Μουσικη

Timi Yuro: Παραμένει αξέχαστη για όσους την αγάπησαν

Η αγαπημένη τραγουδίστρια του Morrissey

giannis-petridis.jpg
Γιάννης Πετρίδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Petula Clark, Timi Yuro, Iva Zanicchi, Dusty Springfield και Audrey Arno στα παρασκήνια του Sanremo Music Festival, 1965
Petula Clark, Timi Yuro, Iva Zanicchi, Dusty Springfield και Audrey Arno στα παρασκήνια του Sanremo Music Festival, 1965 © Wikimedia Commons

Ο Γιάννης Πετρίδης γράφει για την τραγουδίστρια Timi Yuro, που πέθανε στις 30 Μαρτίου 2004, και τη σχέση της με τον Morrissey.

Ήλθε χθες στο μυαλό μου η αγάπη που είχε ο Morrissey για την Timi Yuro και θυμήθηκα πόσο με είχε εντυπωσιάσει η διασκευή της στο «Hurt». Τότε βέβαια εμείς σαν πιτσιρικάδες δεν ξέραμε ότι ήταν διασκευή και πιστεύαμε ότι ήταν μία ακόμα μαύρη τραγουδίστρια με εξαιρετική φωνή.

Hurt

Πολλά χρόνια αργότερα έμαθα ότι άλλοι πίστευαν, λόγω ονόματος, ότι ήταν γιαπωνέζα, όμως ήταν λευκή και Ιταλικής καταγωγής.

Για αρκετά χρόνια ήταν από τις αγαπημένες μου τραγουδίστριες και με την πάροδο του χρόνου φρόντισα να συγκεντρώσω όσους περισσότερους δίσκους της μπορούσα, ακόμα και τις ερμηνείες της στα ιταλικά.

Εκτός από εμένα και τον Κώστα, μάθαμε ότι ήταν και από τις αγαπημένες γυναικείες φωνές του Morrissey που τη έμαθε από την μητέρα του Elizabeth.

O Morrissey έχει δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία στις γυναικείες φωνές που αγαπούσε μικρός και σχεδόν με όλες έχει κάποια δισκογραφική σχέση.

Με την Timi Yuro ήταν η διασκευή του στο τραγούδι από την ομώνυμη ταινία Interlude που ηχογράφησε με την Siouxsie Sioux. Στο πρόγραμμα της περιοδείας των Smiths, Meat is Murder την ανέφερε σαν την αγαπημένη του τραγουδίστρια.

Interlude (Extended)

Δεν είναι τυχαίο το ότι ο Morrissey τραγουδούσε θλιμμένα τραγούδια όπως η Timi Yuro. Είναι γεγονός ότι όλοι μας κρύβουμε όσο μπορούμε την θλιμμένη πλευρά του χαρακτήρα μας, αλλά ο Morrissey και η Timi Yuro φρόντισαν να την αξιοποιήσουν και καλλιτεχνικά κερδίζοντας πολλούς φίλους.

Δεν υπάρχουν πολλά τραγούδια της Timi Yuro που να άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου, όμως τα περισσότερα ήταν διασκευές και τα συναντάμε συχνά στο πέρασμα του χρόνου και την θυμόμαστε.

Interlude

Διαβάστε περισσότερα θέματα του Γιάννη Πετρίδη στο apotis4stis5.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ