Μουσικη

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών: Ο προγραμματισμός για τη σεζόν 2026- 2027

Στα highlights η Ενάτη του Μπετόβεν που θα παρουσιαστεί ακριβώς την επέτειο του θανάτου του μεγάλου συνθέτη, αλλά και η εμφάνιση της ΚΟΑ στο εμβληματικό Concertgebouw στο Άμστερνταμ

niki-koskina1
Νίκη - Μαρία Κοσκινά
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
© Margarita Yoko Nikitaki

Από τον Μπετόβεν και τον Μάλερ ως τον Μπαρτόκ και τον Στραβίνσκι, για την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών επικρατεί «Άνοιξη όλο τον χρόνο»

Με αισιοδοξία, εξωστρέφεια και σταθερό προσανατολισμό στην καλλιτεχνική ανανέωση, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ανακοίνωσε το πρόγραμμα της καλλιτεχνικής περιόδου 2026-2027, συνεχίζοντας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με το σύνθημα «Άνοιξη όλο τον χρόνο». Το μότο αυτό αποτυπώνει τη φιλοσοφία της Ορχήστρας για συνεχή δημιουργία, ανανέωση και άνοιγμα σε νέο κοινό, ενώ η έναρξη της τρίτης θητείας του Λουκά Καρυτινού στη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή διασφαλίζει τη συνέχεια ενός επιτυχημένου καλλιτεχνικού σχεδιασμού που έχει αφήσει έντονο αποτύπωμα στη μουσική ζωή της χώρας.

Άλλωστε η άνοιξη του 2027 θα μπει δυναμικά για την ΚΟΑ με μια σειρά συναυλιών αφιερωμένες στον Μπετόβεν, με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατό του. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με την Ενάτη Συμφωνία, ανήμερα της επετείου του θανάτου του μεγάλου συνθέτη.

Η ΚΟΑ θα παρουσιάσει την Ενάτη του Μπετόβεν υπό την καθοδήγηση ενός πραγματικού «μύστη» της μπετοβενικής αισθητικής, του Κρίστοφ Πόππεν
Η ΚΟΑ θα παρουσιάσει την Ενάτη του Μπετόβεν υπό την καθοδήγηση ενός πραγματικού «μύστη» της μπετοβενικής αισθητικής, του Κρίστοφ Πόππεν

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών: Ο προγραμματισμός της σεζόν 2026- 2027

Η νέα σεζόν 2026- 2027 για την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών περιλαμβάνει ένα ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα με κορυφαία έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου, διεθνώς αναγνωρισμένους μαέστρους και σολίστ, αλλά και σημαντικές πρωτοβουλίες που ενισχύουν την εξωστρέφεια και τον κοινωνικό ρόλο της Ορχήστρας. Η εναρκτήρια συναυλία, στις 8 Οκτωβρίου, σηματοδοτεί την έναρξη μιας χρονιάς υψηλών απαιτήσεων, με τη συμμετοχή της βιολονίστριας Αλεξάντρα Κονούνοβα και της βιολοντσελίστριας Χάνα Κιμ σε έργα Μπετόβεν και Σαιν-Σανς.

Στο πρόγραμμα ξεχωρίζουν οι επιστροφές σημαντικών προσωπικοτήτων της διεθνούς μουσικής σκηνής, όπως οι πιανίστες Αλεξέι Βολόντιν, Νικολάι Λουγκάνσκι, Γεφίμ Μπρόνφμαν και Αλέν Λεφέβρ, αλλά και οι εμφανίσεις διακεκριμένων αρχιμουσικών, μεταξύ των οποίων οι Γιόαβ Τάλμι, Κίριλ Κάραμπιτς, Αντόνιο Μέντες και Ροντόλφο Μπαράες. Παράλληλα, σημαντική είναι και η παρουσία κορυφαίων Ελλήνων μουσικών, επιβεβαιώνοντας τη διαχρονική στήριξη της Ορχήστρας στο ελληνικό καλλιτεχνικό δυναμικό.

Λιστ με τον Αλεξέι Βολοντίν
Λιστ με τον Αλεξέι Βολοντίν

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και φέτος στο μεγάλο συμφωνικό ρεπερτόριο, με έργα-σταθμούς όπως η Ένατη Συμφωνία του Μπετόβεν, η Έβδομη Συμφωνία του Μπρούκνερ, το Τραγούδι της Γης του Μάλερ, το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ, αλλά και αριστουργήματα των Σοστακόβιτς, Τσαϊκόφσκι, Μέντελσον, Μπάρτοκ και Στραβίνσκι. Το 2027, χρονιά κατά την οποία συμπληρώνονται 200 χρόνια από τον θάνατο του Μπετόβεν, η Κ.Ο.Α. θα τιμήσει τον μεγάλο συνθέτη με σειρά αφιερωματικών συναυλιών που κορυφώνονται στις 26 Μαρτίου με την εμβληματική Ένατη Συμφωνία.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι αγαπημένοι θεσμοί της Ορχήστρας, όπως τα διαδραστικά «Ταξίδια στο Κέντρο της Μουσικής», οι βραδινές συναυλίες Late Night με την Κ.Ο.Α., οι Μουσικοί Περίπατοι, καθώς και οι εκπαιδευτικές και κοινωνικές δράσεις που φέρνουν τη συμφωνική μουσική πιο κοντά σε παιδιά, νέους και ευρύτερο κοινό. Ξεχωρίζει επίσης η φιλανθρωπική συναυλία με το Symphonic Pink Floyd, αλλά και το πρωτότυπο μουσικοθεατρικό αφιέρωμα Spectrum, το οποίο θα κλείσει τη φετινή σεζόν με έναν διαφορετικό τρόπο, φωτίζοντας τη ζωή των ίδιων των μουσικών της Ορχήστρας.

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Λουκάς Καρυτινός, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών © Margarita Nikitaki

Η ΚΟΑ Eκτός των τειχών

Σημαντικό σταθμό στην καλλιτεχνική πορεία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών αποτελεί η επικείμενη εμφάνισή της στο εμβληματικό Concertgebouw του Άμστερνταμ στις 10 Οκτωβρίου. Υπό την μπαγκέτα του Λουκά Καρυτινού, η Ορχήστρα θα ερμηνεύσει έργα των Μπετόβεν, Σαιν-Σανς και Σοστακόβιτς, ένα πρόγραμμα που θα επαναληφθεί την επόμενη ημέρα στο Φεστιβάλ Terneuzen.

Παράλληλα, η Κ.Ο.Α. εγκαινιάζει μια νέα συνεργασία με τον Δήμο Κηφισιάς, διοργανώνοντας δύο ξεχωριστές συναυλίες στο Αμφιθέατρο του St. Catherine’s British School. Η αρχή θα γίνει στις 7 Ιανουαρίου με την ανερχόμενη Μαρία Μπαζού να διευθύνει τους σολίστ Απόλλωνα Γραμματικόπουλο και Νίκο Νικόπουλο, ενώ στις 22 Μαΐου η Φαίδρα Γιαννέλου θα συμπράξει με την Κατερίνα Χατζηνικολάου σε έργα Μότσαρτ και Μπετόβεν.

Τέλος, παραμένοντας προσηλωμένη στη διάδοση της μουσικής στην περιφέρεια, η Ορχήστρα συνεχίζει τις επιτυχημένες συνεργασίες της με τοπικούς φορείς, προγραμματίζοντας εμφανίσεις στην Καλαμάτα, τα Χανιά και την Κόρινθο. 

Σύγχρονη ελληνική δημιουργία και φιλανθρωπικό προφίλ

Συνδυάζοντας την κοινωνική ευαισθησία με την καλλιτεχνική καινοτομία, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διοργανώνει στις 27 Νοεμβρίου μια μεγάλη φιλανθρωπική συναυλία, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα το εμβληματικό «Symphonic Pink Floyd» υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Αραβίδη. Παράλληλα, παραμένοντας προσηλωμένη στην ανάδειξη της ελληνικής μουσικής, η Ορχήστρα εντάσσει στο πρόγραμμά της έργα των Α. Κουνάδη (15/1), Μ. Τραυλού (5/2) και Φ. Τσαλαχούρη (13/5), ενώ παρουσιάζει σε πρώτη εκτέλεση νέες αναθέσεις των Νίκου Κυπουργού (4/12) και Κωνσταντίας Γουρζή (19/3, με σολίστ τον Νιλς Μένκεμαϊερ). Η σεζόν θα ολοκληρωθεί πανηγυρικά στις 5 Ιουνίου με το «Spectrum», ένα πρωτότυπο μουσικο-θεατρικό αφιέρωμα στη ζωή των μουσικών της ορχήστρας σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, αφήγηση Βασίλη Χαραλαμπόπουλου και μουσική διεύθυνση της Μυρσίνης Χατζηκωνσταντή.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY