- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πρωτοβουλία 1821-2021: Η πρώτη επετειακή εκδήλωση στο εξωτερικό
Έργα Berg και Schubert από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου με τον Λεωνίδα Καβάκο στο βιολί και τον sir Simon Rattle στο podium
Δείτε την εκδήλωση της «Πρωτοβουλίας 1821-2021» στο εξωτερικό, σε συνεργασία με τη London Symphony Orchestra, με τον Λεωνίδα Καβάκο και τον sir Simon Rattle.
Η πρώτη επετειακή εκδήλωση της Πρωτοβουλίας 1821-2021 στο εξωτερικό, πραγματοποιήθηκε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας στο Λονδίνο με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου συνεργασία υπό τη διεύθυνση του sir Simon Rattle και με σολίστ τον Λεωνίδα Καβάκο. Το πρόγραμμα περιλάμβανε το Κοντσέρτο για Βιολί του Alban Berg και την 9η Συμφωνία, τη «Μεγάλη Συμφωνία» του Franz Schubert.
Το Κοντσέρτο για Βιολί είναι από τα πιο γνωστά έργα του Alban Berg, το οποίο προσαρμόζει στο προσωπικό ύφος του συνθέτη την δωδεκαφθογγική τεχνική του Arnold Schoenberg, προσφέροντας έναν έξοχο συνδυασμό καθαρής ατονικότητας με περάσματα που παραπέμπουν σε τονικές αρμονίες.
Η 9η Συμφωνία του Franz Schubert σε ντο μείζονα, έργο με αριθμό καταλόγου D 944, αποκαλείται η «Μεγάλη Συμφωνία» για να ξεχωρίζει από την 6η, που είναι γραμμένη στην ίδια τονικότητα. Πρόκειται για την τελευταία συμφωνία του αυστριακού συνθέτη, όπου αποτίνει φόρο τιμής στον συνθέτη από τον οποίο επηρεάστηκε ιδιαίτερα, τον Ludwig van Beethoven.
Οι συντελεστές περιγράφουν τα έργα αυτά, ως μία «μουσική από την καρδιά» καθώς και μία «αιώρηση από τη βαθιά θλίψη στην απέραντη χαρά». Η συναυλία ξεκίνησε με την συμφωνική απόδοση του Ελληνικού Εθνικού Ύμνου, προς τιμήν της Ελλάδας και της επετείου της Επανάστασης και του βρετανικού φιλελληνισμού. Η εκδήλωση αυτή μαγνητοσκοπήθηκε στον ναό του St. Luke, με όλα τα προστατευτικά μέτρα που επιβάλλονται λόγω της πανδημίας.
Η ΕΡΤ, χορηγός επικοινωνίας της «Πρωτοβουλίας 1821-2021», μετέδωσε τη συναυλία σε παγκόσμια πρώτη τηλεοπτική μετάδοση στο πλαίσιο ειδικής εκπομπής, το Σάββατο 30 Ιανουαρίου, σε πρόλογο του Αλέξη Κωστάλα.
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ευχαριστεί την Πρωτοβουλία 2021 και την LSO για την ευγενική παραχώρηση του δικαιώματος αναμετάδοσης της συναυλίας on demand από το site του Μεγάρου.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συναυλία εδώ:
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H μεγάλη τζαζ γιορτή της Αθήνας επιστρέφει για να συνεχίσει αυτό που ξεκίνησε στις προηγούμενες διοργανώσεις και να διαστείλει δημιουργικά την έννοια του τζαζ φεστιβάλ.
Ο Έλληνας συνθέτης είναι ένας από τους δημιουργούς του τραγουδιού Bangaranga
Εύχομαι όλοι οι γονείς να στηρίζουν τα παιδιά τους και να τα αγαπάνε γι αυτό που είναι, έγραψε στην ανάρτησή του
Με την ταυτόχρονη κυκλοφορία τριών νέων άλμπουμ-έκπληξη, ο Καναδός ράπερ σαρώνει τα παγκόσμια charts
Ο creative director είχε αναλάβει τη σκηνική παρουσία του Akyla με το «Ferto»
Η νικήτρια του διαγωνισμού σήκωσε το τρόπαιο και τραγούδησε το «Bangaranga»
Πώς η συμμετοχή της θα τιναζόταν στον αέρα
O τραγουδιστής ανακοίνωσε την κυκλοφορία νέου άλμπουμ, βγαίνει σε 4 μέρες
Γιατί η Eurovision θεωρείται «δηλητηριασμένο δισκοπότηρο»
«Σας ευχαριστώ όλους για αυτό που με κάνατε να ζήσω», είπε ο Akylas δηλώνοντας ότι βρίσκεται ακόμη σε υπερένταση
Οι πρώτες τους δηλώσεις στους δημοσιογράφους
Η εξήγηση που έδωσε η μεγάλη νικήτρια
Η θέση που κατέκτησε η Κύπρος
Ο Akylas τερμάτισε στην 10η θέση
Η ελληνική υπογραφή στο κομμάτι
Στην 10η θέση η Ελλάδα
Χαμογελαστή έδωσε το 12άρι στην Antigoni Buxton
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.