Μουσικη

Πιάσε τη φωνή του ανέμου στους Ανεμόμυλους, στη Χώρα της Αμοργού

O Panú παρουσιάζει το νέο του μουσικό-εικαστικό έργο «In memoriam»

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
In memoriam
© Βαλέρια Ισάεβα

«In memoriam»: O Panú παρουσιάζει το νέο του μουσικό-εικαστικό έργο στην Αμοργό στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός»

Έως τις 31 Αυγούστου, όσοι τυχεροί βρεθούν στην πανέμορφη Χώρα της Αμοργού θα έχουν την ευκαιρία, εκτός από τα μακροβούτια στο «απέραντο γαλάζιο» της Αγίας Άννας, να βιώσουν και μια μοναδική αιολική ηχητική εμπειρία στους ανεμόμυλους της Χώρας που στέκονται αγέρωχοι σε πανοραμική θέση για πάνω από 300 χρόνια με θέα που κόβει την ανάσα.

In memoriam
© Βαλέρια Ισάεβα

Εκεί, στον λόφο πάνω από τη Χώρα, ακριβώς απέναντι από το Κάστρο, ο ταλαντούχος μουσικός και συνθέτης Panú (Παναγιώτης Μανουηλίδης) παρουσιάζεται το νέο του μουσικό-εικαστικό έργο με τίτλο «In memoriam», στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός». Πρόκειται για «ένα ηχητικό ρέκβιεμ για ένα κόσμο που χάνεται», όπως περιγράφει το έργο ο δημιουργός του, προσφέροντας στους επισκέπτες μια σπάνια αιολική ηχητική εμπειρία.

Panú
Panú © Βαλέρια Ισάεβα

Τι θα δείτε στο «In memoriam» του Panú

Εμπνεόμενος από τους ανεμόμυλους στη Χώρα της Αμοργού, ο Panú σχεδίασε και κατασκεύασε 90 μοναδικά κεραμικά αντικείμενα, μέλη ενός οργάνου, κουρδισμένα σε πεντατονικές κλίμακες. Τα αντικείμενα είναι τοποθετημένα γύρω από τους ανεμόμυλους και αφήνονται στον άνεμο που οργανώνει τη μουσική σύνθεση, άλλοτε δυνατά και εκστατικά και άλλοτε ήσυχα σαν μοιρολόι. Κάθε στιγμή ο ήχος αλλάζει μεταμορφώνοντας τον χώρο και τον χρόνο.

’In Memoriam’ by Panú-Instrument on the Windmills-An aeolian sound experience. Amorgos, Summer 2023.

Στην είσοδο του λόφου μια μικρή περιγραφή του έργου βάζει τον επισκέπτη στο μαγικό σύμπαν αυτή της ηχητικής εγκατάστασης ανοιχτού πεδίου: «Βρες τα αντικείμενα. Τοποθέτησέ τα στον άνεμο. Πιάσε τη φωνή του ανέμου. Άκου. Κοίτα. Νιώσε». Έτσι, ο επισκέπτης αφήνεται στη μαγεία του ηχοτοπίου, περιηγείται, παρατηρεί, αφουγκράζεται, ονειροπολεί… καλείται όμως και να παίξει, να πειραματιστεί, να αλληλεπιδράσει με την εγκατάσταση και τα μουσικά όργανα. Τοποθετεί το σώμα του σε διαφορετικά σημεία και επίπεδα στον χώρο, αλλάζει θέση ή κατεύθυνση στα αντικείμενα.

In memoriam
© Βαλέρια Ισάεβα
In memoriam
© Βαλέρια Ισάεβα
In memoriam
© Βαλέρια Ισάεβα

Στην πρώτη παρουσίαση του έργου στις αρχές του Αυγούστου, οι Ανεμόμυλοι στη Χώρα της Αμοργού γέμισαν από κόσμο που ανέβηκε στον λόφο για να νιώσει αυτή τη μοναδική εμπειρία του «In memoriam» την ώρα που ο ήλιος ανέτειλε στον ορίζοντα. Η φωτογράφος Βαλέρια Ισάεβα βρέθηκε εκεί και αποτύπωσε με την κάμερα της μαγικές, ονειρικές στιγμές.

Σύλληψη, σχεδιασμός, υλοποίηση: Panú
Τεχνικός σύμβουλος και συνεργάτης Δημήτρης Μπεχλιβανίδης
Με τη συμβολή των: Διονύση Τσουγλάνη, Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου
Οργάνωση, εκτέλεση παραγωγής: Kokakepanu
Τι έργο «In memoriam» είναι προσβάσιμο καθημερινά, όλο το 24ωρο, έως τις 31/8.
Περισσότερες πληροφορίες: digitalculture.gov.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ