- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Πέθανε σε ηλικία 94 ετών ο διεθνούς φήμης μουσικός Άλφρεντ Μπρέντελ
Η καριέρα διήρκεσε πάνω από 60 χρόνια
Πέθανε σε ηλικία 94 ετών ο μουσικός Άλφρεντ Μπρέντελ
Ο διάσημος πιανίστας και συγγραφέας Άλφρεντ Μπρέντελ πέθανε σε ηλικία 94 ετών στο σπίτι του στο Λονδίνο.
Ο Άλφρεντ Μπρέντελ γεννήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 1931 στη Μοραβία (σήμερα μέρος της Τσεχικής Δημοκρατίας) και πέρασε την παιδική του ηλικία κυρίως στην Κροατία και την Αυστρία. «Δεν ήμουν παιδί-θαύμα, ούτε ανατολικοευρωπαίος ή εβραίος, από όσο γνωρίζω», είχε δηλώσει σε συνεντεύξεις. «Δεν είμαι καλός στην ανάγνωση μουσικής, δεν έχω εκπληκτική μνήμη και δεν προέρχομαι από μουσική, καλλιτεχνική ή διανοητική οικογένεια. Είχα αγαπημένους γονείς, αλλά έπρεπε να ανακαλύψω τα πράγματα μόνος μου».
Σπούδασε πιάνο και σύνθεση μέχρι τα 16 του. Σε ηλικία 17 ετών έδωσε το πρώτο του δημόσιο ρεσιτάλ στο Γκρατς με έργα των Μπαχ, Μπραμς και Λιστ στο πρόγραμμα, ενώ ένα από τα bis ήταν δική του σύνθεση – μια σονάτα με διπλή φούγκα. Ο έφηβος Μπρέντελ ήταν επίσης συγγραφέας και ζωγράφος με εκθέσεις, αλλά το 1949 κέρδισε το τέταρτο βραβείο στον διάσημο διαγωνισμό Μπουζόνι, που ξεκίνησε την καριέρα του ως μουσικός.
Η καριέρα του σε συναυλίες και ηχογραφήσεις διήρκεσε πάνω από 60 χρόνια, με εμφανίσεις στα σημαντικότερα μουσικά κέντρα και φεστιβάλ του κόσμου, μαζί με κορυφαίες ορχήστρες και μαέστρους. Συνδέθηκε ιδιαίτερα με τη μουσική του Μπετόβεν και πραγματοποίησε την πρώτη ολοκληρωμένη ηχογράφηση του συνόλου των έργων για πιάνο του συνθέτη. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη της σημασίας του Χάιντν ως συνθέτη, στην καθιέρωση των σονάτων του Σούμπερτ και του κοντσέρτου του Σένμπεργκ στο ρεπερτόριο, καθώς και στην αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τη μουσική για πιάνο του Λιστ. Μετακόμισε στο Λονδίνο το 1971 και εγκαταστάθηκε στο Χάμστεντ.
Η τελευταία δημόσια συναυλία του ήταν στη Βιέννη το 2008, αλλά τα επόμενα χρόνια δημοσίευσε ποιήματα και δοκίμια, έδωσε διαλέξεις και συνέχισε να διδάσκει και να δίνει σεμινάρια.
«Ο Άλφρεντ Μπρέντελ ήταν ο οδηγός, ο μέντορας και η αστείρευτη πηγή έμπνευσης μου για περισσότερα από 30 χρόνια, και ο θάνατός του είναι μια τεράστια απώλεια όχι μόνο για τη μουσική, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο για όσους από εμάς είχαμε την τύχη να καθοδηγηθούμε και να συγκινηθούμε από τη σοφία και τη διορατικότητά του, τις οποίες μοιραζόταν τόσο γενναιόδωρα και ανιδιοτελώς», δήλωσε ο Τζον Λιούις.
Ο Μπρεντέλ έλαβε 23 τιμητικά πτυχία από πανεπιστήμια όπως το Weimar, το Cambridge, το Oxford, το Yale και το Juilliard School, την τιμητική αντιπροεδρία της Royal Academy of Music και μια σειρά από διακεκριμένα βραβεία, όπως η τιμητική ιδιότητα μέλους της Φιλαρμονικής της Βιέννης, τα βραβεία Sonning και Siemens και το Praemium Imperiale στην Ιαπωνία.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στην επέτειο των 101 χρόνων από τη γέννησή του, ένα έργο που παρέμεινε ανολοκλήρωτο από το 1978 βρίσκει τον δρόμο του προς το κοινό, με έξι τραγούδια που κυκλοφορούν για πρώτη φορά
Με αφορμή το Έτος Μάνου Χατζιδάκι, μια επιστροφή στον δημόσιο λόγο ενός δημιουργού που αντιμετώπισε την τέχνη ως πράξη πνευματικής αντίστασης
Οι fans ζητούν εδώ και χρόνια από το συγκρότημα να κυκλοφορήσει νέα τραγούδια
Ο τραγουδιστής υπερασπίζεται τις υψηλές τιμές των premium θέσεων
Σήμερα, Τετάρτη 21 Οκτωβρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη
Ετοιμάζονται να παρουσιάσουν ένα σκηνικό που ζυγίζει περισσότερα από 200 κιλά και μια metal συναυλία που θέλουν να θυμόμαστε
Ο Μάνος Χατζιδάκις γεννήθηκε πριν από ακριβώς 101 χρόνια, στις 23 Οκτωβρίου του 1925
Η Apple Corps αναλαμβάνει το έργο-μαμούθ και σχεδιάζει μια μοναδική εμπειρία αφιερωμένη στο συγκρότημα
Οι εξομολογήσεις του στην ATHENS VOICE και η πολύπλευρη διαδρομή του σε ένα μεγάλο αφιέρωμα
Η ανάρτησή της στο Instagram
Λίγο πριν τη ζωντανή παρουσίαση στο Gazarte Roof Stage, η τραγουδοποιός μάς καλεί να ξανασκεφτούμε τη χαρά τού να αφήνεσαι στη μουσική
Πρεμιέρα στο BBC Radio - Θα περιλαμβάνεται στη deluxe έκδοση του άλμπουμ «Foreign Tongues»
Γένη και γενιές της ψαλτικής τέχνης σήμερα - Από τις 21 έως και τις 24 Οκτωβρίου 2026
Με περισσότερες από πέντε δεκαετίες ιστορίας, οι metal gods επιστρέφουν για μια ακόμα συναυλία στη χώρα μας
Mε αφορμή το Φεστιβάλ του Γκλάστονμπερι
Ο σκηνοθέτης Τζον Γουίλσον καταγράφει τις εμφανίσεις του τραγουδιστή στη Νέα Υόρκη
Ο θρυλικός τραγουδιστής δηλώνει σε εξαιρετική φόρμα και ετοιμάζεται για την αποχαιρετιστήρια περιοδεία του
Ο συνθέτης μας καλεί να ξανασκεφτούμε τι σημαίνει «σύγχρονο» στη μουσική και την τέχνη
Από τις 25 Οκτωβρίου έως τις 14 Νοεμβρίου 2026, η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής φιλοξενεί 18 συναυλίες με έργα σημαντικών δημιουργών, νέες αναθέσεις και πρώτες εκτελέσεις
Η ιστορία πίσω από τη δημιουργία ενός μνημειώδους έργου του ελληνικού πολιτισμού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.