Μουσικη

Οι Playground Theory μοιράζονται την ιστορία του «Free»

«Μέσα από την πιο δύσκολη χρονιά που έχουμε ζήσει προέκυψε ένα από τα πιο αισιόδοξα κομμάτια μας»

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κοπάδι από πρόβατα
© Ανθή Μπακάλη

Οι Playground Theory γράφουν στην ATHENS VOICE για το νέο τους τραγούδι «Free», από τη συλλογή «B-sides and Otherwise».

Μουσική «βγαλμένη από όνειρα ή εφιάλτες, μυστικές σκέψεις και αγωνίες, καλά κρυμμένους φόβους και την αίσθηση του να επιπλέεις ελεύθερος, κάποιες φορές με το κεφάλι προς τα κάτω». Έτσι έχουν περιγράψει οι Playground Theory τις συνθέσεις τους. Ενάμιση χρόνο περίπου μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ «Tears Go Upwards», στο οποίο μπορεί να ακούσει κάποιος με πολύ ενδιαφέρον τη διάθεσή τους να εξερευνήσουν την ηλεκτρονική μουσική και να την ταιριάξουν με αυτό που ονομάζεται dream pop, μία νέα κυκλοφορία τους φέρνει νέους ήχους για το καλοκαίρι μας.

Το συγκρότημα Playground Theory

Με μια φωτογραφία της Ανθής Μπακάλη για εξώφυλλο, με πρόβατα σε ένα αδιόρατο τοπίο, το «B-sides and Otherwise» από την Puzzlemusic, περιλαμβάνει αυτό που υποδηλώνει ο τίτλος του, τραγούδια από την άλλη πλευρά, remixes με άλλη ηχητική προσέγγιση, δοκιμές από αυτές που αποτελούν το ζητούμενο σε ένα μουσικό σχήμα-να ακούς μία ιδέα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Το τραγούδι «Free», το single αυτής της συλλογής, ήταν το τραγούδι το οποίο ολοκληρώθηκε για πρώτη φορά χωρίς την ταυτόχρονη φυσική παρουσία της μπάντας. Θα μπορούσε κανείς να παραθέσει μία αράδα από λέξεις για να το περιγράψει αλλά έχω την εντύπωση πως είναι καλύτερα να το προσθέσει στη δροσερή λίστα του για αυτούς τους ζεστούς μήνες-να το ακούσει random στις διάφορες στιγμές των 24 ωρών.

Η Μάρσια Ισραηλίδη έχει την εκφραστική φωνή που χρειάζονται τέτοιες μελωδίες για να αναδειχθούν και οι Playground Theory έχουν μία ιστορία να διηγηθούν για το πώς δημιουργήθηκε όλο αυτό.  

Playground Theory - Free

«Εν μέσω lockdown στέλναμε μουσικές ιδέες ο ένας στον άλλο. Το “Free” ξεκίνησε από μία τέτοια ιδέα που ήρθε από το μπάσο. Αρχικά μία νεοτερική μπασογραμμή συνοδευόμενη από ένα beat ήταν το έναυσμα για να γράψει η Μάρσια τα φωνητικά και τους στίχους. To αποτέλεσμα φλερτάρει με την modern soul και old school αισθητική, κάτι που δοκιμάζουμε πρώτη φορά.

Οι ηχογραφήσεις έγιναν ξεχωριστά για κάθε όργανο χωρίς να βρεθούμε καθόλου στον ίδιο χώρο - πράγμα πρωτόγνωρο για μας. Η τελική μίξη και mastering έγινε από τον Γιώργο Πρινιωτάκη στο Artracks, στον οποίο έχουμε εμπιστευτεί όλες μας τις μουσικές παραγωγές.

Η έμπνευση για τον στίχο του κομματιού ήρθε από το πιο αισιόδοξο γεγονός του 2020, την καταδίκη του νεοναζισμού και κατ’ επέκταση κάθε ρατσιστικού τρόπου σκέψης και περιθωριοποίησης. Η απελευθέρωση, όπως την αντιλαμβάνεται ο καθένας μας, μακριά από μίσος, καταπίεση και φόβο είναι το βασικό ζητούμενο όλων μας. Μέσα από την πιο δύσκολη χρονιά που έχουμε ζήσει προέκυψε ένα από τα πιο αισιόδοξα κομμάτια μας.

Αυτό που ονειρευόμαστε τώρα είναι να καταφέρουμε το επόμενο διάστημα να παίξουμε live το “Free” περιτριγυρισμένοι από φίλους. Ίσως αυτό είναι που μας έχει λείψει περισσότερο!»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ