- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Φωτογραφίες: Χρήστος Διαμάντης
Κείμενο: Μαρία Μανωλέλη
Το Σάββατο 10 Μαΐου στην πλατεία Κοτζιά μαζεύτηκαν για δέκατη συνεχή χρονιά άνθρωποι κάθε ηλικίας που πιστεύουν ότι είναι καιρός πια και στην Ελλάδα όπως σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο αποποινικοποιηθεί η χρήση της κάνναβης.
Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Κοτζιά και κινήθηκε προς το Σύνταγμα και τέλος στο Μοναστηράκι με μουσικές, κρουστά και χρώματα παντού. Άνθρωποι κάθε ηλικίας βρέθηκαν εκεί για να δείξουν με την παρουσία τους τη στάση τους η οποία λέει πως οι χρήστες ουσιών δεν πρέπει να διώκονται, η παραγωγή και διάθεση κάνναβης πρέπει να ρυθμιστεί νομικά και να βγει από την παρανομία, όπως συμβαίνει ήδη σε πολλές χώρες με θετικά αποτελέσματα. Πρέπει να προωθήσουμε τα προγράμματα μείωσης της βλάβης για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων με πιο ανθρώπινο και αποτελεσματικό τρόπο και να ανατροφοδοτήσουμε τους πολύτιμους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους από την καταστολή στην πρόληψη και θεραπεία.
Η ομάδα «Ηλιόσποροι» που συμμετείχαν στην οργάνωση του φεστιβάλ εξήγησαν με δήλωση ενός εκ των μελών τους πως η αποποινικοποίηση δε συνιστά ασυδοσία ή ανεξέλεγκτη χρήση και διακίνηση αντιθέτως μάλιστα. Συγκεκριμένα: «Οι απαγορευτικές πολιτικές έχουν φέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα , με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η ζήτηση και η προσφορά των ουσιών. Για την οργάνωση του Φεστιβάλ η χρήση ουσιών και η αντιμετώπιση των εξαρτήσεων είναι ζήτημα δημόσιας υγείας και όχι δημόσιας τάξης. Η χρήση ουσιών θα πρέπει να αντιμετωπίζεται βάση την επικινδυνότητά τους. Διαφορετική επικινδυνότητα έχει ο καπνός, το αλκοόλ η κάνναβη και η ηρωίνη».
Σε ένα φεστιβάλ με κρουστά, djs και κόσμο που χόρευε και περνούσε καλά, το μήνυμα της αποποινικοποίησης έγινε σαφές. Μένει να δούμε αν η Ελλάδα μπορεί να υιοθετήσει τη νομοθεσία που προστατεύει αντί να καταδικάζει.




ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η 67χρονη σταρ ξεσήκωσε τους θαυμαστές της λίγο πριν από την κυκλοφορία του νέου της άλμπουμ
DJs, διεθνείς συνεργασίες και 16 ημέρες ζωντανών εμφανίσεων και καλοκαιρινής ενέργειας
Μια πραγματική γιορτή της ηλεκτρονικής μουσικής στο Release Athens, το Σάββατο 27 Ιουνίου
Κάθε εβδομάδα ανεβαίνουν περίπου 33.000 νέα βίντεο που χρησιμοποιούν τραγούδια τους
Ετοιμάζει νέο άλμπουμ, που θα ακουστεί πολύ, επιστρέφει για ένα διαφορετικό live στο Release Athens 2026 και μιλάει για όσα τον σημάδεψαν και όσα ο χρόνος έφερε
Το πλήρες πρόγραμμα της διοργάνωσης μετά την ανακοίνωση των συναυλιών του Σεπτεμβρίου
Τριάντα χρόνια μετά κι ένα τραγούδι σώθηκε από έναν πολτό χαρτοπετσετών, μιλά για τη νύχτα, την ποίηση, τις γυναίκες-ηρωίδες, την αργοπορημένη ενηλικίωση και την εποχή της AI
Το κομμάτι είναι βασισμένο στη Τζέσι, την αγαπημένη καουμπόισσα από τη δεύτερη ταινία του franchise
Δύο από τα βασικά μέλη της Keinemusik στο μεγαλύτερο event ηλεκτρονικής μουσικής της πόλης
Μια επιμελητική πρόταση που φιλοδοξεί να συστήσει εκ νέου το πεδίο της σύγχρονης μουσικής
Η Ισλανδή σταρ παρουσιάζει νέα έργα και μια πρώτη ματιά στο άλμπουμ που θα βγει το 2027
Πότε και πού θα διεξαχθεί
Το αγαπημένο ροκ συγκρότημα θα εμφανιστεί στον Λόφο της Σάνης το Σάββατο 1 Αυγούστου
Από το πρώτο live με Beirut και PJ Harvey στην Πλατεία Νερού έως τη μετάβαση σε νέο, μεγαλύτερο χώρο από το 2027, το Release Athens γιορτάζει μια δεκαετία παρουσίας.
Το καινούργιο single του κυκλοφορεί με video clip, προαναγγέλλοντας το άλμπουμ του φθινοπώρου και τη μεγάλη συναυλία στο Release Athens 2026
Το νέο άλμπουμ σημείωσε επίδοση-ορόσημο για την ελληνική μουσική - Ο κορυφαίος ράπερ ετοιμάζει συναυλίες
Ο Καναδός ράπερ ξεπέρασε τον Μάικλ Τζάκσον στο Billboard μετά την κυκλοφορία τριών άλμπουμ ταυτόχρονα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.