- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στη συναυλία των Black Flag, νοσταλγώντας την ασπρόμαυρη πανκ ροκ Θεσσαλονίκη
Αναμνήσεις από την χάρντροκ Θεσσαλονίκη του ‘80 και του ’90 που δεν σύχναζε στην ντίσκο Amnesia και φορούσε μαύρα μπλουζάκια
Οι Black Flag, η συναυλία τους στη Θεσσαλονίκη, η πανκ ροκ Θεσσαλονίκη των 80s και των 90s, τα συγκροτήματα και οι πρωταγωνιστές
Ενώ οι Black Flag (σωστότερα, είναι ο Greg Ginn ακομπανιαρισμένος από τρία πιτσιρίκια, νέα μέλη, φωτιά και λαύρα) μας αποτελειώνουν με Louie Louie και Fucked up, ο χρόνος συστέλλεται. Ο Βορράς γέρνει στον Νότο, η Ανατολή πλησιάζει τη Δύση και η νύχτα στο WE, που μέχρι πριν λίγο φάνταζε και ακουγόταν μασίφ και στιβαρή, ξαφνικά ραγίζει. Σπάει. Το εκμεταλλεύομαι και περνώντας μέσα από τη χωροχρονική ρωγμή βγαίνω δεκαετίες πίσω. Σε εκείνη τη Θεσσαλονίκη του ‘80 και του ’90 που δεν σύχναζε στα παγωτά της Ωραίας ή την ντίσκο Amnesia, στην πόλη που δεν φορούσε χρωματιστά Kenzo από το Whispers, αλλά μαύρα μπλουζάκια Black Flag, ζωγραφισμένα στο χέρι.
Ασπρόμαυρες αφίσες προπαγάνδας για συναυλίες στο στέκι της Φιλοσοφικής και στον Ευκλείδη, στη Θεολογική, στη Βαρβάρα, τη Μαύρη Γάτα και το Black and Blue, στην πανκ ροκ Θεσσαλονίκη που, συντονισμένη στα ραδιόφωνα Ουτοπία, Κιβωτός και Ακρόπολη, άκουγε νέα για τους Εκτός Ελέγχου και τους Γκρόβερ, τους Γκούλαγκ και τους Stained Veil. Την τρία ακόρντα πόλη των Μπάτε Σκύλοι Αλέστε και των Πανικός, των Αντίστροφη Μέτρηση, International Comedy αλλά και των βιρτουόζων Noise Promotion Company. Tη χάρντκορ πανκ Θεσσαλονίκη, την στα όρια του cold new wave Θεσσαλονίκη, τη σκληροπυρηνική αμερικέν αλά Mushrooms Θεσσαλονίκη, την επικράτεια των Πίσσα και Πούπουλα και… κασέτες. Από το προαύλιο του Φυσικού, εκεί που έστηνε τακτικά την πραμάτεια του ο κιθαρίστας των Γκρόβερ, αγόραζα πανκ συλλογές στο 500άρικο (δραχμές).
1300 καφετιά και σε βινύλιο από το Lazy Dog αγόρασα την Ευρωπαϊκή Αναγέννηση των Ναυτία. Παύση και σεβασμός, Ναυτία, ό,τι πιο άρτιο, καθαρόαιμο, φωνακλάδικο, σκεπτόμενο, ουσιαστικό και ουμανιστικό γέννησε το θεσσαλονικιώτικο χάρντκορ πανκ. Ναυτία, η μπάντα που το 1992 κυκλοφόρησε την προφητική δισκάρα Ευρωπαϊκή Αναγέννηση. «Δεν ξέρω άμα πρέπει να ρωτήσω/ γιατί οι άνθρωποι κατάντησαν να φέρονται σαν ψάρια/ Μονάχοι να την βρίσκουν από το βράδυ ως το πρωί/ φυλακισμένοι κι έρημοι μέσα σε μια γυάλα/ Στο έλεος του εκσυγχρονισμού μοντέρνα κοινωνία κωφαλάλων/ Στο έλεος του νέου σαδισμού μοντέρνα κοινωνία κωφαλάλων/ Αδίστακτοι απάνθρωποι πουλάνε συνταγές/ Για ψεύτικο κουλάρισμα και τεχνητή ηρεμία/ Μας κάνουνε άβουλα ρομπότ χωρίς να έχουμε όνειρα, αγάπη και αισθήματα».
Posted by NAYTIA on Wednesday, December 19, 2012
Εκτός από την Κοινωνία Κωφαλάλων που σάμπλαρα, η Ευρωπαϊκή Αναγέννηση, με το απίστευτα μεσαιωνικής υφής και εσάνς ειρωνικό εικαστικό, σε απόλυτο κοντράστ με τον τίτλο του δίσκου, διαθέτει μερικά από τα πιο ιδρωμένα τραγούδια του θεσσαλονικιώτικου πανκ: Προσπάθησε ή ψόφα, Μη με σατανίζεις, Κανένας ρόλος, Νεκρό συναίσθημα.
Posted by NAYTIA on Saturday, February 24, 2018
«Πώς τους βλέπεις;» με ρωτά ο Αλέκος Κανταρτζής των Γκούλαγκ. Επιστρέφω από τη χάρντκορ Θεσσαλονίκη των Ναυτία και του τότε στη νύχτα Black Flag, εδώ και τώρα. Ο Greg Ginn παίζει μια κιθάρα σκέτη ποίηση, περάσματα μέταλ και φρι τζαζ, math rock και πολλές δαιμονισμένες ινστρουμένταλ απλωτές, για να πάρει ανάσες από τα συνεχή ουρλιαχά η Max Zanelly. Άργησαν αλλά ήρθαν τελικά οι Black Flag και άλλο ένα προσκύνημα στη χαμένη μας νιότη συντελέστηκε υπέροχα, υπέρτατα και εν εξάλλω, που σε ελεύθερη μετάφραση θα πει ωραίο ξύλο στις μπροστινές σειρές. Μόνο ο Έλμερ έλειπε και αν, δε, αναρωτιέσαι ποιος είναι ο Έλμερ, τότε προφανέστατα απείχες από εκείνη την ασπρόμαυρης αφίσας Θεσσαλονίκη, θαμώνας γαρ της ντίσκο Λάβαλμπον, ή του κοσμικού κέντρου Καλύβα στη Σταυρούπολη με Σταυράκη Φωτιάδη να τα καίει ως το ξημέρωμα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο διάσημος συνθέτης ετοιμάζει μιούζικαλ για τη μυστηριώδη κλοπή του 1911 στο Λούβρο
Ανακοινώθηκε από την ΕΡΤ το πρόσωπο που θα δώσει το ελληνικό 12άρι στον μεγάλο τελικό
Στις εικόνες, ποζάρει στο καμαρίνι της, λίγο πριν ανέβει στη σκηνή
Σημαντική μορφή της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, με διεθνή πορεία και σπουδαίες συνεργασίες
Μια μουσική εμπειρία που κινείται ανάμεσα στη μνήμη, το συναίσθημα και την ελπίδα, υπό τη μουσική διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη
Το video game του κλιπ θα το δούμε live τη βραδιά της Eurovision
Η ποπ σταρ πέρασε στην πρώτη δεκάδα των πιο κερδοφόρων περιοδειών από γυναίκα καλλιτέχνιδα στην ιστορία της μουσικής
Το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε τις δύο φίλες της τραγουδίστριας - «Αναξιόπιστος μάρτυρας» ο Μιτς Γουάινχαουζ
Το άλμπουμ «Horos» που κυκλοφορεί από τη Sound Effect Records παρουσιάζεται στις 22 & 23 Απριλίου στο Θέατρο Noūs - Creative Space
Πολωνία και Ελβετία «έκλεισαν την πόρτα» στον Αμερικανό ράπερ λόγω των αντισημιτικών του δηλώσεων
Το γκρουπ από το Μάντσεστερ μιλάει στην ATHENS VOICE, λίγο πριν την επιστροφή του στην Ελλάδα
Δείτε το βίντεο από τη συνάντησή τους
Οι δύο δημιουργοί μίλησαν στην ATHENS VOICE για τη συνεργασία τους σε έναν ιδιαίτερο δίσκο που κυκλοφορεί από τη Veego Records
Η ανακοίνωση της ΕΡΤ για δήθεν υπέρογκα ποσά - Πτώση στα προγνωστικά για το «Ferto»
Η τραγουδίστρια «πολιορκείται» στα social media, αλλά δεν απαντά στα μηνύματα που δέχεται
Η δεύτερη φωνή του Πολ Σάιμον. Μια διαφορετική ανταπόκριση
Ο σπουδαίος Έλληνας τραγουδοποιός έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 17 Απριλίου 2011
Ο διάσημος μουσικός ξεσπά κατά του Αμερικανού προέδρου για τη χρήση AI εικόνας που τον παρουσιάζει ως Ιησού
Μια playlist με τα αγαπημένα του τραγούδια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.