- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι αδελφοί Τσαχουρίδη κάνουν Ευξείνιο τον Μίκη Θεοδωράκη (video)
«Νιώσαμε την αγάπη του Μίκη προς τις νέες γενιές μουσικών» γράφουν στην ATHENS VOICE οι Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης.
Ακούστε το τραγούδι «Ξημερώνει» από τον δίσκο των αδελφών Τσαχουρίδη «Μίκης ο Ευξείνιος» που κυκλοφορεί από την FM Records
Η ποντιακή λύρα. Ο Μίκης Θεοδωράκης. Ο Πόντος. Τα αδέλφια Τσαχουρίδη, ο Κωνσταντίνος με τη φωνή του και ο Ματθαίος με τη μουσική του έρχονται να μας μιλήσουν για τον Πόντο χρησιμοποιώντας τις βάσεις του Μίκη, του «Μίκη του Ευξείνιου» όπως οι ίδιοι τον αποκαλούν, δίνοντας το όνομά του στον δίσκο τους. Μια δουλειά που κυκλοφόρησε από την FM Records την περίοδο που και εμείς ξεκινήσαμε δειλά δειλά να κυκλοφορούμε. Χωρίς SMS, αλλά με προσοχή.
Το κείμενο των Κωνσταντίνου και Ματθαίου Τσαχουρίδη για την A.V.
«Η αναζήτηση της ηχητικής ταυτότητας, είναι για εμάς μια "ζωοδόχος" δύναμη που μας βοηθά και είναι ικανή να ορίζει ακόμη και τη μουσική πορεία μας μέσα στο χρόνο. "Ευξείνια" είναι τα ακούσματα της δικής μας καβαφικής πόλης, που μας ακολουθούν και μας υπενθυμίζουν ότι το παλιό μπορεί να είναι και καινούριο αλλά και το αντίστροφο. Με μοναδικό κίνητρο την αγάπη μας για τη συνθετική σκέψη του Μίκη Θεοδωράκη, ξεκινήσαμε αυτό το μουσικό ταξίδι, που με χαρά σας παρουσιάζουμε.
Πιστεύουμε στη δύναμη της "φρέσκιας" μουσικής άποψης, ειδικά όταν το σήμερα παντρεύεται με το χθες, από έρωτα καιόχι από προξενιό. Αυτό συμβαίνει σε όλο το ηχητικό υλικό της συγκεκριμένης παραγωγής "Μίκης ο Ευξείνιος", για την οποία είμαστε πολύ χαρούμενοι, που θα φτάσει στα αυτιά των ακροατών με μια ξεχωριστή ενορχηστρωτική άποψη. Σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, γνωστά έργα του μεγάλου μας συνθέτη εκτελούνται με την ποντιακή λύρα και με "Ευξείνιες" ποντιακές μελωδικές αποχρώσεις.
"Απαγορεύω την όποια απαγόρευση" ήταν από τις πρώτες φράσεις, που ακούσαμε από τον μεγάλο μας συνθέτη. Στην πολύωρη συνάντησή μας, η επιλογή του ρεπερτορίου έγινε από κοινού. Νιώσαμε την αγάπη του Μίκη προς τις νέες γενιές μουσικών και την προτροπή του προς την απόλυτα ελεύθερη έκφραση εκτέλεσης των έργων του από εμάς. Έτσι βιώσαμε και την έναρξη αυτής της παράστασης (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης 5.4.2019), της οποίας η ζωντανή ηχογράφηση αποτελεί επίσημα πλέον δημοσιευμένο υλικό του Μίκη Θεοδωράκη και σας προσκαλούμε να το ακροαστείτε! Κατά τη διάρκεια της παράστασης ανακαλύψαμε την κοινή καταγωγή του μουσικού μας DNA, καθώς και πώς αυτό καταλήγει από μοιρολόγια του Πόντου και της Ηπείρου να "κουρνιάζει" στην "Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις".
Είναι αξιοσημείωτο αν προσέξει κάποιος, που μελετά την παγκόσμια μουσική, την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας, πόσο σημαντικό είναι λίγες μονάχα νότες να "ταράξουν" το σύμπαν ο Μίκης με δύο νότες, αυτές του Ζορμπά, κατάφερε να "γρατσουνίσει" το σύμπαν. Πριν ακόμη τις παίξεις, το κοινό έχει ήδη ξεκινήσει το χειροκρότημα.Το αξιοθαύμαστο με τη μουσική του Ζορμπά και τη δυναμική της είναι ότι από τη Μόσχα και τη Νέα Υόρκη μέχρι το Ιράκ και τις φυλές των Αβορίγινων της Αυστραλίας,οι ίδιες αυτές δύο νότες προκαλούν το ίδιο συναίσθημα, ακόμη κι αν απευθύνονται σε διαφορετικούς λαούς και πολιτισμούς! Αυτό είναι κάτι, το οποίο σπάνια συναντάς σε άλλες μουσικές, παγκοσμίως γνωστές.
Ο Μίκης, αθεράπευτα επαναστάτης, μας εξομολογήθηκε ότι ανέβασε πυρετό το κορμί του, όταν άκουσε για πρώτη φορά σε μικρή ηλικία συμφωνική μουσική. Και τότε σαν“déjàvu” θυμηθήκαμε και εμείς, γιατί συγκινηθήκαμε "χωρίς λόγο", όταν ακούγαμε μουσική από μικρά παιδιά και κατά συνέπεια, γιατί στο "Ξημερώνει" δεν μπορούσαμε να κρατήσουμε τα δάκρυά μας επί σκηνής. Το μόνο σίγουρο είναι ότι από τότε που ολοκληρώθηκε ως παραγωγή μας ο "Μίκης ο Ευξείνιος", βάραινε η σκιά μας.
Κλείνοντας, θα θέλαμε, να ευχαριστήσουμε πρωτίστως τον συνθέτη, για την ανύσταχτη προσήνειά του, αλλά και όλους τους συντελεστές που με προσωπικό κόπο και θυσία συνέπλευσαν πλάι μας».
Ακούστε online ολόκληρο τον δίσκο «Μίκης ο Ευξείνιος» εδώ:
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πέντε μέρες γεμάτες ρυθμό, live performances και dj sets στην πόλη
Η διοργάνωση ανανεώνει το ραντεβού της για τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα
Ζητούν την απομάκρυνσή του
THE BAUSA, Yulia Niko b2b Ede, BRB, Pablo Nuevo και Evanjelia αναλαμβάνουν τα decks στο Θέατρο Άλσος
Αποθέωση για τους αδελφούς Γκάλαχερ - Δείτε βίντεο
Το «B’Day» είχε κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο του 2006, στα 25α γενέθλιά της
Η Θεσσαλονίκη των τελών της δεκαετίας του ογδόντα ήταν μια Πόλη στις Φλόγες
Σε τι τιμή θα κυμανθεί
Η βραβευμένη με δύο Grammy ερμηνεύτρια, με τη βαθιά φωνή
Από τους Basement και JPEGMAFIA μέχρι τους Idles και τους Deftones, το Outbreak διευρύνει ακόμα περισσότερα τα όριά του
Μας χάρισε τα μεγαλύτερα δώρα: τη μουσική και το συναίσθημα
To τουρνουά προσέλκυσε περισσότερους από 50.000 fans του διάσημου anime
Όλες οι λεπτομέρειες για το διήμερο που ενώνει τις μουσικές φυλές της πόλης
Ο κιθαρίστας Simon McBride μιλάει στην ATHENS VOICE για τη θέση του στους Deep Purple, την κληρονομιά του γκρουπ και τη συναυλία της 13ης Οκτωβρίου στην Αθήνα
Ο σταρ δυσκολεύτηκε στη σκηνή και παρουσίασε συμπτώματα αφυδάτωσης
Λίγο πριν ανέβει στη σκηνή του Θεάτρου Δόρα Στράτου, ο Θοδωρής Βουτσικάκης μιλάει στην ATHENS VOICE για τη μουσική, τη Λίνα Νικολακοπούλου, το συναίσθημα και την τέχνη του
Ο 48χρονος ηθοποιός αποδεικνύει ότι οι ικανότητές του δεν περιορίζονται στην υποκριτική
Η διεθνώς αναγνωρισμένη τραγουδοποιός επιλέχθηκε από την ΕΟΕ για την Τελετή Αφής και Παράδοσης Φλόγας για το «Ντακάρ 2026»
Συγγενείς και καλλιτέχνες αποχαιρέτησαν με συγκινητικά μηνύματα τη θρυλική τραγουδίστρια της κάντρι
Μιλήσαμε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του 5ου Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης Δημήτρης Κρεμαστινός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.