Θεατρο - Οπερα

Γίνεται να σε καθορίζει κάτι που δεν γνωρίζεις;

H Ιστορία του νεοελληνικού κράτους γίνεται πεδίο προβληματισμού στην performance «Αϊτή, μία performance για την Ιστορία» της ομάδας Hatari

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
355794-737286.jpg

Έχει σημασία το παρελθόν; Είναι λογική η πρόβλεψη ότι σε εκατόν πενήντα χρόνια δεν θα ξέρει κανείς ότι υπήρξαμε ποτέ; Υπάρχει μία Ιστορία ή πολλές; Σε πόσα δευτερόλεπτα ένα facebook post θεωρείται παλιό; Ήταν ο εμφύλιος ένα πείραμα; Τα ντόμινο όταν στηθούν σωστά, στήνονται σωστά μόνο για να πέσουν; Γίνεται να σε καθορίζει κάτι που δεν γνωρίζεις;

Αϊτή, μία performance για την Ιστορία ©Giorgos Zafiriou

Η ομάδα Hatari έχει ως κύριο και αποκλειστικό εργαλείο την ερώτηση, ενώ η Ιστορία του νεοελληνικού κράτους γίνεται πεδίο προβληματισμού, έρευνας και παιχνιδιού αλλά και σημείο αντίστιξης με το ανιστορικό και επίπεδο παρόν.

Αϊτή, μία performance για την Ιστορία ©Giorgos Zafiriou

Η ιστορία ενός κράτους που ξεκίνησε το ταξίδι του με τις θερμές ευχές για απελευθέρωση από την Αϊτή − η πρώτη χώρα που αναγνώρισε επίσημα την ελληνική επανάσταση του 1821. Το «Χαΐτιον», μία ανεξάρτητη αλλά πολύ φτωχή χώρα που, καθώς δεν ήταν σε θέση να ενισχύσει οικονομικά την επανάσταση, έστειλε στους Έλληνες 45 τόνους καφέ προς πώληση για να αγοραστούν καριοφίλια και άλλα πολεμοφόδια, αλλά και 100 Αϊτινούς εθελοντές, που πέθαναν όλοι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς την Ελλάδα [...].

Αϊτή, μία performance για την Ιστορία @ Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Σκηνοθεσία - Κείμενο: Μάριος Τσάγκαρης, Άλκης Ζούπας. Ερμηνεύουν: Γιώργος Καπινιάρης, Άλκης Ζούπας. Δευτέρα & Πέμπτη, 21.00. €. 10, 8 (φοιτητικό, άνω 65), 5 (κάρτα ανεργίας). Δ.: 60΄. Ως 15 Ιουνίου. Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, Κύπρου 91Α και Σικίνου, Κυψέλη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ