Θεατρο - Οπερα

Πέθανε ο βραβευμένος με Πούλιτζερ θεατρικός συγγραφέας Σαμ Σέπαρντ (εικόνες)

Ήταν ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του κινήματος «Οφ Μπρόντγουεϊ» που ανέδειξε τη φευγαλέα φύση του αμερικανικού ονείρου 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
366165-757364.jpg
@nytimes

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 73 ετών, άφησε ο Αμερικανός ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας Σαμ Σέπαρντ. Τη θλιβερή είδηση γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της η οικογένειά του στην εφημερίδα «New York Times».

Ο πολυβραβευμένος καλλιτέχνης απεβίωσε την περασμένη Πέμπτη στο σπίτι του στο Κεντάκι των ΗΠΑ, από επιπλοκές λόγω αμυοτροφικής πλάγιας σκλήρυνσης (ευρύτερα γνωστή ως ασθένεια του Λου Γκέρινγκ).

Ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του κινήματος «Οφ Μπρόντγουεϊ», ο Σέπαρντ κατέγραψε τη σκοτεινή όψη της αμερικανικής οικογενειακής ζωής σε έργα όπως το «Θαμμένο Παιδί» -για το οποίο κέρδισε το Βραβείο Πούλιτζερ το 1979- και το «Ένα ψέμα του μυαλού».

Θεωρείτο ευρέως ως μια από τις αυθεντικότερες φωνές της γενιάς του και είχε επαινεθεί από τους κριτικούς για τον τρόπο με τον οποίο απεικόνιζε συζύγους, αδελφούς και εραστές, καθώς και τον εσωτερικό αγώνα τους με θέματα όπως η ταυτότητά, η αποτυχία και η φευγαλέα φύση του αμερικανικού ονείρου.

Είχε προταθεί για το βραβείο Πούλιτζερ άλλες δύο φορές, ενώ ήταν υποψήφιος και για το Όσκαρ β' ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Οι κατάλληλοι άνθρωποι». Είχε κερδίσει, επίσης, επτά θεατρικά βραβεία Όμπι, ενώ το σενάριό του για την ταινία «Παρίσι, Τέξας» κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 1984.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος: Ο σκηνοθέτης που τολμά να πειραματίζεται με το κοινό
Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος: Ο σκηνοθέτης που τολμά να πειραματίζεται με το κοινό

Μια συζήτηση για το έργο «Ολική Άμεση Συλλογική Επικείμενη Επίγεια Σωτηρία», τις υπαρξιακές και κοινωνικές αφετηρίες που τροφοδοτούν το καλλιτεχνικό του όραμα, το θέατρο και την κοινωνία

«Η Αλίκη στη χώρα των ψαριών» στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος
Κερδίστε προσκλήσεις για την Αλίκη στη χώρα των ψαριών στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος

Το αλληγορικό παραμύθι του βραβευμένου Γιάννη Ξανθούλη είναι ένας ύμνος για την αγάπη, την ισότητα, την ελευθερία, τη διαφορετικότητα και τον σεβασμό στο περιβάλλον.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY