Μουσικη

Φταίει για τη δολοφονία του ράπερ PnB Rock μία ανάρτηση στο Instagram;

90 ράπερ έχουν σκοτωθεί τα τελευταία 35 χρόνια - Η συζήτηση που άνοιξε η εν ψυχρώ εκτέλεση του 30χρονου MC

Η δολοφονία του ράπερ PnB Rock ενώ γευμάτιζε με την κοπέλα του στο Λος Άντζελες, οι αντιδράσεις της hip hop κοινότητας και η συζήτηση για τους κινδύνους των social media.
© Shareif Ziyadat/Getty Images/Ideal Image

Η δολοφονία του ράπερ PnB Rock ενώ γευμάτιζε με την κοπέλα του στο Λος Άντζελες, οι αντιδράσεις της hip hop κοινότητας και η συζήτηση για τους κινδύνους των social media.

Ο PnB Rock γνώριζε καλά τους κινδύνους του Λος Άντζελες για ανθρώπους του επαγγέλματός του. Ο 30χρονος αμερικανός ράπερ πυροβολήθηκε θανάσιμα στις 12 Σεπτεμβρίου, ενώ γευμάτιζε με την κοπέλα του στο διάσημο οικογενειακό εστιατόριο του L.A, Roscoe's Chicken and Waffles. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ένας ένοπλος άνδρας έκλεψε το ρολόι Rolex και τα κοσμήματα του PnB Rock, αφού τον πυροβόλησε πολλές φορές. Σύμφωνα με την αστυνομία, η επίθεση συνέβη μόλις έγινε tag η τοποθεσία του ζεύγους στα social media και οι έρευνες επικεντρώνονται στο αν αυτή η κίνηση προκάλεσε και την θανατηφόρα επίθεση. Η αστυνομία ακόμη δεν έχει προβεί σε συλλήψεις, με την έρευνα για τη δολοφονία να βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, ενώ υποπτεύονται ότι το εγκληματικό επεισόδιο είναι δουλειά δύο ατόμων. Ο 30χρονος ράπερ που το πραγματικό του όνομα είναι Rakim Hasheem Allen βρισκόταν στο εστιατόριο, όταν η σύντροφός του πόσταρε μια φωτογραφία με την τοποθεσία τους στο Ιnstagram. Το συγκεκριμένο post έχει πια διαγραφτεί. Η αστυνομία πιστεύει ότι ο PnB Rock στοχοποιήθηκε. Όπως ανέφερε ο αστυνομικός διευθυντής Kelly Muniz, ο ύποπτος πυροβόλησε τον PnB Rock χωρίς να διστάσει, πήρε τα κοσμήματά του και έτρεξε κατευθείαν στο πάρκινγκ του εστιατορίου όπου και διέφυγε με ένα όχημα το οποίο τον περίμενε. Το περιστατικό έχει εκκινήσει τη συζήτηση γύρω από τους κινδύνους της χρήσης των social media, από celebrities που ποστάρουν την τοποθεσία που βρίσκονται, ενώ φλεξάρουν τα κοσμήματα που φοράνε.

Ο PnB Rock, του οποίου το ψευδώνυμο παραπέμπει σε μια βορειοδυτική γωνιά του δρόμου της Φιλαδέλφεια όπου και μεγάλωσε (Pastorious and Baynton), ήταν ένα ανερχόμενο ταλέντο που είχε συνεργαστεί με τον Lil Wayne, τον Quavo των Migos και άλλους MCs. Μια πρόσφατη συνεργασία με τον Chance the Rapper στο single του Ed Sheeran, “Cross Me” ήταν ένα δείγμα των δυνατοτήτων του PnB στο crossover.

Ενώ ο Drake, ο Meek Mill, η Cardi B και άλλοι θρήνησαν για την απώλεια του PnB Rock, πατέρα δύο παιδιών, ο θάνατος του ράπερ έχει αναζωπυρώσει τους φόβους για τους κινδύνους της ραπ μουσικής και έχει επαναφέρει παλιές συζητήσεις γύρω από το gangsta lifestyle και το κατά πόσο οι δισκογραφικές εταιρείες είναι κάτι παραπάνω από πρόθυμες να κεφαλαιοποιήσουν τέτοιου είδους τραγωδίες. 

Δυστυχώς, οι κακοτυχίες ήταν κάτι επαναλαμβανόμενο στη ζωή του PnB Rock. Σε ηλικία τριών ετών είδε τον πατέρα του να δολοφονείται και ο θείος του επίσης δολοφονήθηκε όταν ο ράπερ ήταν 15 ετών. Ο PnB Rock έχασε επίσης τον μεγαλύτερο αδερφό του από δολοφονική επίθεση. Ως μαθητής, ο PnB Rock είχε αναπτύξει άσχημη φήμη ως ένα άτομο που μπλέκει σε φασαρίες και παραβιάζει τους νόμους. Στα 19 του καταδικάστηκε σε 33 μήνες φυλάκιση για κατοχή ναρκωτικών. Μετά από αυτό κατέληξε άστεγος.

Παρ’ όλα αυτά η αγάπη του για το hip-hop και τους μεγάλους του είδους όπως ο Tupac και οι Jodeci τον βοήθησαν να ορθοποδήσει. Το 2014, σε ηλικία 22 ετών, ο PnB Rock κυκλοφόρησε το πρώτο του mix tape με τραγούδια που είχε γράψει ενώ ήταν φυλακισμένος, κάτι που του χάρισε ένα συμβόλαιο με την Atlantic Records ένα χρόνο αργότερα. Τον Ιούνιο του 2016 κυκλοφόρησε το single, “Selfish”. Το τραγούδι έφτασε στο νούμερο 51 του αμερικανικού Billboard Hot 100. Το μουσικό περιοδικό Rolling Stone τον συμπεριέλαβε στη λίστα με τους «Δέκα νέους καλλιτέχνες που πρέπει να γνωρίζετε». Το 2017, ο PnB  Rock επανασυστήθηκε στο κοινό με το πρώτο του στούντιο άλμπουμ, “Catch These Vibes” και στη συνέχεια περιόδευσε με τον βραβευμένο με Grammy Lil Baby. Το δεύτερο και τελευταίο άλμπουμ του, “TrapStar Turnt PopStar”, κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2019 και άγγιξε την τέταρτη θέση στο Billboard 200.

Μετά τον άδικο θάνατό του, υπήρξε επείγουσα ανάγκη να αποδοθούν ευθύνες. Η σύντροφος του PnB Rock, Stephanie Sibounheuang, κατηγορήθηκε διότι ήταν αυτή που δημοσίευσε την τοποθεσία τους στο Instagram. Η Nicki Minaj ήταν από τους λίγους που συμπαραστάθηκε στην Sibounheuang. «Δεν σε αγαπάνε όπως νομίζεις!!! Είσαι θήραμα!!! Σε έναν κόσμο γεμάτο αρπακτικά!!!» έγραψε στο Twitter σε μια προειδοποίηση προς τους συναδέλφους της.

Ο νεοϋορκέζος ράπερ Fat Joe αγανακτισμένος δήλωσε ότι δεν υπάρχει πλέον τιμή μεταξύ των κλεφτών. «Συνήθιζα να τραβάω όπλο όταν ήμουν μικρότερος», είπε στον Charlamagne tha God στην τηλεοπτική του εκπομπή Hell of a Week. «Δεν είμαι ενάντια στο να ληστεύεις. Γιατί όμως πρέπει να τον σκοτώσεις; Αυτό είναι που με ενοχλεί. Και όχι μόνο καταστρέφεις μία οικογένεια, αλλά τι γίνεται με τις άλλες οικογένειες που κάθονται στο Roscoe's και βλέπουν κάποιον να τινάζει τα μυαλά του μπροστά τους; Κατέστρεψες ένα ολόκληρο χωριό με έναν πυροβολισμό».

Ο Ice-T χρησιμοποίησε τη συγκλονιστική δολοφονία του PnB Rock ως αφορμή για να επαναλάβει ένα παράπονο ενάντια στον τρόπο που στολισμένοι με κοσμήματα ράπερ από άλλες πόλεις, αδυνατούν να καταλάβουν πόση επικίνδυνο έχει γίνει η «Πόλη των Αγγέλων». «Αν προσέξετε, οι ράπερ του Λος Άντζελες δεν φορούν πολλά κοσμήματα», έγραψε στο Twitter ο Ice-T ο οποίος από Cop Killer έχει γίνει τώρα Law and Order. «Δείτε εμένα, τον Snoop, τον Ice Cube, τον Dre, τον Game ή τον Kendrick. Η λίστα συνεχίζεται. Δεν είναι επειδή είμαστε φτωχοί. Το L.A. είναι απλώς ένα επικίνδυνο μέρος, είτε είσαι rapper είτε όχι. Γιατί να τεστάρετε τους δρόμους;»

Το rap, όπως πιστεύουν κάποιοι, ίσως περισσότερο από οποιαδήποτε άλλο μουσικό είδος, έχει σκοπό να θολώσει τη γραμμή μεταξύ τέχνης και ζωής. Οι προειδοποιήσεις για τις συνέπειες αυτού του τρόπου ζωής υπάρχουν ήδη από το 1987, όταν ο DJ Scott La Rock, ένας θρύλος της Νέας Υόρκης δολοφονήθηκε στα 25 του. Οι απανωτές δολοφονίες του Tupac και του Notorious B.I.G. εξαπέλυσαν έναν πανικό για τη rap μουσική στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Ακόμη και όταν η δημοτικότητα του PnB Rock μεγάλωνε, ο ίδιος διατήρησε μια σύνδεση με τους δρόμους και περηφανευόταν που μπορούσε να περπατάει ελεύθερα στην πόλη χωρίς security.

Συνολικά, 90 ράπερ έχουν σκοτωθεί τα τελευταία 35 χρόνια. Περίπου δύο ετησίως, σύμφωνα με το hip-hop περιοδικό XXL. Ελάχιστες από αυτές τις υποθέσεις έχουν επιλυθεί. Ακόμη λιγότερες βρίσκονται υπό διερεύνηση, θέτοντας το ποσοστό επίλυσης για ανθρωποκτονίες ράπερ πολύ κάτω από τον εθνικό μέσο όρο του 54,4%. «Από μία άποψη, η rap και η βία φαίνεται να πάνε χέρι-χέρι», είπε ο μάνατζερ του DJ Scott La Rock στους New York Times μετά τη δολοφονία του. «Αλλά δεν είναι η ίδια η μουσική. Είναι το περιβάλλον. Η βία ήταν εδώ πολύ πριν από το hip-hop».

Ο PnB Rock είναι ο τελευταίος ράπερ που έχει χαθεί πάνω στην ακμή του. Άλλες πρόσφατες απώλειες στο hip-hop περιλαμβάνουν τους πρώην συνεργάτες του PnB Rock, XXXTentacion το 2018 και Pop Smoke το 2020. Ο PnB Rock μαζί με τον Biggie Smalls, τον Pop Smoke και τον Nipsey Hussle ανήκουν στην αποκαρδιωτική λίστα των ράπερ που έχουν χάσει τη ζωή τους στο Λος Άντζελες.

Ενώ το ευρύ κοινό φαίνεται μουδιασμένο από αυτές τις τραγωδίες, λίγοι στο εσωτερικό της μουσικής βιομηχανίας αισθάνονται το ίδιο. Ο αμερικανός ράπερ μαροκινής καταγωγής French Montana έχει φτάσει στο σημείο να κατηγορεί τις δισκογραφικές εταιρίες ότι συνάπτουν ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής στους ράπερ, εν μέρει για να κεφαλαιοποιήσουν το ανησυχητικά υψηλό ποσοστό θνησιμότητάς τους. «Είναι ρεαλιστές. Βγάζουν εκατομμύρια από τον θάνατό τους», εξήγησε σε συνέντευξή του τον Ιούλιο στον DJ Akademiks. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο θάνατος του βασιλιά της pop Michael Jackson. Σύμφωνα με το οικονομικό περιοδικό Forbes, η εταιρία που διαχειρίζεται την περιουσία του έχει κερδίσει από το 2009 περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια δολάρια. Όσο για τον PnB Rock, τρεις ημέρες μετά τη δολοφονία του, το single “Selfish” άγγιξε την πρώτη θέση στο Top 100 της Apple Music.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ