- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
O Παύλος Παυλίδης «Πέρα από τη Θάλασσα»
Ο νέος δίσκος του στη United We Fly ρίχνει νέο φως στο έργο του Γιάννη Μαρκόπουλου
«Πέρα από τη Θάλασσα»: Ο Παύλος Παυλίδης συναντά τα τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου - Το νέο άλμπουμ και η παράσταση που θα ανέβει τον Φεβρουάριο στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.
Υπάρχει μια αντίληψη στην επιστήμη της Ιστορίας που υποστηρίζει ότι το γίγνεσθαι είναι μια πομπή, μέσα στην οποία βαδίζει ο ιστορικός αλλά και τα ίδια τα μέλη της κοινωνίας. Ανάλογα με τα γεγονότα της εποχής στην οποία ζει ο ιστορικός αλλά και ένα ορισμένο κοινωνικό σύνολο, φωτίζονται κάποιες όψεις του παρελθόντος και μένουν στο σκοτάδι κάποιες άλλες. Το παρελθόν επηρεάζει όσα συμβαίνουν στο παρόν αλλά και στο πέρασμα του χρόνου, στην πορεία της κοινωνικής ζωής, ανάλογα με τα γεγονότα του σήμερα, γίνονται αισθητές εντονότερα διαφορετικές όψεις του παρελθόντος. Ενδεχομένως, το ίδιο συμβαίνει και στον κόσμο της μουσικής: μουσικά γεγονότα από το παρελθόν προκαλούν αντιδράσεις στο σήμερα αλλά και τωρινά γεγονότα φωτίζουν με καθοριστικό τρόπο στιγμές του παρελθόντος.
Το έργο του Γιάννη Μαρκόπουλου είναι σημαντικότατο στον χώρο της ελληνικής μουσικής. Πέρα όμως από συγκεκριμένα -σπουδαία- τραγούδια δεν φωτίζεται στο σύνολό του τα τελευταία χρόνια, δεν απασχολεί μεγάλη μερίδα του κοινού, όπως συμβαίνει με το έργο του Χατζιδάκι, του Θεοδωράκη ή του Ξαρχάκου. Οι λόγοι είναι πολλοί, όμως το ζήτημά μας δεν είναι αυτό ακριβώς στο συγκεκριμένο σημείωμα.
Εκείνο που είναι δεδομένο είναι ότι ο δίσκος του Παύλου Παυλίδη «Πέρα από τη Θάλασσα», που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τη United We Fly, έρχεται να θέσει κάτω από ένα νέο φως το έργο του μεγάλου συνθέτη, υπενθυμίζοντάς μας μερικά από τα μεγάλα του τραγούδια. Έρχεται επιπλέον να ξεκαθαρίσει ότι κάποια τραγούδια είναι του Μαρκόπουλου και όχι ας πούμε του Χατζιδάκι ή παραδοσιακά σμυρνέικα, όπως ακόμη και ο ίδιος ο Παύλος Παυλίδης θεωρούσε για ορισμένα πριν ασχοληθεί σε βάθος με το έργο του συνθέτη. Το παραπάνω σημείωσε με χιούμορ ο ίδιος ο Παυλίδης παρουσιάζοντας τον δίσκο στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση την περασμένη Πέμπτη.
Ο Παύλος Παυλίδης με όπλο του το πιάνο αντί για την κιθάρα, με πολλά ηλεκτρονικά, με τη βοήθεια του πολυφωνικού σχήματος Διώνη, με ένα κουαρτέτο εγχόρδων, με τον Χρήστο Λαϊνά στο sound design, με ελάχιστους μουσικούς και με την ιδιαίτερη ερμηνεία του αναδημιουργεί μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου. Ο Παυλίδης, αλλάζει ή και προσθέτει στίχους, μασάει -όπως πάντα- μερικά σύμφωνα, ξεχνάει μερικά φωνήεντα και -όπως πάντα και πάλι- καταφέρνει να γίνεται οικείος, ο τραγουδιστής-μη τραγουδιστής, με τον οποίο πολλοί από εμάς μεγάλωσαν και συνεχίζουν να λατρεύουν για αυτόν ακριβώς τον τρόπο εκφοράς των στίχων.
Στο «Πέρα Από τη Θάλασσα» θα συναντήσουμε γνωστά τραγούδια του Μαρκόπουλου, όπως τα «Όχι Δεν Πρέπει», «Χίλια Μύρια Κύματα», «Τα Λόγια Και Τα Χρόνια», «Μαλαματένια Λόγια», «Η Ρόζα Η Ναζιάρα», τραγούδια που πρωτακούσαμε οι πιο πολλοί από εμάς από ένα τρανζιστοράκι στο Δεύτερο Πρόγραμμα, αρκετά χρόνια πριν από το ξεκίνημα της ελεύθερης ραδιοφωνίας.
Με το «Πέρα Από τη Θάλασσα» ο Παυλίδης όχι μόνο διεγείρει το μνήμη, όχι μόνο μας οδηγεί στο να ξανακούσουμε Μαρκόπουλο αλλά φωτίζει με τον προσωπικό και ιδιαίτερο τρόπο του, όψεις των τραγουδιών που δεν είχαμε συνειδητοποιήσει. Τοποθετεί το έργο του Γιάννη Μαρκόπουλου κάτω από το φως της σημερινής Ελλάδας αλλά και την ίδια στιγμή τοποθετεί τον εαυτό του σ’ ένα ευρύτερο πλαίσιο από αυτό του ελληνικού rock από το οποίο ξεκίνησε.
Ο δίσκος «Πέρα από τη Θάλασσα» κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου και η συνάντηση του Παύλου Παυλίδη με τον Γιάννη Μαρκόπουλο ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης από 1 έως 5 Φεβρουαρίου σε σκηνοθεσία Χρήστου Σαρρή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το Πανεπιστήμιο Concordia θα παρουσιάσει το «Drake: Media, Myth & Manhood», το οποίο είναι αφιερωμένο στον ράπερ
Ο Δημήτρης Καμαρωτός αναμετρήθηκε με την Άλκηστη στη δεύτερή του επίσκεψη στο Αρχαίο Στάδιο της Επιδαύρου
Το υλικό περιλαμβάνει τις πρώτες επαγγελματικές στιγμές του γκρουπ και ένα τραγούδι του Κρις Μάρτιν για τον 007
Μετά την ένταξη στην EBU, η χώρα αποκτά δικαίωμα συμμετοχής - Πρώτη νέα είσοδος μετά την Αυστραλία
Η ιστορική τελευταία εμφάνιση των δύο metal θρύλων στη χώρα μας
Ο συνδημιουργός του παγκόσμιου ντίσκο ύμνου YMCA έφυγε από τη ζωή μετά από σύντομη μάχη με ασθένεια
Ο Τζιμ Μόρισον έφερε τον σουρεαλισμό και τον υπαρξισμό στα charts
Συγκίνηση στην πρώτη ζωντανή απόδοση του I Want To Know What Love Is στη χώρα μας
Το συγκρότημα μιλάει στην ATHENS VOICE για το reunion, την dark jazz και την επιστροφή στην Αθήνα
Eίχε εμφανιστεί συνολικά τρεις φορές
Από το karaoke της Allwyn μέχρι την προνομιακή θέα από το VIP μπαλκόνι, έτσι ζήσαμε μια βραδιά που θα θυμόμαστε για καιρό
Οι Overgrown, Black Veil Brides και Three Days Grace απέδειξαν ότι η κληρονομιά του rock παραμένει ζωντανή και εξελίσσεται
Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής συζητά για το πρόγραμμα, τη συνάντηση θρύλων, τη βιωσιμότητα, την Τεχνητή Νοημοσύνη και το μέλλον των μουσικών φεστιβάλ
O Φλόριαν Μικούτα μιλάει στην ATHENS VOICE για τις βαλκανικές ρίζες, τις σύγχρονες μουσικές επιρροές και την εμφάνιση του νέου του project στο Attica Roots Festival
Συναυλίες, σεμινάρια, μουσικοί περίπατοι και μια συγκινητική ιστορία 30 χρόνων
Eν μέσω του ισχυρού καύσωνα που πλήττει τη Βρετανία
Το project των Damon Albarn και Jamie Hewlett παραμένει εντυπωσιακά relevant
Η ποπ σταρ επιστρέφει με ένα ανατρεπτικό κομμάτι και αποκαλύπτει το εξώφυλλο του άλμπουμ της
Ιδιαίτερα επιτυχημένη η πρεμιέρα του νέου μουσικού φεστιβάλ
Με αφορμή την 25η Ιουνίου, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά έγχρωμο το βίντεο του «All You Need Is Love» από το 1967
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.