Θεατρο - Οπερα

11 θεατρικές παραστάσεις για να δεις στις γιορτές

Ευκαιρία να πάμε θέατρο. Διάλεξε παράσταση

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 684
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
-e-1cdomnikimitropoulou.jpg
© Domniki Mitropoulou

1. «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;» του Edward Albee στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση. Η Μαρία Πανουργιά σκηνοθετεί το θρυλικό αμερικανικό έργο χωρίς ψευδαισθήσεις, τοποθετώντας το σε ένα «ταριχευμένο» αστικό σαλόνι με το ραδιόφωνο ανοιχτό. Έργο ταυτισμένο με την Εlizabeth Τaylor και τον Richard Burton από την ομώνυμη ταινία, ανεβαίνει στη Στέγη ως ένα «ζωντανό μουσείο» αλλοτινών συμπεριφορών.

Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ © Nikolay Biryukov
© Nikolay Biryukov

2. «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» στο Εθνικό Θέατρο. Μια dream team παράσταση για την τέχνη του  θεάτρου και των ανθρώπων του μέσα από την εξαιρετική διασκευή του Δημήτρη Μαυρίκου στο έργο του Πιραντέλο, με τη μουσική του Χατζιδάκι, σε  ενορχήστρωση Νίκου Κυπουργού.

Απόψε αυτοσχεδιάζουμε

3. «Once», το μιούζικαλ στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ. Εντελώς διαφορετικό, εξαιρετικά πρωτότυπο. Οι τραγουδιστές-ηθοποιοί είναι ταυτόχρονα και οι μουσικοί επί σκηνής. Εξαιρετική συνεργασία του Ακύλλα Καραζήση με τη χαρισματική ερμηνεύτρια Μαρίνα Σάττι και τον έμπειρο Αποστόλη Ψυχράμη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Ένα αγαπησιάρικο τραγούδι για τους δρόμους της πόλης.

«Once» στην Εθνική Λυρική Σκηνή © D. Sakalakis
«Once» στην Εθνική Λυρική Σκηνή © D. Sakalakis

4. Οι «Δούλες» του Ζενέ στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Μια μεταφορά για την τέλεια υποδούλωση. Ο Λιθουανός Τσέζαρις Γκραουζίνις σκηνοθετεί τους Δημήτρη Ήμελλο, Κώστα Μπερικόπουλο και Αργύρη Ξάφη στην πολυσυζητημένη προβοκατόρικη παράσταση της σεζόν. 

«Οι δούλες» του Ζαν Ζενέ, Θέατρο του Νέου Κόσμου - Κεντρική Σκηνή
© Δομνίκη Μητροπούλου

5. «Η Κουζίνα» στο θέατρο Αποθήκη. Η νέα παράσταση του Γιώργου Νανούρη με το επίκαιρο έργο του διακεκριμένου Άγγλου συγγραφέα Arnold Wesker παιγμένο από έντεκα νέους ηθοποιούς. Η καταπίεση και ο ρατσισμός κλέβουν από τις ζωές μας τα όνειρα και την αγάπη. Όλα συμβαίνουν στην κουζίνα ενός εστιατορίου. Μικρογραφία της κοινωνίας γραμμένη με χιούμορ και νεύρο.

Η κουζίνα

6. «Γυάλινος Κόσμος» στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας. Η Μπέτυ Αρβανίτη στην πρώτη της συνάντηση με έναν από τους πιο ταλαντούχους σκηνοθέτες της νέας γενιάς, τον Δημήτρη Καραντζά. Το αυτοβιογραφικό έργο του Τεννεσί Ουίλιαμς ως ένα κλειστοφοβικό δράμα για την ύπαρξη και τη λειτουργία του θεάτρου.

Γυάλινος κόσμος

7. «Στέλλα Κοιμήσου» στο Θέατρο Τζένη Καρέζη. Μετά από 2 πολύ πετυχημένες θεατρικές περιόδους στο Εθνικό, η παράσταση γροθιά στο στομάχι του κινηματογραφικού σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη, που καταγράφει με ρεαλισμό τη σημερινή πραγματικότητα και τη χυδαιότητα ενός κόσμου εδραιωμένου στο ψέμα και το χρήμα.

Στέλλα Κοιμήσου

8. «Βαν Γκογκ - Το βαλς των δέντρων και του ουρανού», στο Θέατρο Γκλόρια. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα και σε παγκόσμια πρώτη το έργο του Jean-Michel Guenassia για τον μυστηριώδη θάνατο του μεγάλου καλλιτέχνη μέσα από τον τελευταίο έρωτα της ζωής του σπουδαίου ζωγράφου σε μια ανατρεπτική εκδοσή. Σε θεατρική απόδοση της Ελένης Ερήμου, φιλική συνεργασία Κώστας Παπαπέτρου. Σκηνοθεσία: Michael Seibel. Με τις ερμηνείες Ελένη Ερήμου, Δημήτρης Καλαντζής, Αντώνης Ραμπαούνης, Ελένη Δαφνή, Γιάννης Μπόγρης.

Βαν Γκογκ - Το βαλς των δέντρων και του ουρανού

9. «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα» στο Θέατρο Τζένη Καρέζη. Μια γλυκόπικρη ιστορία για τον αυτισμό, την εφηβεία, τις διαλυμένες οικογένειες, τα μαθηματικά και τα χρώματα. Η θεατρική διασκευή του Σάιμον Στήβενς στο πολυβραβευμένο μυθιστόρημα του Μαρκ Χάντον, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. 

Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα

10. «Ο Φάρος» στο Θέατρο Παλλάς. Η μεγάλη θεατρική επιτυχία με την υπογραφή του  Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη συνεχίζει για δεύτερη χρονιά με τις εξαιρετικές ερμηνείες των πέντε σημαντικών πρωταγωνιστών, Αιμίλιου Χειλάκη, Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, Νίκου Ψαρρά, Προμηθέα Αλειφερόπουλου και Κ. Μαρκουλάκη. Η  μαύρη κωμωδία του Κόνορ Μακφέρσον στριμώχνει τους ήρωες παραμονή Χριστουγέννων στο υπόγειο ενός σπιτιού του Δουβλίνου με απρόσμενες συνέπειες. 

Ο Φάρος

11. «8 γυναίκες κατηγορούνται» στο Θέατρο Αργώ. Αστυνομικό, θρίλερ, ψυχολογικό δράμα και σουρεαλιστική κωμωδία, το έργο του Ρομπέρ Τομά, ένα θρίλερ, ψυχολογικό δράμα και κωμωδία μαζί, είναι μια γοητευτική παράσταση για τον κόσμο των γυναικών, μ’ έναν άντρα στο βάθος του κάδρου. Από 20 Δεκεμβρίου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καραχισαρίδη. 

8 γυναίκες κατηγορούνται στο Θέατρο Αργώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ