Θεατρο - Οπερα

θέατρο 297

Βουβός θάνατος. Η Δέσποινα Κούρτη πρωταγωνιστεί  στην παράσταση “Wunschkonzert”  και μιλάει στην A.V.

115010-718264.jpg
Δήμητρα Αναγνώστου
ΤΕΥΧΟΣ 297
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
5303-12665.jpg

Wunschkonzert είναι το πρόγραμμα μιας ραδιοφωνικής εκπομπής, όπου οι ακροατές έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν τα αγαπημένα τους τραγούδια και να στείλουν χαιρετισμούς και μηνύματα στους αγαπημένους τους. Είναι η εκπομπή που κρατά συντροφιά στην ηρωίδα του Φραντς Ξαβιέρ Κρετζ, σε αυτό τον άκρως σπαρακτικό βουβό μονόλογο, που παρακολουθεί την αδιατάρακτη ρουτίνα της Φροϊλάιν Ρας και το μοιραίο τέλος της. 

Ο Κρετζ στήνει μια κάμερα σε ένα απέναντι φωτισμένο παράθυρο και παρακολουθεί μια γυναίκα καθώς επιστρέφει στο σπίτι της και τις ακριβείς καθημερινές της κινήσεις. Παρακολουθεί ένα ρυθμό σχεδόν χορευτικό και μια απέραντη μοναξιά, μια μονοτονία εξαντλητική που μας φέρνει στα όρια του τέλους με τον πιο απλό, συγκλονιστικό τρόπο. Η Δέσποινα Κούρτη πρωταγωνιστεί σε αυτή την παράσταση και μιλά για το χαρακτήρα που ζωντανεύει στη σκηνή. 

«Αυτή η γυναίκα είναι ένας άνθρωπος πολύ φροντισμένος, με ένα γερά οργανωμένο μικρόκοσμο, που μοιάζει να έχει σαν στόχο το πώς θα γίνονται όλα τακτικά και περιποιημένα μέσα στο σπίτι της. Είναι μια γυναίκα που δουλεύει σε ένα εργοστάσιο, κάνοντας μια εξίσου τακτική δουλειά. Φτιάχνει φακέλους σε στοίβες».

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία όταν έχετε να κάνετε με ένα βουβό μονόλογο; Το να μη φλυαρεί κάποιος όταν δεν μιλά. Είναι ένα δύσκολο, απαιτητικό έργο, μια χορογραφία όπου όλα είναι μετρημένα για να έχουν μια ουσία, και όχι μόνο για να γεμίσουν το χρόνο. 

Τι είναι αυτό που σας συγκινεί σε αυτή την ηρωίδα; Που μέχρι την τελευταία στιγμή κάνει τα πάντα κανονικά, κρατά το ρυθμό της, κι αυτό δεν έχει καμία απόγνωση, δεν δείχνει καμία προσπάθεια να κρατηθεί από τη ζωή. Με συγκινεί η φοβερή αξιοπρέπειά της, γιατί είναι ένας άνθρωπος ανώνυμος, άχρωμος, ασήμαντος, σε μια κοινωνία γεμάτη επώνυμους και logos – και δεν έχει καμία διαφυγή από το σύστημα, καμία έξοδο. Και κρατά την καθημερινότητά της τόσο ισχυρά και αδιατάρακτα, σαν να μη θέλει με το τέλος της να αναστατώσει κανέναν

Wunschkonzert του Φραντς Ξαβιέρ Κρετζ  Σκηνοθεσία: Ζωή Χατζηαντωνίου - Ερμηνεύει η Δέσποινα Κούρτη  ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ, Ακαδήμου 13, 210 5231.131 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ