Κοσμος

Πυρ ομαδόν στο Λος Άντζελες κατά του Kanye West για τα αντισημιτικά του σχόλια

Αντιδρούν πολιτικοί ηγέτες, η εβραϊκή κοινότητα και παράγοντες του θεάματος

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κάνιε Γουέστ δέχεται κριτική για το φούτερ με τη φράση «White Lives Matter»
Ο Κάνιε Γουέστ δέχεται κριτική για το φούτερ με τη φράση «White Lives Matter» © EPA/RINGO CHIU

Kanye West: Τα αντισημιτικά σχόλια του οδήγησαν σε αντιδράσεις σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ - Σπόνσορες απομακρύνουν τα brand τους

Ο Kanye West βρίσκεται στο επίκεντρο αντιδράσεων μεταξύ των πολιτικών ηγετών της Καλιφόρνιας, των παραγόντων της βιομηχανίας του θεάματος και των μελών της εβραϊκής κοινότητας - οι οποίοι έχουν καλέσει την Adidas να διακόψει τους δεσμούς της με τον σταρ - μετά από διάφορα αντισημιτικά περιστατικά στο Λος Άντζελες, τα οποία σημειώθηκαν αφού ο καλλιτέχνης έκανε μισαλλόδοξα σχόλια για τους Εβραίους.

Ο σχεδιαστής μόδας και ράπερ, γνωστός πλέον ως Ye, διαδίδει εδώ και εβδομάδες θεωρίες συνωμοσίας περί αντισημιτισμού σε συνεντεύξεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προκάλεσε περαιτέρω κατακραυγή επειδή φόρεσε ένα μπλουζάκι "white lives matter" κατά τη διάρκεια της επίδειξης πασαρέλας του στην εβδομάδα μόδας του Παρισιού.

Τη Δευτέρα, αρκετοί πολιτικοί -μεταξύ των οποίων η βουλευτής και υποψήφια δήμαρχος του Λος Άντζελες Κάρεν Μπας και ο Σκοτ Γουάινερ, πολιτειακός γερουσιαστής και αντιπρόεδρος της εβραϊκής κοινοβουλευτικής ομάδας της Καλιφόρνια- καταδίκασαν τη συμπεριφορά του Ye και κάλεσαν τη μάρκα αθλητικών ειδών να διακόψει τους δεσμούς μαζί του.

Αναφέρθηκαν σε ένα περιστατικό το Σαββατοκύριακο, κατά το οποίο διαδηλωτές σε μια αερογέφυρα αυτοκινητόδρομου φωτογραφήθηκαν να χαιρετούν ναζιστικά με πανό που αναφέρονταν σε αντισημιτικά σχόλια του Ye. Επιπλέον, η αστυνομία του Λος Άντζελες ερευνά μια πρόσφατη διανομή σε όλη την πόλη φυλλαδίων που διέδιδαν αντισημιτικές θεωρίες συνωμοσίας.

«Πρέπει όλοι να καταδικάσουμε το μίσος που εκτοξεύει ο Κάνιε Γουέστ, το οποίο έχει πραγματικές συνέπειες που είδαμε στο Λος Άντζελες αυτό το Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο Μπας στο Twitter. «Μέχρι να διακόψει τους δεσμούς, η Adidas επιτρέπει και χρηματοδοτεί το μίσος του - πρέπει να δράσει τώρα».

Ο Ye έχει ιστορικό στο να φλερτάρει με αντιπαραθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της υποψηφιότητάς του για την προεδρία το 2020 και των ισχυρισμών του ότι η δουλεία ήταν μια «επιλογή». Αλλά ο Ye, ο οποίος είναι διπολικός, έχει βιώσει σχετικά λίγες επιπτώσεις από τα σχόλια του παρελθόντος.

Τα τελευταία σχόλιά του ωστόσο έχουν προκαλέσει εκτεταμένες αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων των εκκλήσεων για μποϊκοτάζ του Ye, και οδήγησαν το Instagram και το Twitter να αναστείλουν τους λογαριασμούς του.

«Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο Ye έγινε ο πιο γνωστός, ευρέως ακουσμένος, θρασύτατος αντισημίτης στον πλανήτη. Πού είναι η οργή;» δήλωσε ο Jonathan Greenblatt, ο διευθύνων σύμβουλος της Anti-Defamation League. «Αυτό θα έχει πραγματικές παγκόσμιες συνέπειες για τον εβραϊκό λαό».

Ο Γκρίνμπλατ κατηγόρησε επίσης την αθλητική μάρκα τουιτάροντας: «Χιλιάδες υπογραφές, και ακόμα καμία λέξη, @adidas ? Η σιωπή σας αποτελεί κίνδυνο για τους Εβραίους».

Η «ομάδα» της οργής για τα σχόλια του Ye φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Οι επικεφαλής των κορυφαίων πρακτορείων του Χόλιγουντ έχουν ζητήσει μποϊκοτάζ του Ye. Σε υπόμνημα προς το προσωπικό, ο Jeremy Zimmer, επικεφαλής της UTA, η οποία εκπροσωπούσε στο παρελθόν τον ράπερ, έγραψε ότι τα σχόλιά του «ενθαρρύνουν άλλους να ενισχύσουν τις χυδαίες πεποιθήσεις τους», σύμφωνα με το Hollywood Reporter.

Η Balenciaga, η Gap και η JP Morgan έχουν επίσης τερματίσει τις σχέσεις τους με την Ye, ανέφερε η εφημερίδα.

Η Κιμ Καρντάσιαν, η πρώην σύζυγος του Ye, έκανε αναφορά στα σχόλια του καλλιτέχνη.

«Η ρητορική μίσους δεν είναι ποτέ εντάξει ή δικαιολογημένη. Στέκομαι στο πλευρό της εβραϊκής κοινότητας και καλώ να σταματήσει άμεσα η τρομερή βία και η ρητορική μίσους προς αυτήν», ανέφερε στο Twitter.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ