Μουσικη

Beth Gibbons: Κυκλοφόρησε διαδραστικό βίντεο για το τραγούδι «Reaching Out»

Η τραγουδίστρια των Portishead αποκαλύπτει το προσωπικό της album - To sci-fi φιλμ σε σκηνοθεσία του συνεργάτη των Aphex Twin, Weirdcore

Μπάμπης Καλογιάννης
Μπάμπης Καλογιάννης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Beth Gibbons: Κυκλοφόρησε διαδραστικό βίντεο για το τραγούδι «Reaching Out»
© Netti Habel

Beth Gibbons: Η τραγουδίστρια των Portishead κυκλοφόρησε το νέο της single «Reaching Out» - Το διαδραστικό βίντεο κλιπ 

Στη δημοσιότητα έδωσε το νέο της single η Beth Gibbons, ενόψει του solo δίσκου της “Lives Outgrown” που θα κυκλοφορήσει στις 17 Μαΐου του 2024. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι η πρώτη της ηχογράφηση εκτός Portishead, πρόκειται για το ντεμπούτο solo album της. Οι προηγούμενες κυκλοφορίες περιλαμβάνουν ένα album που συνέγραψε με τον μπασίστα Paul Webb των Talk Talk, το 2002, καθώς και τη ζωντανή ηχογράφηση της Συμφωνίας Νο.3 του συνθέτη Henryk Górecki, με τη συνοδεία Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Πολωνίας.

Beth Gibbons: Κυκλοφόρησε το νέο single «Reaching Out» από το solo album «Lives Outgrown»

Το “Reaching Out” είναι το δεύτερο single από το “Lives Outgrown” album, μετά το “Floating in a Moment” το οποίο κυκλοφόρησε πριν από δύο μήνες. Στο video του τραγουδιού, η Gibbons συνεργάζεται με τον εικαστικό καλλιτέχνη Weirdcore (Aphex Twin, Arca), ο οποίος και δημιούργησε ένα διαδραστικό video στο οποίο 4D μοντέλα της καλλιτέχνιδας κινούνται ελεύθερα σε ένα sci-fi διαστημικό τοπίο. Weirdcore ονομάζεται και η αντίστοιχη αισθητική, η οποία χρησιμοποιεί μια σουρεάλ προσέγγιση που επικεντρώνεται σε χαμηλής ποιότητας, κινούμενες ή μη εικόνες, οι οποίες επιδιώκουν να δημιουργήσουν σύγχυση, αποξένωση και αποπροσανατολισμό.

Δείτε το διαδραστικό video του “Reaching Out” εδώ

Beth Gibbons - Reaching Out (Official Video)

Η Beth Gibbons γεννήθηκε το 1965 στο Exeter. Οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν μικρή ακόμα και στα 22 της χρόνια μετακόμισε, πρώτα στο Bath και έπειτα στο Bristol, ώστε να ακολουθήσει μουσική καριέρα. Εκεί γνώρισε και τον Geoff Barrow, μετέπειτα συνεργάτη της στους Portishead. Με βασικές επιρροές τη Nina Simone και την Edith Piaf, η Gibbons φανέρωσε το ταλέντο της στο ντεμπούτο album των Portishead Dummy” (1994), ένα από τα καλύτερα και σημαντικότερα albums της δεκαετίας του 1990. Η χημεία των δύο μουσικών απέδωσε τα μέγιστα και ο δίσκος σήμερα χαρακτηρίζεται ως ένα μνημείο του trip-hop. Το 1995 το “Dummy” κέρδισε το φημισμένο βραβείο Mercury, για το καλύτερο album της χρονιάς από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, ενώ μέχρι το 2008 είχε πουλήσει 3,6 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Στους στίχους τους, οι Portishead αντιμετωπίζουν κοινωνικά ζητήματα και σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης. Με τρεις δίσκους στο ενεργητικό τους, απέκτησαν τον δικό τους προσωπικό ήχο, μακριά από την brit pop τάση της εποχής.

Όπως είναι λογικό, στα 59 της χρόνια η Beth Gibbons βρίσκεται σε μια ώριμη καλλιτεχνική και προσωπική φάση, έχοντας πει αρκετά «αντίο» σε οικογένεια, φίλους, ακόμα και στον πρότερο εαυτό της. Η ίδια δηλώνει χαρακτηριστικά: «Συνειδητοποίησα πώς ήταν η ζωή χωρίς ελπίδα. Και αυτή ήταν μια θλίψη που δεν είχα νιώσει ποτέ. Πριν, είχα τη δυνατότητα να αλλάξω το μέλλον μου, αλλά όταν αρχίζουν τα προβλήματα με το σώμα σου, δεν μπορείς να το αναγκάσεις να κάνει κάτι που δεν θέλει».

Τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται στο νέο της album είναι μεταξύ άλλων η μητρότητα, το άγχος, η εμμηνόπαυση, καθώς και αναπόφευκτα η θνησιμότητα:

«Κόσμος γύρω μου άρχισε να πεθαίνει. Όταν είσαι νέος, ποτέ δεν ξέρεις το τέλος, δεν ξέρεις πώς θα εξελιχθεί κάτι. Σκέφτεσαι “θα το ξεπεράσουμε αυτό. Θα βελτιωθεί”. Μερικά τελειώματα είναι δύσκολο να τα χωνέψει κανείς».

Beth Gibbons - Floating On A Moment (Official Video)

Τα δέκα νέα τραγούδια της Gibbons ηχογραφήθηκαν σε μια μακρά περίοδο ισάριθμων ετών. Η παραγωγή του album ανήκει στους Beth Gibbons και James Ford, ενώ έχει συμμετάσχει και ο Lee Harris, επί χρόνια drummer των Talk Talk. Το “Lives Outgrown” θα κυκλοφορήσει σε Standard LP, Deluxe LP, Standard CD και Deluxe CD. Οι αγορές από τα dominomusic.com και bethgibbons.net θα συνοδεύονται από υπογεγραμμένη καρτ ποστάλ.

Το track list του Lives Outgrown είναι το εξής:

  1. Tell Me Who You Are Today
  2. Floating On A Moment
  3. Burden Of Life
  4. Lost Changes
  5. Rewind
  6. Reaching Out
  7. Oceans
  8. For Sale
  9. Beyond The Sun
  10. Whispering Love

Η Beth Gibbons πρόκειται να περιοδεύσει Μάιο και Ιούνιο, για την προώθηση του νέου της δίσκου. Οι μέχρι τώρα γνωστές ημερομηνίες είναι οι παρακάτω:

  • 27/5 - La Salle Pleyel, Paris - SOLD OUT
  • 28/5 - Theater 11, Zürich
  • 30/5 - Primavera Sound Festival, Barcelona
  • 31/5 - La Bourse Du Travail, Lyon – SOLD OUT
  • 2/6 - Uber Eats Music Hall, Berlin
  • 3/6 - Falkonersalen, Copenhagen
  • 5/6 - TivoliVredenburg (Main Hall), Utrecht - SOLD OUT
  • 6/6 - Cirque Royal, Brussels - SOLD OUT
  • 9/6 - The Barbican Centre, London - SOLD OUT
  • 10/6 - Albert Hall, Manchester
  • 11/6 - Usher Hall, Edinburgh
  • 27/7 - Fuji Rock Festival, Niigata

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ