Μουσικη

Spotify: Μουσικοί ζητούν «δικαιοσύνη» για τις αμοιβές τους

Η Ένωση Μουσικών και Συναφών Εργαζομένων (Union of Musicians and Allied Workers) διαμαρτύρεται για το μοντέλο αμοιβών της πλατφόρμας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μουσικοί ζητούν «δικαιοσύνη» στις αμοιβές από το Spotify
Μουσικοί ζητούν «δικαιοσύνη» στις αμοιβές από το Spotify © EPA

Η Ένωση Μουσικών και Συναφών Εργαζομένων (Union of Musicians and Allied Workers) διαμαρτύρεται για τις πολύ χαμηλές αμοιβές των καλλιτεχνών στο Spotify

To Spotify ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2008 και μέσα σε επτά χρόνια απέκτησε 75 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο έφτασε να αριθμεί 155 εκατομμύρια συνδρομητές.

Λογικά, ένα τέτοιο νούμερο θα μπορούσε να αποφέρει στους καλλιτέχνες των οποίων τα τραγούδια παίζονταν στη δημοφιλή μουσική πλατφόρμα έστω κάποια από τα έσοδα που τους στερούσε η πανδημία. Όμως αυτοί θεωρούν πως αδικούνται. 

Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν από την νεοϊδρυθείσα Ένωση Μουσικών και Συναφών Εργαζομένων (Union of Musicians and Allied Workers) που μεταξύ άλλων επισήμανε το εξής: για να λαμβάνει ένας μουσικός ένα μηνιαίο εισόδημα αντίστοιχο μιας εργασίας που θα του απέφερε 15 δολάρια την ώρα, έπρεπε να καταφέρει να ακουστούν τα τραγούδια του 657.895 φορές κάθε μήνα.

Από τότε που ξεκίνησε η καμπάνια, έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 28.000 υπογραφές από καλλιτέχνες. Τη Δευτέρα, η Ένωση διοργάνωσε διαμαρτυρίες έξω από γραφεία του Spotify σε πόλεις της Αμερικής, της Ευρώπης και της Αυστραλίας. Η εκπρόσωπός της, Μέρι Ρεγκαλάδο, συνόψισε με δήλωσή της το ζήτημα ως εξής: «Το Spotify αδικεί τους μουσικούς καιρό τώρα, όμως η πανδημία κατέστησε αυτή την εκμετάλλευση εντονότερη από ποτέ. Η εταιρεία έχει τριπλασιάσει την αξία της, αλλά δεν αυξάνει τις πληρωμές της στους καλλιτέχνες ούτε κατά ένα σεντ. Η μουσική είναι εργασία, ζητάμε λοιπόν να πληρωθούμε γι’ αυτήν δίκαια».

Σύμφωνα με την Ένωση, το Spotify θα μπορούσε να αυξήσει τα αποδιδόμενα πνευματικά δικαιώματα κάθε ακρόασης από 0,0038 του δολαρίου σε ένα σεντ. Ή να πληρώνει τους καλλιτέχνες με βάση τον αριθμό των ακροατών, όχι των ακροάσεων, οι οποίες συγκεντρώνονται συνήθως στα μεγάλα ονόματα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ