- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Billy Eliot The musical
Μ. Βρετανία, 1984. Η κυβέρνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ αποφασίζει να ιδιωτικοποιήσει τα κερδοφόρα ορυχεία και να κλείσει τα ζημιογόνα, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη απεργία όλων των εποχών. Οι μήνες περνάνε, αλλά η στάση της παραμένει ανυποχώρητη και αποφασιστική. Ο ήρωας, Μπίλι, ζει με τον χήρο πατέρα του, Τζάκι (Αιμίλιος Χειλάκης) και το μεγαλύτερο αδερφό του, Τόνι (Αποστόλης Τότσικας), που εργάζονται στα ορυχεία και συμμετέχουν ενεργά στην απεργία. Από τα πρώτα λεπτά της παράστασης οι συσχετισμοί βγαίνουν αβίαστα και ο θεατής υποσυνείδητα βρίσκει κοινά σημεία αναφοράς με το σήμερα: οικονομική κρίση, ανεργία, απεργίες, πορείες, αβεβαιότητα και ένα κλίμα ζοφερό, απαισιόδοξο, σκοτεινό.
Ο μικρός Μπίλυ μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον που επιβάλλει στα αγόρια να είναι σκληρά. Οι ευαισθησίες και η διαφορετικότητα δεν έχουν θέση. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πατέρας του τον στέλνει να μάθει μποξ, όπως μαθαίνουν όλα τα παιδιά της γειτονιάς. Μία μέρα, όμως, που βρίσκεται τυχαία σε μια αίθουσα μπαλέτου, ανακαλύπτει το ταλέντο του στο χορό. Όταν ο Τζάκι το μαθαίνει, εξαγριώνεται. Ο γιος του κάνει μπαλέτο, όπως τα κορίτσια; Του το απαγορεύει. Όχι, δεν είναι κακός πατέρας. Έτσι έχει μάθει: «Τα φυσιολογικά αγόρια δεν κάνουν μπαλέτο». Η μάχη που θα δούμε να δίνει με τον εαυτό του, αλλά και η προσπάθειά του τελικά να βοηθήσει το γιο του –φτάνοντας να γίνει ακόμα και απεργοσπάστης για να βρει χρήματα για μια οντισιόν στη Βασιλική Ακαδημία Μπαλέτου–, δείχνoυν την τρυφερή πλευρά ενός πατέρα που αγωνιά να μεγαλώσει το γιο του σωστά. Ο Αιμίλιος Χειλάκης καταφέρνει να δώσει αυτή τη διπλή διάσταση του ήρωα, που ισορροπεί ανάμεσα στη μεγάλη αγάπη για το γιο του, που μεγαλώνει μόνος του, και τις παγιωμένες αντιλήψεις από τις οποίες πασχίζει να απαγκιστρωθεί. Σε παράλληλο χρόνο βλέπουμε το φόβο και τις δυσκολίες που βιώνουν οι ανθρακωρύχοι, αλλά και την υπέρβαση που κάνουν, δίνοντας τελικά εκείνοι τα χρήματα για να εκπληρώσει ο Μπίλυ το όνειρό του.
Καθόλη τη διάρκεια, ο θεατής γίνεται μέρος μιας ιστορίας που ξεχειλίζει από μηνύματα: Η δυσκολία της υπέρβασης από το πεπρωμένο που επιβάλλει το κοινωνικό περιβάλλον, τα αδιέξοδα του συνδικαλιστικού κινήματος, οι χαμένοι αγώνες, η μιζέρια και η αγριότητα που προκαλεί η φτώχεια, η αποτελεσματικότητα του στιβαρού τρόπου άσκησης της εξουσίας, η δύναμη της φιλίας, η διαφορετικότητα. Εξίσου πολλά όμως είναι και τα ερωτήματα. Αρκεί το ταλέντο για να πετύχεις; Πόσο εύκολο είναι για ένα παιδί να υπερβεί το περιβάλλον που μεγαλώνει και να εκπληρώσει τα όνειρά του; Μπορεί μια κοινωνία να αλλάξει μυαλά; Οι αντίξοες κοινωνικές συνθήκες μπορεί να οδηγήσουν σε χαμένες γενιές; Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος που διαδραματίζουν οι γονείς στην εξέλιξη των παιδιών; Ο μικρός Μπίλυ λειτουργεί σαν καταλύτης που ηλεκτρίζει μία ολόκληρη πόλη.

12 μήνες μετά, οι ανθρακωρύχοι δεν αντέχουν και η απεργία λήγει. Η Θάτσερ νικά πανηγυρικά και το συνδικαλιστικό κίνημα ηττάται. Ο θεατής όμως δεν προλαβαίνει να νιώσει θλίψη για τους ήρωες. Η απογοήτευση βιώνεται σε δεύτερο επίπεδο, αφού σε πρώτο υπερτερεί μία υπέρμετρη αισιοδοξία που πηγάζει από το πάθος του ήρωα. Η φωτεινή σκέψη ότι τελικά τα όνειρα είναι εφικτά.
Αποκάλυψη, σίγουρα, είναι η Αθηνά Μαξίμου στο ρόλο της δασκάλας. Τραγουδάει, χορεύει, παίζει με καταπληκτική άνεση, πάθος και υποκριτική δεινότητα, καταφέρνοντας να δώσει στο θεατή μία γλυκόπικρη γεύση. Είναι μια παθιασμένη δασκάλα, που ταυτόχρονα βαλτώνει σε ένα συνολικό περιβάλλον κατάρρευσης. Ο Αιμίλιος Χειλάκης ισορροπεί επιδέξια στην τρυφερή και σκληρή πλευρά του ήρωα, με ακρίβεια χειρουργική. Όσο για τον Μπίλυ (3 διαφορετικά παιδιά τον υποδύονται εναλλάξ: Πέτρος Ζαμπάκας, Ανδρέας Καρτσάτος και Σωτήρης Πιερράκος) δικαίως προκαλεί απανωτά ξεσπάσματα χειροκροτήματος από το κοινό. Το ίδιο και ο Μάικλ, κολλητός φίλος του (επίσης 3πλή διανομή: Δημήτρης Βανός, Παναγιώτης Τασούλης και Φοίβος Χονδρέλης). Τα εντυπωσιακά σκηνικά και τα εκπληκτικά κουστούμια της Εύας Νάθενα, και φυσικά οι χορογραφίες του Δημήτρη Παπάζογλου, βοηθούν στο άρτιο αποτέλεσμα, ενώ δεν νομίζω ότι χρειάζονται λόγια για τον πάντα to the point σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη.
Το «Billy Eliot» είναι ένα μιούζικαλ τρυφερό, που ξαλαφρώνει την καρδιά του θεατή – σε αυτό βοηθά και η υπέροχη πρωτότυπη μουσική του Elton John. Είναι μία εντυπωσιακή υπερπαραγωγή από τα «Αθηναϊκά Θέατρα», με 29 ηθοποιούς, 14 μικρούς χορευτές, 10 μουσικούς και 16 συντελεστές. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που παρέχονται σε χώρα εκτός Βρετανίας τα δικαιώματα να ανέβει το μιούζικαλ με εγχώριους ηθοποιούς. Μία επιλογή που φαίνεται ότι δικαιώθηκε.
Info: Παλλάς, Βουκουρεστίου 5, 2103213100
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Γιώργος Καπουτζίδης στήνει έναν καθρέφτη απέναντι στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα
Ο σταρ του «Μπόρατ» συνεργάζεται με τον Αμερικανό σκηνοθέτη στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου
Ο Λάζαρος Βαρτάνης και ο Στέφανος Παπατρέχας ανεβάζουν ένα από τα πιο ποιητικά έργα του Ονορέ ντε Μπαλζάκ
Η κριτικός θεάτρου απαντά στην ανάρτηση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών για το άρθρο της στην Athens Voice
Μια διαδραστική, αλλοπρόσαλλη κωμωδία όπου το κοινό αποφασίζει ποιος είναι ο δολοφόνος
Η ηθοποιός μίλησε για τη θεατρική μεταφορά του έργου της νομπελίστριας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς
Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που ξεκινούν οι περισσότερες θεατρικές παραστάσεις της σεζόν
Είναι ώριμη πλέον η εποχή να δούμε με σοβαρότητα τι σημαίνει υποκειμενικότητα στην καλλιτεχνική κριτική
Η ζωή μετά τη Λυρική, ο Μαζωνάκης, οι Dreamers και ο Μάης του ’68
Μιλήσαμε με τη σκηνοθέτρια της παράστασης «Χρόνος από δεύτερο χέρι» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Για άλλη μια χρονιά παρουσιάζονται σπουδαία έργα, διεθνείς συνεργασίες και οπτικές που καλύπτουν κάθε γούστο
Η κινηματογραφημένη εκδοχή της Ηλέκτρας του Δημήτρης Τάρλοου θα ξεκινήσει το ταξίδι της στις 11 Οκτωβρίου στην Αμερική
Η συζήτηση για τα όρια ανάμεσα σε fans και καλλιτέχνες
Μπήκαμε στις πρόβες της νέας παράστασης της Βαλέριας Δημητριάδου και μιλήσαμε μαζί της
Ο Σωτήρης Τσαφούλιας σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη, Έφη Μουρίκη, Σπύρο Σταμούλη και Ελεάνα Στραβοδήμου
Μια παράσταση βασισμένη στο έργο του Αύγουστου Στρίντμπεργκ «Δεσποινίς Τζούλια», σε διασκευή και σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου
Η εμβληματική παράσταση επιστρέφει από τις 5 Νοεμβρίου, με τον Τάσο Δήμα και δύο νεότερους ηθοποιούς, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.
Από το «The Crown» στον Σαίξπηρ
Η σπουδαία ηθοποιός επιστρέφει, σχεδόν 40 χρόνια μετά, στον εμβληματικό ρόλο της Χαδούλας Φραγκογιαννούς, σε μια παράσταση που παραμένει ζωντανή μέσα της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.