Μουσικη

Paul McCartney: οι στίχοι του από το 1956 μέχρι σήμερα

Ένα μοναδικό οπτικό ντοκουμέντο της ζωής και του έργου του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το βιβλίο με τους στίχους του Paul McCartney

The Lyrics: Το βιβλίο-αυτοπροσωπογραφία του Paul McCartney με τους στίχους 154 τραγουδιών του από την εποχή των Beatles, των Wings και της solo πορείας του

Μια αυτοπροσωπογραφία σε 154 τραγούδια θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο του 2021 από τον εκδοτικό οίκο Norton. Στο δίτομο βιβλίο, που φτάνει τις 900 σελίδες, ο Paul McCartney αφηγείται τη ζωή και την τέχνη του μέσα από το πρίσμα 154 τραγουδιών από όλα τα στάδια της καριέρας του - από τις πρώτες συνθέσεις της παιδικής του ηλικίας μέχρι τη θρυλική δεκαετία των Beatles, και στη συνέχεια των Wings και των σόλο άλμπουμ του. Διαμορφωμένο αλφαβητικά με σκοπό μια περισσότερο καλειδοσκοπική παρά χρονολογική περιγραφή, το βιβλίο περιέχει εκτός από τους στίχους των τραγουδιών αφηγήσεις των συνθηκών υπό τις οποίες γράφτηκαν, αναφορές στους ανθρώπους και στα μέρη που τα ενέπνευσαν, καθώς και τις σκέψεις του McCartney όταν τα ακούει σήμερα.

Ο θησαυρός του υλικού προέρχεται από το προσωπικό αρχείο του McCartney -σχέδια, επιστολές, ασπρόμαυρες και έγχρωμες φωτογραφίες-που δεν έχουμε ξαναδεί, κάτι που καθιστά το βιβλίο μοναδικό οπτικό ντοκουμέντο της ζωής και του έργου ενός από τους μεγαλύτερους τραγουδοποιούς όλων των εποχών. Μαθαίνουμε καλύτερα τον άνθρωπο, τη δημιουργική διαδικασία, την επεξεργασία της κάθε μελωδίας, τις στιγμές έμπνευσης, τις δυσκολίες και τους θριάμβους του.

Η φωνή και η προσωπικότητα του Paul McCartney αντηχεί σε κάθε σελίδα. Αν και υπάρχει πλούσια βιβλιογραφία για τους Beatles και για τον ίδιον, αυτοί οι δύο τόμοι φωτίζουν άγνωστες γωνίες της τέχνης του McCartney με ιστορίες, φωτογραφίες, σημειώσεις και συνθέσεις στο πεντάγραμμο. Καθώς ο McCartney δεν κρατούσε ποτέ ημερολόγιο και δεν έχει σημειωματάρια, όπως λέει ο ίδιος, ο μοναδικός τρόπος να θυμηθεί το παρελθόν και να το αποτιμήσει είναι τα τραγούδια του.

Την εισαγωγή έχει γράψει ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Paul Muldoon. Ο Ιρλανδός ποιητής, που διδάσκει στο Πρίνστον, πήρε συνεντεύξεις από τον McCartney για το κάθε κομμάτι χωριστά και επισκέφτηκε μαζί του τα τοπία της μνήμης από το Λίβερπουλ της δεκαετίας του 1950 μέχρι τη συνεργασία με τους Beatles και τη Linda. Ο McCartney παρουσιάζεται από παιδί της Mary και του Jim μέχρι πατέρας και τώρα παππούς, μαζί με όλες του τις μουσικές επιρροές που αξιοποίησε ως μοναδική, δημιουργική ιδιοφυΐα. Το βιβλίο θα έχει λιανική τιμή περίπου 100 δολάρια.

Paul McCartney - The Lyrics (Coming 2nd November)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ