Μουσικη

Sir Lucian Grainge: Ένας από τους μεγαλύτερους «παίκτες» στη μουσική βιομηχανία

Οι προσωπικές τραγωδίες, το ρίσκο και η μεγάλη επιτυχία της UMG, ο διάδοχος Elliot

Μπάμπης Καλογιάννης
Μπάμπης Καλογιάννης
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Sir Lucian Grainge: Η ιστορία ενός από τους μεγαλύτερους  «παίκτες» στη μουσική βιομηχανία
Ο CEO της Universal Music Group, Sir Lucian Grainge, ποζάρει δίπλα στο 2.685ο αστέρι στο Hollywood Walk of Fame, Καλιφόρνια, ΗΠΑ, 23 Ιανουαρίου 2020 © EPA/ETIENNE LAURENT

Sir Lucian Grainge: Η ιστορία του Προέδρου και CEO του Universal Music Group, ενός από τους πιο ισχυρούς και πετυχημένους ανθρώπους στη μουσική βιομηχανία.

Το συγκρότημα των ABBA είχε διαλυθεί, για πρώτη φορά, το 1982. Μερικά χρόνια αργότερα, ο manager του γκρουπ Stig Anderson πούλησε στην τότε κραταιά Polygram τις μουσικές του επιχειρήσεις, ανάμεσα τους και την Polar Music, δισκογραφική εταιρεία των ABBA. Μέχρι και το 1992, το συγκρότημα - θρύλος από τη Σουηδία εθεωρείτο κάτι το παλαιακό, ανάμνηση για τους φρέσκους σαραντάρηδες εκείνης της εποχής. Ο 78χρονος σήμερα Björn Ulvaeus, το ένα εκ των δύο B των ABBA, θυμάται χαρακτηριστικά πως μετά τη διάλυση του 1982 θεωρούσε το γκρουπ τελειωμένη υπόθεση. Η Polygram ωστόσο είχε διαφορετική άποψη. Το “ABBA Gold” του 1992, συλλογή με την αφρόκρεμα των τραγουδιών της σουηδικής τετράδας, αποτελεί μέχρι σήμερα ένα case study για κάθε best of album ενός καλλιτέχνη. Από τη λέξη Gold και την επιλογή της μουσικής, μέχρι τη σειρά των τραγουδιών και το λιτό αλλά περιεκτικό εξώφυλλο. Οι ABBA έγιναν γνωστοί σε μια ολοκαίνουρια γενιά οπαδών, ενώ το “ABBA Gold” έχει πουλήσει μέχρι σήμερα 30 εκατομμύρια αντίτυπα, γεγονός που το καθιστά ως ένα από τα πλέον ευπώλητα albums στην ιστορία. Η τεράστια επιτυχία του δίσκου είναι προϊόν του οράματος πολλών ανθρώπων, πρωτίστως όμως και σύμφωνα με τον Ulvaeus, του Sir Lucian Grainge, εξέχουσα φυσιογνωμία της μουσικής βιομηχανίας και από το 2010, Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου του Universal Music Group (UMG). Κοινώς, ενός από τρεις κολοσσούς της βιομηχανίας, μαζί με τη Warner Music και τη Sony. Ο Grainge θεωρείται και δικαίως ένας από τους πλέον επιτυχημένους ανθρώπους στον χώρο, με το παρουσιαστικό και το lifestyle του να παραπέμπουν σε κάτι εντελώς διαφορετικό. 

Sir Lucian Grainge: Ποιος είναι ο Πρόεδρος και CEO του Universal Music Group - Η πορεία προς την επιτυχία

Ένα από τα κρυμμένα διαμάντια της δισκογραφίας των Iron Maiden λέγεται “Sheriff of Huddersfield”, τραγούδι που βασίζεται σε μια παλιά ιδέα του Adrian Smith στην κιθάρα. Αναφέρεται δε στη ζωή του manager του σχήματος, Rod Smallwood, στο Λος Άντζελες όπου μόλις είχε μετακομίσει και δυσκολευόταν ιδιαίτερα να αποβάλλει την εγγλέζικη νοοτροπία του, καθώς και την αντίθεσή του στις χρηματικές σπατάλες. Ο Sir Lucian Grainge μοιάζει να έχει βγει ακριβώς από το ίδιο καλούπι. Μπορεί να έχει το παρουσιαστικό ενός δασκάλου μέσης εκπαίδευσης, ωστόσο ηγείται αυτή τη στιγμή ενός ομίλου αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Έχει τον τίτλο του Commander of the British Empire (CBE), παραμένει όμως εξίσου ταπεινός όπως και ο πατέρας του Σεσίλ, ιδιοκτήτης παλιού δισκοπωλείου στο Λονδίνο. Πρόκειται όμως για ένα παρουσιαστικό που ξεγελάει. Ο πρώην Πρόεδρος της UMG Doug Morris ήταν σαφής: «Το ευγενικό του πρόσωπο και τα μικρά του γυαλιά είναι μια απάτη. Από πίσω κρύβεται ένας καρχαρίας».

Sir Lucian Grainge: Η ιστορία ενός από τους μεγαλύτερους  «παίκτες» στη μουσική βιομηχανία
Ο CEO του Universal Music Group Sir Lucian Grainge ποζάρει στο κόκκινο χαλί πριν από την εκδήλωση Billboard Grammy Power 100 του 2020 στο Χόλιγουντ, Καλιφόρνια, ΗΠΑ, 23 Ιανουαρίου 2020 © EPA/ETIENNE LAURENT

Όπως ο Rod Smallwood, έτσι κι ο Sir Lucian Grainge ζει και εργάζεται εδώ και πολλά χρόνια στο Λος Άντζελες. Το αλκοόλ και το τσιγάρο δεν τον συγκίνησαν ποτέ. Όσο για τα ναρκωτικά, είναι σαφής λέγοντας πως «πανικοβάλλομαι όταν πρόκειται να πάρω μια ασπιρίνη». Έχει περισσότερα από 40 χρόνια εμπειρίας στη βιομηχανία. Είναι χαρακτηριστικό το ότι αυτοί τη στιγμή, από τους 20 καλλιτέχνες με τα περισσότερα streams στο Spotify, παραπάνω από τους μισούς ανήκουν στο δυναμικό της UMG. Οι συνεργάτες του εξαίρουν τη δυνατότητα του να χειρίζεται με την ίδια επιτυχία, τόσο το καλλιτεχνικό όσο και το εμπορικό κομμάτι της εργασίας του. Ανάμεσα στις δισκογραφικές εταιρείες που επί προεδρίας του βρέθηκαν υπό τη σκέπην της UMG, είναι η Capitol αλλά και η θρυλική Motown Records. Απολαμβάνει την εκτίμηση τόσο των καλλιτεχνών, όσο και των επενδυτών της UMG, συνδυασμός ιδιαίτερα δύσκολος να επιτευχθεί. Πλέον ζει με τη δεύτερη σύζυγο του, Caroline, σε έπαυλη στη Σάντα Μόνικα, ενώ πρόσφατα απέκτησε το δικό του αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ. Στην τελετή έδωσε το παρόν εκτός των άλλων, ο συμπέθερος του Grainge, Lionel Richie. Ο Sir Lucian Grainge απολαμβάνει την καθολική αποδοχή των ανθρώπων μίας από τις πλέον δύσκολες βιομηχανίες στον κόσμο. Παρ'όλα αυτά, η ζωή του έξω από αυτήν τους επιφύλασσε πολλές δυσκολίες.

Τον Μάρτιο του 2020, ο Grainge ήταν από τους πρώτους που προσβλήθηκαν από τον Covid-19, με τη ζωή να του κρέμεται από μια κλωστή. Συγκεκριμένα, πέρασε 18 ημέρες αναπνέοντας με μηχανική υποστήριξη. Ευτυχώς ανάρρωσε. Πολλά χρόνια νωρίτερα, το 1993 και στη γέννηση του γιου του Elliot, η πρώτη σύζυγος του, Σαμάνθα Μπεργκ, υπέστη επιπλοκές κατά τον τοκετό. Εκείνη την εποχή, ο Grainge ήταν επικεφαλής του τμήματος Artists & Repertoire (A&R) της Polydor Records, ενώ είχε βλέψεις και για τη θέση του CEO. Η Σαμάνθα υπέστη εμβολή αμνιακού υγρού, κάτι που την έριξε σε κώμα, από το οποίο και δε συνήλθε ποτέ. Έκτοτε, ο ήδη δυνατός ψυχολογικά Grainge έβλεπε την κάθε μέρα σαν πόλεμο. Μεγάλωσε μόνος του τον γιο του, είχε το ψυχολογικό βάρος της ανήμπορης να του μιλήσει γυναίκας του, βρισκόταν στα υψηλότερα κλιμάκια μιας δουλειάς στην οποία ο ανταγωνισμός περίσσευε. Υπολόγιζε πως το να είναι single parent θα πήγαινε αρκετά χρόνια πίσω την καριέρα του, ωστόσο τελικά μετά από μόλις τρία γνώρισε την Caroline, γυναίκα με την οποία παντρεύτηκε και ζει μέχρι σήμερα. Πολλές φορές οι απώλειες σε προσωπικό επίπεδο κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν άνετα με τις αλλαγές και τις ενέργειες που περιέχουν ρίσκο. Ήταν ένα χαρακτηριστικό που ο Grainge απέκτησε από τη γέννηση του γιου του κι έπειτα. Ενδεικτική της νοοτροπίας του αυτής ήταν η αγορά της ΕΜΙ το 2012, όταν κατά τη διάρκεια μιας προφανούς κρίσης στη βιομηχανία, αυτός προχώρησε στην απόκτηση ενός δισκογραφικού κολοσσού. Όσοι τον γνωρίζουν δε φοβήθηκαν ποτέ για την έκβαση του εγχειρήματος. Ο Grainge μεταδίδει στους καλλιτέχνες την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση και αποδοχή, αυτοί τον εμπιστεύονται. Ο ανθρώπινος παράγοντας, ακόμα και στο υψηλότερο επαγγελματικό και επιχειρηματικό επίπεδο, δεν έπαψε ποτέ να είναι σημαντικός. 

Sir Lucian Grainge: Η ιστορία ενός από τους μεγαλύτερους  «παίκτες» στη μουσική βιομηχανία
Shawn Mendes και Lionel Richie μαζί με τον CEO του Universal Music Group, Sir Lucian Grainge, κατά τη βράβευσή του στο Hollywood Walk of Fame στο Χόλιγουντ, Καλιφόρνια, ΗΠΑ, 23 Ιανουαρίου 2020 © EPA/ETIENNE LAURENT

Elliot Grainge: Ο γιος του Sir Lucian Grainge και ιδιοκτήτης της δισκογραφικής εταιρείας 10K Projects

Φέτος ο Elliot Grainge κλείνει τα 31 του χρόνια και είναι έτοιμος να ακολουθήσει τα σπουδαία βήματα του πατέρα του. Πέρα από τη λάμψη και τα φώτα της βιομηχανίας ωστόσο, πατέρας και γιος θυμούνται ακόμα τις Κυριακές που πήγαιναν στο Highbury ώστε να δουν την αγαπημένη τους Arsenal, με τον Sir Lucian να δηλώνει πως «το να πηγαίνεις σε ένα τέτοιο event με το παιδί σου, να τρώτε ένα hot dog και να του δίνεις στα κρυφά μία Coca Cola ή 7up, είναι από τα καλύτερα πράγματα στον κόσμο». Ο Elliot Grainge είναι ιδιοκτήτης της ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρείας 10K Projects. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες στο ρόστερ της εταιρείας συναντάει κανείς τη ράπερ Ice Spice, η οποία γνώρισε μεγάλη επιτυχία όταν το τραγούδι της “Munch (Feelin' U)” έγινε viral στο TikTok, ενώ τα views του στο YouTube έχουν ξεπεράσει τα 55 εκατομμύρια. Ο Elliot γνωρίζει πως δεν πρόκειται ποτέ να αποχωριστεί τις φήμες για νεποτισμό και ευνοϊκό ξεκίνημα στη βιομηχανία. Σε αυτό σίγουρα δεν βοηθάει και ο γάμος του με τη Sophie Richie, κόρη του Lionel, μοντέλο και influencer. Ωστόσο τα νούμερα της δουλειάς του είναι ξεκάθαρα. Μέσα σε 7 χρόνια, οι 10K Projects έχει στο ενεργητικό της 30 πλατινένια singles. Ο Elliot Grainge δείχνει καθ όλα ικανός να ακολουθήσει μία καριέρα αντάξια, αν όχι ισάξια, του υπερ-επιτυχημένου πατέρα του. Αυτό το «δύστροπο παιδί από τη Βρετανία», όπως χαρακτηρίζει τον εαυτό του. 

Sir Lucian Grainge: Η ιστορία ενός από τους μεγαλύτερους  «παίκτες» στη μουσική βιομηχανία
Ο Elliot Grainge και ο Πρόεδρος και CEO του Universal Music Group Sir Lucian Grainge στο Billboard Power List 2020 για τα 62α ετήσια βραβεία GRAMMY, Χόλιγουντ, Καλιφόρνια, 23 Ιανουαρίου 2020 © Randy Shropshire/Getty Images for The Recording Academy

Σε κάθε περίπτωση, ο πατέρας Grainge είναι ακόμα ακμαίος και δραστήριος. Μεταξύ άλλων, το 2017 υπέγραψε για λογαριασμό της UMG πολυετή συμφωνία με το Facebook, σύμφωνα με την οποία παραχωρούσε έναντι υψηλότατης αμοιβής το δικαίωμα χρήσης του καταλόγου της, για video και άλλου είδους posts στη δημοφιλή πλατφόρμα. Ένα μοντέλο το οποίο επέλεξαν να ακολουθήσουν και άλλα μέσα όπως το YouTube και το Snapchat, επιχειρώντας να συνάψουν αντίστοιχες συμφωνίες με την UMG. Στις αρχές κάθε έτους, ο Sir Lucian Grainge στέλνει ευχαριστήρια επιστολή προς όλο το προσωπικό της UMG. Μαζί με τον γιο του είναι εδώ και χρόνια δύο από τα πλέον σημαίνοντα στελέχη της βιομηχανίας. Το hip hop συγκρότημα Migos, οι οποίοι έχουν πλέον διαλυθεί λόγω της δολοφονίας του μέλους τους Kirsnick Khari Ball aka Takeoff), ήταν σαφείς στο τραγούδι “Having my Way” από το “Culture III” album του 2021, στο οποίο συμμετείχε κι ο πασίγνωστος ράπερ Drake: “Shit done changed, Billionaires talk to me different, When they see my paystub from Lucian Grainge.”

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ