Μουσικη

Meat Loaf: Η ιστορία του θρύλου της rock όπερας

Η τριλογία του «Bat Out Love» έχει πουλήσει μέχρι σήμερα πάνω από 65 εκατομμύρια δίσκους

giannis-mpelesiotis.jpg
Γιάννης Μπελεσιώτης
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Meat Loaf κατά τη διάρκεια συναυλίας.
Ο καλλιτέχνης Meat Loaf την ώρα εμφάνισής του σε γερμανικό show. © Patrick Seger / EPA

Ο Meat Loaf ή κατά κόσμον Μάρβιν Λι Άντεϊ αποτέλεσε εμβληματική φυσιογνωμία της ροκ σκηνής. Ολόκληρη η ιστορία πίσω από τον θρύλο.

Η είδηση του θανάτου του εμβληματικού καλλιτέχνη της ροκ σκηνής, Meat Loaf, κάνει τον γύρο του κόσμου τις τελευταίες ώρες και έχει σκορπίσει θλίψη στους φανς του είδους. Ο κατά κόσμον Μάρβιν Λι Άντεϊ έφυγε από τη ζωή έχοντας τη σύζυγό του, Ντέμπορα, στο πλευρό του μέχρι την τελευταία στιγμή. Αποτέλεσε μία από από τις πιο αναγνώρισιμες περσόνες της rock όπερας, ενώ ταυτόχρονα άφησε ανεξίτηλο το απότυπωμά του στην ιστορία της rock. Κέρδισε βραβείο Grammy, το άλμπουμ του «Bat Out Of Hell» συγκαταλέγεται μέσα στα πιο αναγνωρίσιμα όλων των εποχών και συμμετείχε στα κλασικά φιλμ «Rocky Horror Show Picture» και «Fight Club».


Ο Μάρβιν Λι Άντεϊ γεννήθηκε στο Ντάλας στις 27 Σεπτεμβρίου του 1942. Ήταν από εκείνους τους ανθρώπους που από τα πρώτα τους μόλις βήματα, ένα χαρακτηριστικό ήταν αιτία για το παρατσούκλι που τους έκανε διάσημους σε όλο τον κόσμο. Από τη γέννα ήταν ένα ένα παχουλό μωρό και ο πατέρας του τον ονόμασε κρέας (Meat). Μεγάλωσε σε ένα πολύ δύσκολο οικογενειακό περιβάλλον. Πολλές φορές έπεφτε θύμα ο ίδιος και η μητέρα του από τη βίαιη συμπεριφορά του πατέρα, εξαιτίας του προβλήματός που αντιμετώπιζε με τον αλκοολισμό. Δεν ήταν λίγες οι φορές που μάνα και γιος έπαιρναν το αυτοκίνητο και έψαχναν τον Όρβις Ουέσλι Άντεϊ σε όλα τα μπαρ του Ντάλας για να τον εντοπίσουν. Η Βίλμα Άρτι ίσως να ήταν και αυτή που κόλλησε στον μικρό τότε Μάρβιν Άντεϊ το μικρόβιο του τραγουδιού και της τέχνης, καθώς για πάρα πολλά χρόνια υπήρξε ενεργό μέλος μίας gospel χορωδίας. Όταν ο Meat Loaf ήταν 18 ετών έχασε τη μητέρα του μετά από μία μεγάλη και επίπονη μάχη με τον καρκίνο του μαστού.

Αυτό το γεγονός ήταν κάτι που τον έριξε πάρα πολύ. Απομονώθηκε σε ένα διαμέρισμα του Ντάλας και έμεινε μακριά από όλα για τουλάχιστον 4 μήνες. Μέχρί εκείνη τη στιγμή είχε προλάβει να αποφοιτήσει από το Λύκειο Τόμας Τζέφερσον και μέχρι την ολόκληρωση της σχολικής του ζωής, συμμετείχε στις live παραγωγές του σχολείου «Where is Charley» και «The Music Man». Συνέχισε τις σπουδές του στο University of North Texas και εκεί βαφτίστηκε με το όνομα που έγινε γνωστός σε όλο τον πλανήτη. Ο Άντεϊ αγωνιζόταν στην ομάδα αμερικάνικου ποδοσφαίρου Rebels στη θέση του defensive tackle. Οι συμπαίκτες και προπονητής του τον φώναζαν «M.L.» αλλά μόλις το βάρος του αύξηθηκε έγινε «Meatloaf». Όταν έλαβε την κληρονομιά της εκλιπούσας μητέρας του αποφάσισε να τα αφήσει όλα πίσω και να μετακομίσει στο Λος Άντζελες.

Ο Meat Loaf τραγουδάει live σε συναυλία στη Γερμανία.
Ο Meat Loaf παίζει live πλάι σε άγνωστο κιθαρίστα σε εμφάνισή του στη Γερμανία. © Tobias Heyer/ EPA

Η μετακίνησή του στην Πόλη των Αγγέλων έγινε ως ένας τρόπος να ασχοληθεί με τη μουσική βιομηχανία και γενικότερα εκείνη του θεάματος. Σαν πρώτο βήμα σχημάτισε τη μπάντα «Meat Loaf Soul» και έφτασε να ανοίγει συναυλίες και σόου όχι μόνο των θρυλικών Taj Mahal αλλα και της Τζάνις Τζόπλιν. Το συγκρότημα εκτός από αυτό, δεν απέκτησε μεγάλη αναγνώριση στο κοινό και έτσι τα μέλη δεν συνέχισαν. Όλα άλλαξαν όταν συμμετείχε στο cast του «Hair» το 1968 και από εκεί κέρδισε το πρώτο του συμβόλαιο σε δισκογραφική εταιρεία. Μέχρι το 1972 είχε και το πρώτο του άλμπουμ σε συνεργασία με τη Σον Μέρφι, το οποίο όμως δεν είχε επιτυχία. Τότε ήταν που άλλαξε ολοκληρωτικά η ζωή του, καθώς αποφάσισε να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη.

Η οντισιόν του για το μιούζικαλ «More Than You Deserve» πήγε πολύ καλά και κέρδισε τον ρόλο του Rabbit, ο οποίος θέλησε να ανατινάξει τους συμπολεμιστές του στη μάχη, ώστε να γυρίσουν στο «σπίτι». Το σημαντικό από αυτή την νέα του περιπέτεια είναι πως γνωρίστηκε με τον συνθέτη και στιχουργό Τζιμ Στάινμαν, ο οποίος αποτέλεσε και τον άνθρωπο που έβγαλε στον αφρό το ταλέντο του Meat Loaf. Ο κόσμος πήγαινε ανελλιπώς στις παραστάσεις του «More Than You Deserve» στο ιστορικό Broadway και κρεμόταν από τα χείλη του τραγουδιστή κάθε φορά που τραγουδούσε το ομώνυμο τραγούδι. «Επί μία εβδομάδα όταν τραγουδούσα το συγκεκριμένο κομμάτι ο κόσμος τρελαινόταν. Εκεί κατάλαβα πως μάλλον πρέπει να δουλέψω με αυτόν τον Στάινμαν» είχε αναφέρει ο Μάρβιν Άντεϊ για το πως ξεκίνησε η συνεργασία τους.

Meat Loaf - More Than You Deserve (PCM Stereo)

Ο δεσμός που δημιουργήσαν οι δυο τους ήταν εκτός από επαγγελματικός και φιλικός. Ήθελαν από την αρχή να φτιάξουν ένα άλμπουμ που θα έχει αποτυπωμένες τις προσωπικότητες τους, όμως αυτό πήρε παράταση μιας και ο Meat Loaf συμμετείχε στο διάσημο μιούζικαλ της εποχής «Rocky Horror Show Picture» την περίοδο 1974-1975 στο ρόλο του Eddie. Μάλιστα ενσάρκωσε τον ίδιο ρόλο, όταν το έργο μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη. Λίγο καιρό αργότερα ήρθε η ώρα για την πρωτη του δισκογραφική δουλειά με τον Στάινμαν με το άλμπουμ «Bat Out Of Hell» τον Οκτώβριο του 1977. Δέχθηκε πολύ κακές κριτικές στο σύνολο του, μέχρι που ο Meat Loaf έκανε μία επιτυχημένη εμφάνιση στο Saturday Night Live. Ο δίσκος έγινε γνωστός μέσω της εκομπής και αμέσως πέτυχε έγινε εμπορική επιτυχία, ενώ ακούγεται μέχρι και σήμερα από πολλούς πιστούς οπαδούς της ροκ μουσικής. Το «Bat Out Of Hell» έγινε 15 φορές πλατινένιος, όμως η φήμη και η δόξα φάνηκαν να επηρεάζουν πολύ τον τραγουδιστή. Ο ίδιος ποτέ δεν ένιωσε σταρ και η πίεση από ΜΜΕ του δημιούργησε θέμα με το άλκοόλ. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος που για λίγο καιρό «έσπασαν» με τον Στάινμαν, όμως επανεθώθηκαν για τα σίκουελ «Bat Out of Hell II» το 1993 και «Bat Out of Hell III: The Monster Is Loose» το 2006. Μπορεί να μην έκαναν τον ανάλογο πάταγο όπως ο πρώτος δίσκος, όμως πούλησαν πολλά εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του καλλιτέχνη, «I’ Do Anything For Love» του δεύτερου δίσκου, βρέθηκε για 7 συνεχόμενες εβδομάδες στην κορυφή των charts του Ηνωμένου Βασιλείου και απέφερε στον Άντεϊ βραβείο Grammy για την καλύτερη solo ροκ εμφάνιση. Ο τρίτος δίσκος δημιουργήθηκε εν μέσω μιας σειράς από πολλά προβλήματα. Τα κυριότερα ήταν ένα καρδιακό επεισόδιο που υπέστη ο Στάινμαν και η μεταξύ τους κόντρα, η οποία λύθηκε στα δικαστήρια. Συνολικά πούλησαν 65 εκατομμύρια δίσκους, ενώ ο πρώτος αποτελεί έναν από τους καλύτερους όλων των εποχών. Κάθε χρόνο 200.000 άνθρωποι εξακολουθούν να αγοράζουν το «Bat Out Of Hell».

Meat Loaf - I'd Do Anything For Love (But I Won't Do That) (Official Music Video)

Οι δουλειές που ακολούθησαν το απόλυτα επιτυχημενο «Bat Out of Hell»  δεν είχαν μεγάλη αναγνώριση από το ευρύ κοινό και συνέπεσαν σε μία πολύ άσχημη περίοδο για τον ρόκερ. Τα άλμπουμ «Dead Ringer», «Midnight at the Lost and Found», «Bad Attitude», και «Blind Before I Stop» δεν ήταν καθόλου επικερδή και ο Meat Loaf κύρηξε πτώχευση  Φάνηκε πως τα προβλήματα που υπήρξαν με τον Στάινμαν τον είχαν επηρεάσει και καλλιτεχνικά. Τα οικονομικά ζητήματα ξεκίνησαν να έχουν άσχημο αντίκτυπο στην οικογένειά του. Ο ίδιος έχει αναφέρει στο παρελθόν πως με τη γυναίκα του, Ντεμπόρα Γκιλέσμπι, δεν μπορούσαν να πληρώσουν ούτε τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

Στη διάρκεια της καριέρας του συμμετείχε σε πάρα πολλές ταινίες, όμως αυτή που τον έκανε γνωστό σε πολύ κόσμο, είναι ο ρόλος του Big Bob στο «Fight Club». Η ταινία με πρωταγωνιστές τους Έντουαρντ Νόρτον, Μπράντ Πιτ ,Έλενα Μπόναμ Κάρτερ και σε σκηνοθεσία Ντέβιντ Φιντσερ, μας παρουσίασε τον Άντεϊ ως μία μητρική φιγούρα για τον πρωταγωνιστή. Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του κατάφερε να βρεθεί σε περισσότερες από 50 παραγωγές.

Στη δεκαετία του 2000 συνέχισε να κάνει ζωντανές περιοδείες με το πρόγραμμά του να είναι βαρύ. Η κατάσταση της υγείας του είχε επειδεινωθεί και τα προβλήματα δεν έλειψαν. Σε συναυλίες που έδωσε σε Πίτσμπουργκ το 2011 και Έντμοντον του Καναδά το 2016, κατέρρευσε στη σκηνή σοκάροντας τους θεατές εξαιτίας αφυδάτωσης. Μετά από αυτό προσπάθησε να ηρεμήσει και χαλάρωνε με το να βλέπει σειρές όπως τα «Law and Order» και «Blue Bloods». Στη δύση της καριέρας του πολλοί εντόπισαν πως η φωνή του έχει αλλάξει, με εκείνον να θεωρεί πως απλά έχει διαφοροποιηθεί ο τόνος της.

Πολλά μπορούν να γραφτούν για την προσωπικότητα του Meat Loaf. Το περιστατικό που τη συνοψίζει καλύτερα από όλα έλαβε χώρα το 1987. Ο Άντεϊ βρέθηκε στο UK Royals Tournament, ένα event που διοργανώθηκε με φιλανθρωπικούς σκοπούς. Εκεί συνέβη μία παρεξήγηση μεταξύ εκείνου και του Πρίγκιπα Ανδρέα. Το μέλος της Βασιλικής Οικογένειας προσπάθησε να τον σπρώξει σε μία τάφρο όμως ο Meat Loaf αντέδρασε. «Δεν μπορείς να με ακουμπήσεις. Είμαι μέλος της Βασιλικής Οικογένειας» φώναξε ο Πρίγκιπας, παίρνοντας την αφοπλιστική απάντηση «Πήγες να με ρίξεις σε μία τάφρο όποτε δεν δίνω δεκάρα ποιος είσαι».

Ο Meat Loaf κατά τη διάρκεια ενός live.
© Patrick Straub / EPA

Μέσα στο 2021 ο Στάινμαν έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών. Ο θάνατος του alter ego του πόνεσε πολύ τον Meat Loaf. Ο παραγωγός και στιχουργός Πιτ Γουότερμαν παραδέχθηκε πως το γεγονός τον επηρέασε πολύ. «Είναι από εκείνα τα γεγονότα που δεν γίνεται να μην σε επηρεάσουν. Όταν φεύγει ένας τόσο στενός σου συνεργάτης, μαζί του φεύγει και ένα κομμάτι σου» σημείωσε ο Γουότερμαν σχετικά με τον θάνατο του Στάινμαν. Την ίδια ώρα πολλοί σταρ έκαναν αναφορές στα προφίλ τους στα social media σχετικά με τον θάνατο του διάσημου τραγουδιστή. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται οι Boy George, Imelda May και ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου Ματ Χάνκοκ.

Ο Meat Loaf αποτέλεσε ένα μεγάλο κεφάλαιο για τη μουσική βιομηχανία. Σίγουρα ο θάνατος του αποτελεί το τέλος μίας επόχης για τη ροκ σκηνή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ