αθηνά, Τζένη Καρέζη, Τέχνης και Παλλάς τη φετινή σεζόν

Πόσο κοστίζει να ζεις

Τέσσερις άνθρωποι πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα με τις αναπηρίες τους, εξωτερικές αλλά και εσωτερικές, και μάχονται ανά ζεύγη για να επανακαθορίσουν τις αξίες τους. Ένας πρώην οδηγός φορτηγού (Μελαχροινός Βελέντζας) και η πρώην γυναίκα του, που πρόσφατα έμεινε παράλυτη (Αμαλία Καβάλη), ένας υπερόπτης νεαρός με εγκεφαλική παράλυση (Φώτης Στρατηγός) και η νέα του φροντίστρια (Ειρήνη Μακρή). Τρυφερό όσο και σκληρό, εύστοχο και χωρίς διδακτισμούς στην αποτύπωση της πραγματικότητας, το έργο χάρισε στη συγγραφέα Μαρτίνα Μαγιόκ το βραβείο Πούλιτζερ και στους θεατές του θεάτρου Πόρτα μια καλοστημένη παράσταση με ρυθμό και ευαισθησία, διά χειρός Θωμά Μοσχόπουλου.

Θέατρο Πόρτα, Μεσογείων 59, 2107711333

"Πόσο κοστίζει να ζεις", της Μαρτίνα Μάγιοκ, στο θέατρο Πόρτα
"Πόσο κοστίζει να ζεις", της Μαρτίνα Μάγιοκ, στο θέατρο Πόρτα © Πάτροκλος Σκαφίδας

Ο κήπος με τις αλήθειες

Ο Σταμάτης Φασουλής και η Μίρκα Παπακωνσταντίνου συναντιούνται μετά από χρόνια στη σκηνή χάρη σ’ ένα γλυκόπικρο οικογενειακό δράμα από τους μακρινούς Αντίποδες. Γνωστός στα μέρη μας από τις «Σκοτεινές γλώσσες» που είχε ανεβάσει προς εξαετίας στο θέατρο Πόρτα ο Θωμάς Μοσχόπουλος, ο βραβευμένος συγγραφέας Άντριου Μπόβελ ξετυλίγει εδώ την ιστορία του ζεύγους Πράις και των παιδιών τους, που τα προβλήματά τους δεν διαφέρουν από αυτά μιας ελληνικής οικογένειας. Το πρωταγωνιστικό δίδυμο πλαισιώνουν οι Ματίνα Νικολάου, Ιωάννης Αθανασόπουλος, Παναγιώτης Γαβρέλας και Βίκυ Διαμαντοπούλου. Ηχηρό δυναμικό βρίσκουμε και στην υπόλοιπη παραγωγή: τα σκηνικά έχει επιμεληθεί ο Μανόλης Παντελιδάκης, τα κοστούμια η Ντένη Βαχλιώτη, τους φωτισμούς η Ελευθερία Ντεκώ, την μουσική ο Ιάκωβος Δρόσος, ενώ ο Σταμάτης Φασουλής έχει αναλάβει επιπλέον τη μετάφραση και τη σκηνοθεσία.

Θέατρο Μουσούρη, Πλ. Καρύτση 7, 2103310936

"Ο κήπος με τις αλήθειες", του Άντριου Μπόβελ, στο θέατρο Μουσούρη
"Ο κήπος με τις αλήθειες", του Άντριου Μπόβελ, στο θέατρο Μουσούρη

Ο θεός της σφαγής

Δυο εντεκάχρονοι διαπληκτίζονται με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του ενός και οι γονείς τους συναντιούνται για να αντιμετωπίσουν πολιτισμένα το πρόβλημα και να λύσουν την παρεξήγηση. Όσο περνά η ώρα, όμως, η αρχικά ευγενική συζήτηση σύντομα μετατρέπεται σε προφορικό πόλεμο. Την πολυβραβευμένη και δημοφιλή στα μέρη μας μαύρη κωμωδία της Γιασμίνα Ρεζά σκηνοθετεί φέτος ο Κώστας Φιλίππογλου έχοντας στη διανομή τους Μυρτώ Αλικάκη, Κώστα Κάππα, Δημήτρη Αλεξανδρή και Ευσταθία Τσαπαρέλη.

Θέατρο Αθηνά, Δεριγνύ 10 & Πατησίων, Πεδίον Άρεως, 2108237330

"O θεός της σφαγής", της Γιασμίνα Ρεζά, στο θέατρο Αθηνά
"O θεός της σφαγής", της Γιασμίνα Ρεζά, στο θέατρο Αθηνά © Χάρης Γερμανίδης

Αγώνας νέγρου και σκύλων

Γραμμένο το 1979, το έργο του Μπερνάρ Μαρί Κολτές μας διακτινίζει σε ένα καλά φρουρούμενο εργοτάξιο στη δυτική Αφρική, όπου ένας μαύρος άνδρας (ανα)ζητά το σώμα του νεκρού αδελφού του, που σκοτώθηκε σε εργατικό ατύχημα. Μέσα σε μια νύχτα, η επίμονη στάση του φέρνει στην επιφάνεια τη συγκάλυψη της δολοφονίας του αδερφού του και ένα σκάνδαλο διαφθοράς. «Έργο σκληρό αλλά και βαθειά ουμανιστικό, μας μιλάει για τον φόβο της συνύπαρξης, τον φόβο του ανθρώπου για τον άνθρωπο» αναφέρει ο Αλέξανδρος Σωτηρίου δηλώνοντας πώς η σκηνοθεσία του «εστιάζει στην πάλη του ατόμου για ανεξαρτησία απέναντι στην διαφθορά, τον ρατσισμό και την εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο».

Θέατρο Τζένη Καρέζη, Ακαδημίας 3, Αθήνα, 2103636144

"Αγώνας νέγρου και σκύλων", του Μπερνάρ Μαρί Κολτές, στο θέατρο Τζένη Καρέζη
"Αγώνας νέγρου και σκύλων", του Μπερνάρ Μαρί Κολτές, στο θέατρο Τζένη Καρέζη

Παράξενη κοπέλα

Ο Γιώργος Μπλάνας έδωσε το κείμενο, η Μαριάννα Κάλμπαρη τη σκηνοθετική καθοδήγηση στους ερμηνευτές (ανάμεσά τους οι Βερόνικα Δαβάκη και Γιάννος Περλέγκας) και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου τη μουσική στο «ρεμπέτικο μιούζικαλ» που κάνει πρεμιέρα τη νέα χρονιά στην ιστορική σκηνή της Φρυνίχου, με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Αντλώντας έμπνευση από τη ζωή της Μαρίκας Νίνου, η παράσταση παρακολουθεί τη διαδρομή μιας παθιασμένης, ταλαντούχας τραγουδίστριας που σώθηκε από τη φωτιά της Σμύρνης για να «καεί» από την λαχτάρα της να ζήσει τον απόλυτο έρωτα, την μεγάλη επιτυχία, την άπιαστη ευτυχία. Διάρκεια: 14/1-1/3/2022.

Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν», Φρυνίχου 14, Πλάκα, 2103222464

"Εφήμερα", εικαστικό της Χριστίνας Κάλμπαρη για την παράσταση "Παράξενη κοπέλα" στο Θέατρο Τέχνης
"Εφήμερα", εικαστικό της Χριστίνας Κάλμπαρη για την παράσταση "Παράξενη κοπέλα" στο Θέατρο Τέχνης

Noises off

Σμαράγδα Καρύδη, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Γιώργος Χρισοστόμου, Στεφανία Γουλιώτη, Λένα Παπαληγούρα, με all-star θίασο και τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη σε ρόλο σκηνοθέτη και συμπρωταγωνιστή αναμένεται «Το σώσε» στο Παλλάς τον προσεχή Μάρτιο. Η σπαρταριστή κωμωδία του Μάικλ Φρέιν, που παίζεται με τον πρωτότυπο τίτλο της, καταγράφει τα ευτράπελα και τη ζωή στα παρασκήνια ενός περιοδεύοντος θιάσου «δεύτερης κατηγορίας» που ανεβάζει μια σεξοκωμωδία με τίτλο «Nothing On». Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1983 από τον Ανδρέα Βουτσινά και πιο πρόσφατα στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση από τον Έκτορα Λυγίζο.

Παλλάς, Βουκουρεστίου 5, 2103213100

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ