- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Ντέιβιντ Μπόουι: 9 χρόνια χωρίς τον πρωτοπόρο μουσικό
Πώς γίνεται κάποιος να αλλάζει τόσο εύκολα ταυτότητα και να παραμένει τόσο συγκλονιστικός
Ντέιβιντ Μπόουι - Εννιά χρόνια από τον θάνατό του: Ο Γιώργος Φλωράκης γράφει για τις μεταμορφώσεις και την επιρροή τού πρωτοπόρου μουσικού
Αν είχες δώσει προσοχή στους στίχους και το γενικότερο imagery του «Lazarus» από το τελευταίο album του Ντέιβιντ Μπόουι, το «Blackstar», ίσως είχες καταλάβει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Ότι ο Βρετανός μουσικός ένιωθε να πλησιάζει το τέλος του. Αν όμως δεν είχες δώσει προσοχή στο συγκεκριμένο τραγούδι, ο θάνατος του Ντέιβιντ Μπόουι σε βρήκε απροετοίμαστο…
…και αναμφίβολα ήταν ένα μεγάλο ξάφνιασμα. Νομίζω ότι το έχω ξαναγράψει: o Ντέιβιντ Μπόουι ήταν για πολλούς από εμάς ένα είδος απόμακρου αλλά έντονα επιδραστικού πατέρα. Κάθε φορά που αποφασίζαμε να κάνουμε την επανάστασή μας και να τον γκρεμίσουμε από τον θρόνο του, ανακαλύπταμε ότι ήταν πολλά χιλιόμετρα μπροστά μας.
Στα θέματα φύλου και σεξουαλικής ταυτότητας, ονειρευόμασταν την απόλυτη αποδοχή κάθε επιλογής. Ονειρευόμασταν να σπάσουμε κάθε ταμπού της προηγούμενης γενιάς, υπερασπίζοντας την ελευθερία κάθε ανθρώπου να είναι -και να φαίνεται- όπως νιώθει. Μόνο που ο Ντέιβιντ Μπόουι το είχε κάνει αυτό από την εποχή που ήμασταν παιδιά. Είχε υιοθετήσει ένα ανδρόγυνο image, που είχε προκαλέσει πολύ έντονα κάθε συντηρητικό πνεύμα στα early seventies.
Θέλαμε να υποστηρίξουμε ότι η μουσική είναι μία και αδιαίρετη, πηγαίνοντας κόντρα στους μεγαλύτερους που διαχώριζαν το κλασικό rock από το new wave, θεωρώντας το πρώτο πολύ σημαντικότερο από το δεύτερο. Κι εμείς, που ακούγαμε με το ίδιο πάθος Νiλ Γιανγκ και Cure, Velvet Underground και Joy Division, Emerson, Lake and Palmer (το «Trilogy» περισσότερο απ’ όλα) και Bauhaus, ήμασταν έτοιμοι να επαναστατήσουμε απέναντι σε κάθε φανατικό παλαιοροκά πατέρα. Και αν θεωρήσουμε ότι ο Ντέιβιντ Μπόουι είχε ξεκινήσει να παίζει μουσική λίγο πριν τα mid sixties, ταίριαζε σε κάποιον παλαιοροκάδικο ρόλο. Μόνο που ποτέ δεν τον πήρε. Αντίθετα, έπαιζε από πολύ νωρίς κάθε ιδίωμα που θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Ανακάτευε το παραδοσιακό rock με τη soul, πρόσθετε ηλεκτρονικά, τραβούσε τις εμφανίσεις του στη σκηνή προς το art rock, συνδημιουργούσε το glam και οδηγούσε μέσω του image αλλά και του ήχου του προς τη γέννηση ενός Ρόμπερτ Σμιθ ή μιας Σούζι Σου, γινόταν ο προάγγελος της new wave αισθητικής.
Η αλήθεια είναι ότι όταν κυκλοφορούσαν τα τραγούδια και οι ολοκληρωμένοι δίσκοι του Ντέιβιντ Μπόουι, ήμασταν πολύ μικροί σε ηλικία -αλλά και εμπειρία ακρόασης- για να διακρίνουμε πόσο σημαντικά πράγματα συνέβαιναν εκεί. Έτσι, το μόνο που μπορούσαμε να πούμε για το «Space Oddity» -που πρωτακούσαμε αρκετά χρόνια μετά την κυκλοφορία του- ήταν ότι επρόκειτο για μια ιστορία που παρόμοιά της δεν είχαμε συναντήσει σε άλλο τραγούδι.
Όταν πιάσαμε επαφή με το «Life On Mars?» αρχίζαμε να αισθανόμαστε πόσο μεγάλο πράγμα θα ήταν το «Ziggy Stardust» που θα ακολουθούσε -το αφήνω για το τέλος, αυτό-, όταν έσκαγε η τριλογία του Βερολίνου και ο χαρακτήρας του Thin White Duke αναρωτιόμασταν, πώς γίνεται κάποιος μουσικός να αλλάζει τόσο εύκολα ταυτότητα και να παραμένει τόσο συγκλονιστικός, τι στο καλό ήταν αυτός ο απόλυτα αινιγματικός Μπράιαν Ίνο, τι είναι αυτά τα σκοτάδια του «Station To Station», πώς γίνεται να κάνεις εμπορικότατο άλμπουμ και να είναι τόσο καλό όσο το «Scary Monsters», πόσο παράξενος είναι ο κόσμος το «Diamond Dogs» -δεν υπήρχε ο όρος «δυστοπία» το 1974-, πόσο μεγάλο τραγούδι είναι το «Wild Is The Wind» και ποια είναι αυτή η Nina Simone που το έχει επίσης τραγουδήσει, τι εξωφυλλάρα είναι αυτή στο «Aladin Sane», τι ωραίο τραγούδι είναι το «Lady Grinning Soul» και τι απίθανο το λογοπαίγνιο του τίτλου: «A Lad Insane»…
Άφησα για το τέλος έναν από τους σημαντικότερους δίσκους στην ιστορία της μουσικής του 20ού αιώνα, το «The Rise And Fall Of Ziggy Stardust and The Spiders From Mars», ξέροντας ότι δεν έχω τις λέξεις που θα μπορούσαν να περιγράψουν τα συναισθήματα που γέννησε.
Εκείνο που έμαθα μέσα στα χρόνια καλά, είναι ότι ο Ziggy παρά την τελική του πτώση, κατάφερε να εκπληρώσει την αποστολή του: έφερε στην έκπληκτη παιδική μας καρδιά την πεποίθηση ότι αν δεν μένεις ποτέ στατικός, αν μπορείς να αλλάζεις και μέσα από τις αλλαγές σου να συνεχίσεις να δημιουργείς, τότε υπάρχει ελπίδα, τόσο για σένα όσο και για τον κόσμο ολόκληρο. Αυτήν ακριβώς τη σκέψη ήρθε να συμπληρώσει το «Lazarus», το κύκνειο άσμα του Ντέιβιντ Μπόουι: ότι όλα αυτά μπορεί να ισχύει ακόμη και μετά θάνατον…
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Την κλήρωση έκαναν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες
Η εξαπλή απονομή με τη Μαρίνα «Επάνω στο Τραπέζι» στο Floyd
Τα αυθεντικά προσχέδια πουλήθηκαν για πάνω από 500.000 δολάρια
Άλλαξε ζωή και πόλεις και μιλάει στην Athens Voice για όλα, με αφορμή το νέο τους άλμπουμ «Human Fear»
«Φοβάμαι να μην ξυπνήσω κάνα πρωί και λείπει η "Νίκη"»
Οι θαυμαστές της ενθουσιάστηκαν κάποιοι ωστόσο παραμένουν δύσπιστοι
Η μεγάλη λαϊκή τραγουδίστρια σε έναν μονόλογο-ποταμό στο σπίτι της οδού Ικονίου στη Νέα Σμύρνη
Μια νύχτα που στον Μύλο ξανακούστηκαν δυνατά οι κιθάρες
Ένα αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, Τζαζ στο Μουσείο και ελληνικό ροκ στο Κύτταρο
Το φωτογραφικό στιγμιότυπο και η γνωριμία της με τον σκηνοθέτη
«Μην κάνεις τίποτα, μην αλλάξεις ούτε νότα. Αυτό είναι το "Twin Peaks"»
Πώς θα επηρεάσει η Τεχνητή Νοημοσύνη τη μουσική και τους καλλιτέχνες;
Η ζωή του και ο τρόπος συμπεριφοράς του σίγουρα θα απασχολήσουν τον κόσμο στο μέλλον και δεν αποκλείεται να δούμε τη ζωή του σε κινηματογραφική ταινία
Ανδρέας Πολυζωγόπουλος και Γιώργος Παλαμιώτης θα παρουσιάσουν νέο υλικό αλλά και συνθέσεις από το πρώτο τους άλμπουμ, “One Inch of Love.
Τρεις πρωτοποριακοί καλλιτέχνες στη σκηνή του Velocity Arena προσφέρουν στους λάτρεις της ηλεκτρονικής μουσικής μία high-energy βραδιά.
Σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση προχώρησε ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης στην αυτοβιογραφία του
Ο Einar Selvik μιλάει για το φιλμ και τη ζωντανή ηχογράφηση «Live At The Acropolis», τη σειρά «Vikings» και το black metal
Tι είπε για την ταινία «A Complete Unknown»
Ένας από τους πιο πετυχημένους καλλιτέχνες της γενιάς του μιλάει για την πορεία του στον χώρο
Δύο συναυλίες, μία τολμηρή πρόταση από τον πάντα ανήσυχο και δημιουργικό τραγουδοποιό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.