- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η ρετρό μελαγχολία του καλοκαιριού σε ένα τραγούδι του Tasos P.
O δημιουργός ηλεκτρονικής μουσικής εξηγεί την έμπνευση του νέου του τραγουδιού «Été D'Amour»
Ο Tasos P. γράφει για το πώς δημιουργήθηκε το νέο του τραγούδι «Été D'Amour» που κυκλοφορεί από τη Meditelectro, τη νέα δισκογραφική εταιρία της FM Records.
Το «Retro Boy» της Αθήνας aka Tasos P aka Τάσος Πέτσας, μετά την κυκλοφορία του ελληνόφωνου τραγουδιού, «Πες μου τι σημαίνει αγάπη», βρίσκεται και πάλι στα ηχεία μας με τη νέα του σύνθεση «Été D'Amour», μέσα από τη νέα δισκογραφική εταιρία της FM Records, Meditelectro - ταιριαστό όνομα label για ηλεκτρονικούς διαλογισμούς.
Δροσερό σαν ένα ηχητικό cocktail, νοσταλγικό σαν μια καρτ ποστάλ που σου έχουν δείξει μεγαλύτεροι, easy listening χωρίς τις ευκολίες της εποχής που ακολουθούν αρκετοί μουσικοί παραγωγοί. Synthesizers, τρομπέτες και ηλεκτρικές κιθάρες που κάτι σου θυμίζουν και κάπου σε στέλνουν χωρίς να μπορείς να προσδιορίζεις τι και πού. Γαλλικοί στίχοι με την υπογραφή του Χρήστου Κουτρουφίνη, mixing και mastering με τα χέρια και τα αφτιά του Γιώργου Λαζάρου, cover art με την αισθητική άποψη του Τάσου Πέτσα – που επιμένει να αναβιώνει ρετρό ήχους.
O Tasos P. μοιράζεται την ιστορία πίσω από τη δημιουργία του τραγουδιού «Été D'Amour»
«Αναμνήσεις από παλαιότερα καλοκαίρια με γυρίζουν πίσω, στα ανέμελα παιδικά χρόνια που περνούσα σ’ ένα παραθαλάσσιο χωριό της Κορίνθου, στο Δερβένι. Αναμνήσεις όμορφες αλλά συνάμα και στενάχωρες γιατί οι γονείς μου δεν ζουν πια.
Πριν από μερικούς μήνες ανακάλυψα ανάμεσα στα βινύλια του μπαμπά το “Rise” του Herb Alpert (1979). Ήμουν μαθητής Δημοτικού ακόμα όταν το πρωτόβαλα στο πικάπ που ‘χαμε στο εξοχικό. Ο μελαγχολικός ήχος αυτού του instrumental μού έδωσε την ιδέα να φτιάξω ένα ανάλογο track όπου θα ακούγονται ήχοι από τρομπέτες. Ήθελα όμως να συμπεριλάβω και άλλους ήχους για να το κάνω παράλληλα και “ταξιδιάρικο”. Θα ήταν το δικό μου «ταξίδι» αναμνήσεων από τα παιδικά μου καλοκαίρια.
Προσπάθησα να πάρω κάποιες ιδέες από τις παλιές βιντεοκασέτες που βλέπαμε τα καλοκαίρια στο χωριό. Από τις πρώτες ταινίες που είδα και αγάπησα ήταν τα “Ηλεκτρικά Όνειρα” (1984). Το τραγούδι που ακουγόταν σ’ αυτήν ήταν το “Together In Electric Dreams” του Philip Oakey και του Giorgio Moroder. Μού ήρθε τότε η έμπνευση να συμπεριλάβω ήχους από synthesizer και ηλεκτρικές κιθάρες που θα έδιναν στο κομμάτι μου αυτό που ένιωθα. Την νοσταλγία για εκείνα τα όμορφα, ανέμελα και αθώα παιδικά χρόνια.
Μέσα σε ένα μήνα είχα ολοκληρώσει το πρώτο demo. Όταν το ‘δωσα στο φίλο μου τον Χρήστο Κουτρουφίνη να το ακούσει, με έβαλε στη διαδικασία να το σκεφτώ με στίχο, γιατί μέχρι τότε το σκεφτόμουν σαν instrumental. Η μόνη μας διαφωνία ήταν η γλώσσα. Εκείνος πρότεινε τα γαλλικά γιατί έδιναν μια κοσμοπολιτική και ρομαντική αίσθηση στη μελωδία, σε αντίθεση με μένα που ήθελα τα ελληνικά. Όταν μέσα σ’ ένα ΣΚ τους ολοκλήρωσε, κατάλαβα πως τελικά είχε δίκιο.
Το τελευταίο που ‘χε απομείνει ήταν η ερμηνεία. Αποφασίσαμε πως ήταν καλύτερο να βρούμε μία γυναικεία φωνή όπου το ηχόχρωμά της να μετέδιδε στον ακροατή μία νοσταλγική “ρετρό” αίσθηση. Ψάχνοντας ανάμεσα σε νέους καλλιτέχνες ανακαλύψαμε την Thaissa από την Κολομβία. Αυτό ήταν! Ένα μήνα αργότερα έδωσα το τελευταίο demo στον Γιώργο Λαζάρου για να κάνει την επαγγελματική μίξη του κομματιού και τον επόμενο μήνα, τον Μάιο, ο Χρήστος έφτιαξε και το βιντεοκλίπ. Το track το ονομάσαμε “Été D'Amour”».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η βασίλισσα της ποπ προσκαλεί τους θαυμαστές της για μια αποκλειστική ακρόαση του πολυαναμενόμενου Confessions II
«Δεν θα σταματήσω ποτέ να δίνω την καρδιά μου και τον εαυτό μου», δήλωσε ο γνωστός τραγουδιστής
Από τη Μαρία Φαραντούρη και τον Νίκο Ξυδάκη έως τη Μαρία Κάλλας και τη σύγχρονη τέχνη
Μεγάλα ονόματα της dance, techno και house σκηνής έρχονται στην Αθήνα
Ελπίζει να δώσουν μερικές «συναυλίες τον επόμενο χρόνο»
Η ευρωπαϊκή περιοδεία ξεκίνησε με διθυράμβους και την Τετάρτη 24/6 θα είναι ξανά στο Release Athens
«Δεν χάθηκε ποτέ η πίστη μας», δήλωσε ο 64χρονος τραγουδιστής από το Νιου Τζέρσεϊ
Το έργο του Ορέστη Καραμανλή ήταν ένα καθαρά συμμετοχικό έργο που δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί δίχως τον κόσμο
Δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το «Brat» όχι μόνο δεν έχει χάσει τη λάμψη του, αλλά μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ
Ο νέος κύκλος που ξεκίνησε φέτος στο Φεστιβάλ εστιάζει στη σύγχρονη μουσική ως ολιστική εμπειρία
Το «The Age Of Everything» θα είναι διαθέσιμο από τις 2 Οκτωβρίου
Μια ζωή γεμάτη ταξίδια, μουσική και περιπέτειες. Από ένα υπόγειο στο Αμβούργο και την ορχήστρα του Πολεμικού Ναυτικού μέχρι την Τζαμάικα και τα μεγαλύτερα καλοκαιρινά stages
Ο πρωτοπόρος της ελληνικής ροκ, που έφερε τον «ηλεκτρισμό» στα μουσικά πράγματα της χώρας, μιλάει στην ATHENS VOICE
«Ο Γιάννης μου το χάρισε, μαζί με τη φιλία του και τον ευχαριστώ» δήλωσε ο δημοσιογράφος
Με την μεγάλη τους περιοδεία, με τίτλο Celebrating 50 years, έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Το αφιέρωμα απέδειξε τη διαχρονικότητα των δύο μεγάλων καλλιτεχνών
Η ιδανική αρχή για τη δέκατη επέτειο του Release Athens
Yπέστη καρδιακή προσβολή μετά από επείγουσα χειρουργική επέμβαση στο έντερο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.