- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Brian Eno & Roger Eno - Live At The Acropolis: Το φιλμ για την ιστορική συναυλία στο Ηρώδειο
Ένα έργο ομορφιάς που μπορεί πλέον να μοιραστεί παγκοσμίως
Live At The Acropolis: Το φιλμ για τη συναυλία των Brian Eno & Roger Eno, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, τον Αύγουστο του 2021, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, θα προβληθεί τον Μάρτιο του 2023.
Η θεαματική συναυλία του Brian Eno και του Roger Eno στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2021, υπήρξε ένα μοναδικό μουσικό γεγονός, καθώς οι δύο δημιουργοί, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά μαζί επί σκηνής σε παγκόσμια αποκλειστικότητα. Στο εμβληματικό ρωμαϊκό Ωδείο, τα δύο αδέλφια συνέθεσαν ατμοσφαιρικά μουσικά τοπία, στο ένατο μόλις live που έδωσε τα τελευταία τριάντα χρόνια ο Brian Eno.
Το φιλμ “Live At The Acropolis” αποτύπωσε τη sold out εμφάνιση στην Αθήνα και θα προβληθεί στους κινηματογράφους του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας, την Πέμπτη 2 Μαρτίου για μία μόνο νύχτα.
Οι θεατές που έζησαν αυτή τη μοναδική εμπειρία έχουν τη δική τους άποψη. Ποια είναι όμως η άποψη των δύο συνθετών για τη ζωντανή τους εμφάνιση;
«Δεν παίζω ζωντανά πολύ συχνά, αλλά δεν μπορούσα να χάσω την ευκαιρία να παίξω σε αυτό που μπορεί να είναι το παλαιότερο θέατρο του κόσμου, που βρίσκεται στη γενέτειρα του Δυτικού Πολιτισμού. Είμαι ευγνώμων στον Roger, τη Cecily, τον Leo και τον Peter που έκανε αυτή τη σπάνια εμφάνιση αξέχαστη για μένα και στον μεγάλο σκηνοθέτη Tilo Krause που κατάφερε να κάνει μια όμορφη αποτύπωση της όλης εκδήλωσης» δήλωσε ο Brian Eno, με αφορμή την επερχόμενη προβολή του φιλμ “Live At The Acropolis”.
«Οι ερμηνευτές είχαν μία διαφορετική θέα από το κοινό - είδαν τα εκπληκτικά γραφικά του Brian στους αρχαίους τοίχους του Ωδείου Ηρώδου του Αττικού, ενώ είδαμε, πάνω από τα κεφάλια μας, τον φωτισμένο Παρθενώνα σαν να επιπλέει στη μαυρίλα της νύχτας. Ήταν εξαιρετική τιμή να παίξω σε ένα τέτοιο μέρος. Αυτή η ταινία, νομίζω, αποτυπώνει τη στιγμή με ακρίβεια και ευαισθησία. Αλλά είναι κάτι περισσότερο από μια απλή στιγμή ή ένα ντοκουμέντο - είναι ένα έργο ομορφιάς από μόνο του που μπορεί πλέον να μοιραστεί παγκοσμίως» υπογράμμισε από την πλευρά του ο Roger Eno.
Τα αδέλφια Brian Eno και Roger Eno ηχογραφούν μαζί από το 1983. Συνεργάστηκαν για πρώτη φορά μαζί με τον Daniel Lanois στο σάουντρακ του “For All Mannkind”, του θρυλικού ντοκιμαντέρ του Al Reinert για την προσγείωση του Apollo στο φεγγάρι, το οποίο κυκλοφόρησε ως άλμπουμ με τίτλο “Apollo: Atmospheres and Soundtracks” και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές. Επιπλέον, έχουν γράψει μουσική για τις ταινίες “Dune” (1984) και «Όπερα» (1987) και ήταν υποψήφιοι για BAFTA για τη μουσική τους στη σειρά “Mr. Wroe’s Virgins” (1993) του Danny Boyle. To 2020 κυκλοφόρησε από τη σημαντική δισκογραφική Deutsche Grammophon το πρώτο κοινό άλμπουμ τους, “Mixing Colours”, το οποίο και έλαβε εξαιρετικές κριτικές. Ακολούθησε, λίγους μήνες αργότερα, ένα EP με έξι κομμάτια, το “Luminous”. Στην ιστορική βραδιά στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στις 4 Αυγούστου 2021, τα δύο αδέλφια έκαναν πρεμιέρα και με ολοκαίνουργια μουσική από τις δισκογραφικές δουλειές που κυκλοφόρησαν το 2022, το “FOREVERANDEVERNOMORE” του Brian Eno και το σόλο ντεμπούτο του Roger Eno στη Deutsche Grammophon, “The Turning Year”.
Σε αυτή την ιδιαίτερη οικογενειακή μουσική συνύπαρξη, συμμετείχαν η κόρη του Roger Eno και ανιψιά του Brian Eno, Cecily Eno, με φωνητικά, γιουκαλίλι και μαντολίνο, ο κιθαρίστας Leo Abrahams και o Peter Chilvers στα keyboards. Με το τρέιλερ του φιλμ να κάνει το παγκόσμιο ταξίδι του στο διαδίκτυο, ελπίζουμε το “Live At The Acropolis” να προβληθεί και στους ελληνικούς κινηματογράφους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το μουσικό σύνολο Les Arts Florissants ερμηνεύει Μπαχ με όργανα εποχής
Το ανδρόγυνο στιλ και οι πυρετικές κραυγές του ενσάρκωσαν το πνεύμα και τον ήχο της ροκ κοσμογονίας
Ο διαγωνισμός τραγουδιού θα πραγματοποιηθεί στην Αυστρία τον Μάιο
Ο πρόεδρος Χέρτσογκ χαιρετίζει την απόφαση της EBU
Υπήρξε βασικό μέλος των Blues Brothers, του συγκροτήματος των Τζον Μπελούσι και Νταν Ακρόιντ
Η σπουδαία καλλιτέχνιδα επιστρέφει στη χώρα μας
Ποιες χώρες ανακοίνωσαν ότι θα απέχουν από τον διαγωνισμό
Με το νέο του άλμπουμ «Ανάμεσα» ανανεώνει το ελληνικό τραγούδι. Πριν βρεθεί «Ανάμεσα σε φίλους» στο Παλλάς, ταξιδέψαμε μαζί του ακούγοντας και μιλώντας
Ένα από τα σημαντικότερα ονόματα του σύγχρονου metal ήχου
Οι παραγωγοί του Voice 102.5 μιλούν για το ραδιόφωνο
Σχέδιο με το σύνθημα «Another Prick in the Wall» μετά τις προσβλητικές δηλώσεις
Το βίντεο φαινόταν να προωθεί τη καμπάνια του κατά της παράνομης μετανάστευσης
Το πρόγραμμα της εορταστικής μουσικής βραδιάς - Με έργα από την Αναγέννηση έως τον 20ό αιώνα
Η ποπ σταρ μοιράστηκε το επίσημο τρέιλερ του φιλμ «The Eras Tour: The Final Show»
Μια ονειρική βραδιά για τους νοσταλγούς του πανκ ροκ των 90s
Ο Ασάφ Αβιντάν μιλάει στην Athens Voice για τον νέο του δίσκο, τις δυσκολίες και όσα του έλειψαν από τις ζωντανές εμφανίσεις, λίγο πριν ανέβει στη σκηνή του Floyd
Η θέση των διαχειριστών των πνευματικών δικαιωμάτων του Μίκη με αφορμή το ζήτημα της περιοδείας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.