Μουσικη

Οι fans του Kanye West θέλουν να τον κάνουν ξανά δισεκατομμυριούχο

Οι θαυμαστές του ξεκινούν σελίδες GoFundMe μετά την πτώση του

Kanye West: Οι καμπάνιες των fans του ράπερ για να γίνει ξανά δισεκατομμυριούχος, οι ακυρώσεις συμβολαίων από μεγάλα brands μετά τα αντισημιτικά σχόλια του ράπερ και το αβέβαιο μέλλον του.
© Scott Legato/Getty Images/Ideal Image

Kanye West: Οι καμπάνιες των fans του ράπερ για να γίνει ξανά δισεκατομμυριούχος, οι ακυρώσεις συμβολαίων από μεγάλα brands μετά τα αντισημιτικά σχόλια του ράπερ και το αβέβαιο μέλλον του.

Αφού η adidas ακύρωσε τα συμβόλαιά της με τον Kanye West λόγω των επανειλημμένων αντισημιτικών του σχολίων, ο πρώην δισεκατομμυριούχος ράπερ εκθρονίστηκε τελικά από την πρώτη θέση των πιο πλούσιων ράπερ στον κόσμο από τον Sean “Diddy” Combs. Οι πέντε πιο πλούσιοι καλλιτέχνες του hip-hop αυτή τη στιγμή με τον Kanye West να έχει πέσει στην τρίτη θέση, είναι ο Jay-Z, ο Diddy, ο Gilbert “Berner” Milam και ο Dr. Dre. Σε απάντηση αυτής της κατρακύλας, οι θαυμαστές του Kanye West ή Ye ξεκίνησαν μια καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων μέσω της πλατφόρμας GoFundMe, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης του West ως δισεκατομμυριούχου.

Make Kanye West a Billionaire Again

Αρκετές καμπάνιες εμφανίστηκαν στο GoFundMe μετά την είδηση ​​ότι η πολυεθνική εταιρία αθλητικών ειδών έκοψε τους δεσμούς της με τον West, σύμφωνα με το AllHipHop, συμπεριλαμβανομένης μιας σελίδας που έχει ως στόχο της να «Κάνει τον Kanye West ξανά δισεκατομμυριούχο». Make Kanye West a Billionaire Again δηλώνει η σελίδα σε μια παράφραση του γνωστού σλόγκαν που χρησιμοποίησαν οι Ρεπουμπλικάνοι Make America Great Again.

Kanye West: Οι καμπάνιες των fans του ράπερ για να γίνει ξανά δισεκατομμυριούχος, οι ακυρώσεις συμβολαίων από μεγάλα brands μετά τα αντισημιτικά σχόλια του ράπερ και το αβέβαιο μέλλον του.
© EPA/MICHAEL REYNOLDS

Σύμφωνα με το Forbes, η συμφωνία του Kanye West με την adidas εκτιμήθηκε σε αξία 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Χωρίς αυτή τη συμφωνία, η καθαρή περιουσία του καλλιτέχνη φέρεται να είναι τώρα 400 εκατομμύρια δολάρια.

Το GoFundMe φαίνεται να έχει αφαιρέσει τις σελίδες για την χρηματοδότηση του Kanye West, οι οποίες προφανώς έφτασαν μόνο τα πέντε δολάρια πριν καταργηθούν. Ωστόσο, οι οπαδοί του έχουν προβεί σε παρόμοιες προσπάθειες και στο παρελθόν.

Το 2016, ο Kanye West δημοσίευσε στο Twitter ότι είχε χρέος 53 εκατομμυρίων δολαρίων και στη συνέχεια ζήτησε από τον Mark Zuckerberg του Facebook να επενδύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια στις «ιδέες» του.

Στη συνέχεια, ένας από τους fans του, ο Jeremy Piatt, λάνσαρε μια καμπάνια GoFundMe για τον καλλιτέχνη. Με τίτλο Get Kanye Out of Debt, η σελίδα εξακολουθεί να είναι δημόσια και μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει 57.398 δολάρια από τα 53.000.000 δολάρια που έχει ως στόχο. «Δεν φαίνεται ότι πρόκειται να λάβει τη βοήθεια του Mark Zuckerberg που χρειάζεται απεγνωσμένα», έγραψε ο Piatt. «Σίγουρα είναι πλούσιος και μπορεί να αγοράσει γούνες και σπίτια για την οικογένειά του, αλλά χωρίς τη βοήθειά μας, η αληθινή ιδιοφυΐα του Kanye West δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή».

O στόχος της καμπάνιας δεν πραγματοποιήθηκε και ο Piatt ανέφερε ότι «το στρατόπεδο του Kanye West απέρριψε το ποσό που συγκεντρώθηκε από αυτήν την εκστρατεία GoFundMe» και ότι τα χρήματα θα πάνε στο Notes for Notes, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που προσφέρει στους νέους δωρεάν πρόσβαση σε μουσικά όργανα και εκπαίδευση.

Ο Κάνιε Γουεστ
Ο Κάνιε Γουεστ © Edward Berthelot/GC Images

Τα προβλήματα του Kanye West με τις ακυρώσεις συμβολαίων

Τα προβλήματα όμως για τον Kanye West δεν τελειώνουν εδώ. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες και μετά το φιάσκο με την adidas, ο Kanye West επισκέφτηκε ακάλεστος τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας αθλητικών ειδών Skechers όπου στην συνέχεια συνοδεύτηκε εκτός κτιρίου. Κατάφερε επίσης να αφαιρεθεί από τη λίστα Essentials της Apple Music και είδε τον Aaron Donald από τους Los Angeles Rams και τον Jaylen Brown από τους Boston Celtics να αποχωρούν από το αθλητικό πρακτορείο του Donda Sports.

Στο επίκεντρο όμως των προβλημάτων του βρίσκεται το περιστατικό με την χρήση της φράσης “white lives matter” που χρησιμοποίησε σε μια επίδειξη μόδας στο Παρίσι. Η φράση “white lives matter” είναι σήμα κατατεθέν και ιδιοκτησία δύο αφροαμερικανών από την Αριζόνα. Σε συνέντευξή τους στο Capital B, οι δυο παρουσιαστές της ραδιοφωνικής εκπομπής Civic Cipher αποκάλυψαν ότι, εδώ και αρκετές ημέρες, κατέχουν το σήμα κατατεθέν για τη φράση που ο Kanye West χρησιμοποίησε για την νέα του γραμμή ρούχων Yeezy.                                                    

«Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο νόμος είναι: είτε κατέχεις κάποιες φράσεις, είτε ο καθένας μπορεί να βγάλει λεφτά από αυτές», είπε στο Capital B ο Ramses Ja, ο οποίος παρουσιάζει το Civic Cipher μαζί με τον Quinton Ward. «Το άτομο που πρώτος καπέλωσε την φράση δεν του άρεσε πραγματικά να την κατέχει, γιατί ο σκοπός δεν ήταν απαραίτητα να πλουτίσει από αυτήν. Ο σκοπός ήταν να βεβαιωθεί ότι άλλοι άνθρωποι δεν θα πλουτίσουν από αυτόν τον πόνο».

Kanye West: Οι καμπάνιες των fans του ράπερ για να γίνει ξανά δισεκατομμυριούχος, οι ακυρώσεις συμβολαίων από μεγάλα brands μετά τα αντισημιτικά σχόλια του ράπερ και το αβέβαιο μέλλον του.
© EPA/MICHAEL REYNOLDS

Οι παρουσιαστές του ραδιοφώνου εξήγησαν ότι το άτομο που απέκτησε τα δικαιώματα για αυτήν τη φράση το 2020 το έκανε για να μην πέσει σε λάθος χέρια. Αλλά από τις 28 Οκτωβρίου, ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να παραδώσει τα δικαιώματα χρήσης στους δύο άνδρες.

«Εάν επρόκειτο να πουλήσουμε την φράση για οποιοδήποτε χρηματικό ποσό, θα μπορούσαμε να δωρίσουμε αυτά τα χρήματα σε σκοπούς που πιστεύουμε ότι θα ωφελούσαν τους μαύρους, όπως ο οργανισμός NAACP ή ο Black Lives Matter», είπε ο Ja. «Επειδή, ρεαλιστικά μιλώντας, δεν μπορούμε να σταματήσουμε την δημιουργία ρούχων με την φράση τυπωμένη αυτή τη στιγμή. Μπορούμε να προσπαθήσουμε να απαγορέψουμε στους ανθρώπους να πουλάνε αυτά τα ρούχα, αλλά αυτό απαιτεί ομάδες δικηγόρων και χιλιάδες δολάρια που δεν έχουμε».

Ο Ja πρόσθεσε ότι ο West δεν έχει επικοινωνήσει με αυτόν ή τους δικηγόρους του. «Είναι επώδυνο, αλλά δεν ήταν κάτι απροσδόκητο γιατί ξέρω ότι ο Kanye κινείται προς αυτή την κατεύθυνση εδώ και αρκετό καιρό. Θέλω να θυμάμαι  τον Kanye όπως τον ήξερα το 2004 και το 2005», είπε ο Ja για τις πρόσφατες ενέργειες του West. «Τον Kanye που είχε δηλώσει ότι ο Τζορτζ Μπους δεν νοιάζεται για τους μαύρους».

Λίγο μετά το λανσάρισμα των ρούχων Yeezy με την επίμαχη φράση, η οικογένεια του Ahamud Arbery, ο οποίος σκοτώθηκε από δύο λευκούς, κατήγγειλε τη χρήση της φράσης από τον West. Ο Diddy και δημοσιογράφοι από το περιοδικό Vogue τον επέκριναν επίσης για αυτό. Το πρακτορείο ταλέντων CAA επίσης σταμάτησε την συνεργασία μαζί του.

Την προηγούμενη εβδομάδα αναφέρθηκε ότι ο Kanye West δεν συνεργάζεται πια με την δισκογραφική εταιρία Def Jam αφού το συμβόλαιό τους έληξε το 2021. Δεν είναι σαφές εάν ο τερματισμός της επιχειρηματικής σχέσης τους συνδέεται με την αδικαιολόγητη συμπεριφορά και τα αντισημιτικά σχόλια του Kanye West που πρωτοεμφανίστηκαν στις αρχές Οκτωβρίου, όταν κατηγόρησε τον Sean Diddy” Combs ότι ελέγχεται από Εβραίους με αποτέλεσμα να αποκλειστεί από το Instagram.

Στην συνέχεια, δεν σταμάτησε τις προκλητικές του δηλώσεις λέγοντας ότι ο George Floyd δεν σκοτώθηκε από το γόνατο του αστυνομικού Derek Chauvin, όπως επίσης και τη διάδοση αντισημιτικών σχολίων στο διαδίκτυο και σε συνεντεύξεις. Έκτοτε ζήτησε συγγνώμη για το σχόλιο του Floyd αφού η οικογένειά του απείλησε να κάνει μήνυση για 250 εκατομμύρια δολάρια.

Παρ’ όλα αυτά ο Kanye West επέστρεψε στο Instagram το Σάββατο για να ισχυριστεί όμως στην συνέχεια ότι άγνωστες δυνάμεις συνωμοτούν για την πτώση του προσπαθώντας να καταστρέψουν την ζωή του.

Μετά από όλη αυτή την λαίλαπα προβλημάτων, τίθεται το ερώτημα αν υπάρχει κανείς αυτήν τη στιγμή στη show business που είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί με τον West. Τι συμβαίνει με τις συναυλίες του; Ποιος θα μπορούσε να κλείσει ή να προωθήσει τις συναυλιες του μετά από όλα αυτά και ποιος θα τον καλούσε σε ένα μουσικό φεστιβάλ; Ο Kanye West έχει ακόμη ένα φανατικό κοινό που τον υποστηρίζει, μέχρι που και αυτό θα αρχίσει σιγά-σιγά να τον εγκαταλείπει, αν συνεχίσει με αυτήν την ακατανόητη συμπεριφορά. Το μόνο που διαθέτει αυτή την στιγμή, είναι η ικανότητά του να δημιουργεί ντόρο με τις δηλώσεις του καθώς όλοι περιμένουν τι ακραίο και εξωφρενικό θα ξεστομίσει με την πρώτη ευκαιρία. Το σίριαλ του Kanye West που παρακολουθούμε αυτήν την περίοδο είναι πολύ πιθανό να παρουσιάζει τις τελευταίες μέρες ενός καλλιτέχνη ο οποίος βρέθηκε στην κορυφή του κόσμου και όπως όλα δείχνουν δεν θα μπορέσει ποτέ να ορθοποδήσει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ