- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Εύα Οικονόμου-Βαμβακά: Το «ζόρικο» έργο της στο ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και το Φεστιβάλ Φιλίππων
Η καλλιτεχνική διευθύντρια μιλάει για το θέατρο, τη δημιουργία και τη θέση την οποία υπηρετεί πιστά από το 2022.
Εύα Οικονόμου-Βαμβακά: Συνέντευξη με την καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και του Φεστιβάλ Φιλίππων
Εύα Οικονόμου-Βαμβακά είναι νέα και όμορφη, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες, και δεν το γράφω επειδή υιοθετώ ξαφνικά την πατερναλιστή/φαλλοκρατική φρασεολογία παρά γιατί ίσως εξηγεί, από μία άποψη, τον «πόλεμο» που υφίσταται ως καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και του Φεστιβάλ Φιλίππων: όχι «πόλεμο» με την κλασική έννοια παρά με μικρές τρικλοποδιές, με κακοπονηρούτσικα δημοσιεύματα και αρνητικά σχόλια σε μερίδα των τοπικών ΜΜΕ. Η Εύα γενικά κάνει ότι δεν συμβαίνει τίποτα και «τρέχει» το ΔΗΠΕΘΕ όπως και το ΦΦ με πολλή επιτυχία, και με πρόγραμμα που κάθε χρόνο καταφέρνει και είναι καλύτερο από ό,τι τον προηγούμενο χρόνο… Πράγμα ακόμα πιο ζόρικο, και αξιοθαύμαστο. Ειδικά επειδή κινείται σε ένα όχι-πάντα φιλικό περιβάλλον, και επειδή η πατριαρχία κρατάει πιο γερά στην επαρχία από ό,τι στην Αθήνα.
«Νομίζω η δυσκολία (του να είσαι καλλιτεχνική διευθύντρια σε μια μικρή πόλη) - above all- είναι ότι η θέση δεν εκλαμβάνεται ως καλλιτεχνική αλλά ως πολιτική», λέει η Εύα. «Γίνεσαι άθελά σου μέρος ενός πολιτικού συστήματος και εξαιτίας αυτού είσαι συνεχώς στη σέντρα - και αυτό δυστυχώς -όσες άμυνες κι αν αναπτύξεις, έχει αντίκτυπο και στη δουλειά σου».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από το «The Crown» στον Σαίξπηρ
Η σπουδαία ηθοποιός επιστρέφει, σχεδόν 40 χρόνια μετά, στον εμβληματικό ρόλο της Χαδούλας Φραγκογιαννούς, σε μια παράσταση που παραμένει ζωντανή μέσα της
Δωρεάν δράσεις για άτομα άνω των 65 ετών και επισκέπτες κάθε ηλικίας
Οι παραστάσεις ξεκινούν την 1η Οκτωβρίου με την «Ιεροτελεστία», που επιστρέφει για δεύτερη σεζόν
Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που ξεκινά παραδοσιακά η σεζόν στα περισσότερα θέατρα
Η υπόθεση, το ιστορικό πλαίσιο και η κοινωνική σύγκρουση στο αριστούργημα του Τσέχωφ
Η παράσταση θα είναι στα αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους, σε σκηνοθεσία του Yoel Wulfhart, με τους Μαρία Τζανουκάκη, Ντίνο Φράγκο και Άπο Κυπραίο.
Όταν ένα οικογενειακό δείπνο καταλήγει σε φόνο, το χάος παίρνει τον έλεγχο.
O ηθοποιός εστιάζει κυρίως στον κορυφαίο του χορού στη δική του ερμηνεία της Αισχύλειας τραγωδίας
Πώς να γραφτείτε και ποια είναι τα μαθήματα που μπορείτε να παρακολουθήσετε
Κάθε Σεπτέμβριο θα ανακοινώνονται οι υποψηφιότητες και η απονομή θα πραγματοποιείται τον Οκτώβριο.
Η διεθνούς φήμης μεσόφωνος αναλαμβάνει τον εμβληματικό ρόλο σε μια παραγωγή υψηλών απαιτήσεων
Η παράσταση της ομάδας blindspot, σε κείμενο και σκηνοθεσία της Γιώτας Αργυροπούλου, παρουσιάζεται από τις 19 Νοεμβρίου
Μιλήσαμε με τη σκηνοθέτρια, με αφορμή την παράσταση «Θαυμαστός καινούριος κόσμος» στο θέατρο Δίπυλον
Μέσα από ρόλους, κίνηση και αυτοσχεδιασμούς, οι συμμετέχοντες εξερευνούν τον εαυτό τους, τις σχέσεις και τον κόσμο γύρω τους.
Η νέα σεζόν 2026-2027 ξεκινά κυρίως με επαναλήψεις από προηγούμενες χρονιές
Στη Σκιάθο του Παπαδιαμάντη η «Φόνισσα» βρήκε ξανά τη φωνή της
Μια συζήτηση με τους συντελεστές της παράστασης «Bacon» για τον έρωτα, τη βία και το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, με αφορμή τη δεύτερη σεζόν του στο Θέατρο Άνεσις
Τιμώμενα πρόσωπα ο Θεόδωρος Τερζόπουλος και η Άννα Βαγενά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.