Φωτογραφίες: Χρήστος Διαμάντης
Κείμενο: Μαρία Μανωλέλη
Το Σάββατο 10 Μαΐου στην πλατεία Κοτζιά μαζεύτηκαν για δέκατη συνεχή χρονιά άνθρωποι κάθε ηλικίας που πιστεύουν ότι είναι καιρός πια και στην Ελλάδα όπως σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο αποποινικοποιηθεί η χρήση της κάνναβης.
Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Κοτζιά και κινήθηκε προς το Σύνταγμα και τέλος στο Μοναστηράκι με μουσικές, κρουστά και χρώματα παντού. Άνθρωποι κάθε ηλικίας βρέθηκαν εκεί για να δείξουν με την παρουσία τους τη στάση τους η οποία λέει πως οι χρήστες ουσιών δεν πρέπει να διώκονται, η παραγωγή και διάθεση κάνναβης πρέπει να ρυθμιστεί νομικά και να βγει από την παρανομία, όπως συμβαίνει ήδη σε πολλές χώρες με θετικά αποτελέσματα. Πρέπει να προωθήσουμε τα προγράμματα μείωσης της βλάβης για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων με πιο ανθρώπινο και αποτελεσματικό τρόπο και να ανατροφοδοτήσουμε τους πολύτιμους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους από την καταστολή στην πρόληψη και θεραπεία.
Η ομάδα «Ηλιόσποροι» που συμμετείχαν στην οργάνωση του φεστιβάλ εξήγησαν με δήλωση ενός εκ των μελών τους πως η αποποινικοποίηση δε συνιστά ασυδοσία ή ανεξέλεγκτη χρήση και διακίνηση αντιθέτως μάλιστα. Συγκεκριμένα: «Οι απαγορευτικές πολιτικές έχουν φέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα , με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η ζήτηση και η προσφορά των ουσιών. Για την οργάνωση του Φεστιβάλ η χρήση ουσιών και η αντιμετώπιση των εξαρτήσεων είναι ζήτημα δημόσιας υγείας και όχι δημόσιας τάξης. Η χρήση ουσιών θα πρέπει να αντιμετωπίζεται βάση την επικινδυνότητά τους. Διαφορετική επικινδυνότητα έχει ο καπνός, το αλκοόλ η κάνναβη και η ηρωίνη».
Σε ένα φεστιβάλ με κρουστά, djs και κόσμο που χόρευε και περνούσε καλά, το μήνυμα της αποποινικοποίησης έγινε σαφές. Μένει να δούμε αν η Ελλάδα μπορεί να υιοθετήσει τη νομοθεσία που προστατεύει αντί να καταδικάζει.




ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υπάρχει και κάνει την πόλη ενθουσιαστική
Γνωστός στο ευρύ κοινό κυρίως ως ιδρυτικό μέλος του εμβληματικού συγκροτήματος Oregon
Είχε κατακτήσει τον διαγωνισμό μία φορά
Αποκαλύφθηκαν και τα 28 τραγούδια του Sing for Greece 2026
Με κοντά στις 300.000 προβολές μέσα σε 48 ώρες
Ακούστε και τα 28 τραγούδια
Αποκαλύφθηκαν τα 14 τραγούδια του πρώτου ημιτελικού του Sing for Greece 2026
Ακούστε τα ολόκληρα για πρώτη φορά
Στις 20 Ιανουαρίου, μια βραδιά στο Θέατρο Ολύμπια με έργα των Λέοναρντ Μπερνστάιν, Τζορτζ Γκέρσουιν και Αντονίν Ντβορζάκ
Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Μουσείο Γουλανδρή Σύγχρονης Τέχνης, το Half Note, την ΕΒΕ και το Ίδρυμα Θεοχαράκη
Η υπόθεση ήρθε στο φως μετά από έρευνα
H οποία έχει προγραμματιστεί να κάνει πρεμιέρα το 2027
Το Σάββατο 17 και Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026, στις 17:00 στην ΕΡΤ1
Το τέταρτο στούντιο άλμπουμ του Βρετανού ποπ σταρ κυκλοφορεί στις 6 Μαρτίου
65 χρόνια πορείας στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση σε μια ζωή γεμάτη από ελληνικό τραγούδι
Ο Σπαρτιάτης ράπερ αποκάλυψε τις πρώτες ρίμες από τα νέα του τραγούδια με ένα ατμοσφαιρικό φιλμ του Απόστολου Ζυγούρη
Η επανέκδοση ενός δίσκου-σταθμού στην ιστορία της τζαζ
Από τον Φραντσέσκο Πιεμοντέζι στον Λούκας Στέρνατ και το πιανιστικό σύνολο Piandemonium
Ένα τραγούδι για το σώμα και την ανάγκη απελευθέρωσης
Πρωτότυπες ζωντανές συναντήσεις όπου οι καλλιτέχνες μιλούν ανοιχτά και η μουσική γίνεται σχέση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.