Μουσικη

Megaron Online: Το εμβληματικό Ρέκβιεμ του Μότσαρτ στο σπίτι μας

Η πιο αινιγματική ίσως σύνθεση του Κόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Η συναυλία του 2019 έρχεται στην οθόνη μας © Akriviadis

Η συναυλία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με τη Χορωδία και το Σύνολο Μπαλτάζαρ-Νώυμαν να ερμηνεύει το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ, στο Megaron Online

Την Τέταρτη 17 Ιουνίου, το Megaron Online επιστρέφει με μία λιγότερο μακρινή παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Συγκεκριμένα, στις 21:00 θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μία συναυλία που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2019 στη μνήμη του διακεκριμένου συνθέτη και ακαδημαϊκού δασκάλου Θόδωρου Αντωνίου. «Πρωταγωνιστής» της το αριστούργημα του Κόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, το Ρέκβιεμ σε ελάσσονα KV 626.  

Το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Η συναυλία είχε πραγματοποιηθεί στη μνήμη του Θόδωρου Αντωνίου © Akriviadis

Πρόκειται για τη σύνθεση του Μότσαρτ, την οποία ίσως περιβάλει το μεγαλύτερο μυστήριο. Ο λόγος το γεγονός ότι ο συνθέτης πέθανε πριν προλάβει να την ολοκληρώσει, με το Ρέκβιεμ να ανακαλύπτεται μόλις στα προσχέδιά του. Σήμερα, το έχουμε σε μία ολοκληρωμένη μορφή χάρη στον Φραντς Ξάβερ Ζύσμαϋερ, τον μαθητή του Μότσαρτ που έφερε την περάτωση του αριστουργήματος της δυτικής εκκλησιαστικής μουσικής, αρνούμενος να αφήσει ημιτελές το κύκνειο άσμα του δασκάλου του.  

Στη συναυλία του Μεγάρου Μουσικής έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε το Ρέκβιεμ, μέσα από την ερευνητική ματιά του Τόμας Χένγκελμπροκ. Εκείνος μελέτησε τα προσχέδια της σύνθεση, αλλά και τα χειρόγραφα των Άιμπλερ και Ζύσμαϋερ σχετικά με αυτά. Το τελικό αποτέλεσμα της έρευνας του πάνω στο Ρέκβιεμ ερμηνεύτηκε από τη Χορωδία και το πολυβραβευμένο Σύνολο Μπαλτάζαρ-Νώυμαν, το οποίο ο Χένγκελμπροκ όχι μόνο έχει ιδρύσει, αλλά και διηύθυνε το Ιανουάριο του 2019. Δίπλα του, για τα σολιστικά φωνητικά μέρη του Ρέκβιεμ, βρέθηκαν τέσσερις μονωδοί, η σοπράνο Κάτια Στούμπερ, η άλτο Μάριο Έκσταϊν, ο τενόρος Γιαν Πέτρυκα και ο μπάσος Ράινχαρντ Μάυρ.   

Το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Το Ρέκβιεμ μέσα από την ερευνητική ματιά του Τόμας Χένγκελμπροκ © Akriviadis

Παρακολουθήστε τη συναυλία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών την Τετάρτη 17 Ιουνίου στις 21:00 στο Megaron Online.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ