Μουσικη

Θεραπευτικές Μουσικές Ακροάσεις: Over the Rainbow

Μουσικά έργα παραμυθένιας ονειροπόλησης και ατμόσφαιρας διαλογισμού

thanasis_dritsas_foto_2019_1.jpg
Θανάσης Δρίτσας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
guitar-3853131_1280_1.jpg

# Μένουμε Σπίτι και ακούμε έργα των Keith Jarret, Pat Metheny, Charlie Haden, Βαγγέλη Κατσούλη, Diana Krall & Elvis Costello

Ο Θανάσης Δρίτσας, καρδιολόγος, αναπληρωτής διευθυντής του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, συνθέτης και συγγραφέας είναι αναγνωρισμένος διεθνώς και βραβευμένος για την επιστημονική του δραστηριότητα στη χρήση της μουσικής ως (συμπληρωματικού) θεραπευτικού μέσου στη σύγχρονη ιατρική, προτείνει μια σειρά μουσικών έργων τα οποία θεωρεί ότι μπορούν να αποβούν πολύ χρήσιμα στην αντιμετώπιση ψυχοσωματικών ζητημάτων που σχετίζονται με αυτή την περίοδο μεγάλης ψυχολογικής πίεσης λόγω του (ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ).
 

Σε δύσκολους καιρούς περιορισμών κυκλοφορίας, κοινωνικής απόστασης και αυστηρής παραμονής στο σπίτι η μουσική ακρόαση επιλεγμένης μουσικής μπορεί να γίνει ένα χρήσιμο θεραπευτικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του άγχους, των αρνητικών συναισθημάτων, της ψυχολογικής πίεσης και της καταθλιπτικής διάθεσης. Η μουσική μπορεί να βοηθήσει προσφέροντας χαλάρωση, ηρεμία, ονειρική διάθεση και ένα θεραπευτικό φανταστικό νοερό ταξίδι. Η μουσική ακρόαση μέσω της προσφερόμενης χαλάρωσης προσφέρει επιπλέον ευεργετικές επιδράσεις σε βιολογικές παραμέτρους όπως στην ελάττωση των καρδιακών παλμών και της αρτηριακής πίεσης που συχνά αυξάνονται σε καταστάσεις άγχους και ψυχολογικής πίεσης.

Στην παρούσα ανάρτηση προτείνονται μουσικά έργα παραμυθένιας ονειροπόλησης και ατμόσφαιρας διαλογισμού (meditating) κάτω από τον γενικό τίτλο «Over the Rainbow». Το πρόγραμμα ξεκινάει μάλιστα με το γνωστό τραγούδι «Somewhere over the rainbow» από την κλασική ταινία «Ο Μάγος του Οζ». Αν ο άνθρωπος χάσει το παράθυρο στο όνειρο, αν σταματήσει να ονειροπολεί, τότε κινδυνεύει να αρρωστήσει ψυχικά και σωματικά. Ο όρος άλλωστε ψυχοσωματικός είναι εντελώς άστοχος, διότι όλες οι ασθένειες είναι (ολιστικά) ψυχοσωματικές. Δεν υπάρχει λοιπόν περίπτωση να αρρωστήσει κάποιος από ένα σωματικό νόσημα και να μην επηρεαστεί η ψυχή του ή από κάποιο ψυχικό νόσημα και να μην επηρεαστούν οι βιολογικές του λειτουργίες. Το Σώμα και ο Νους μας συμπεριφέρονται όπως τα συγκοινωνούντα δοχεία.

Στην παρούσα πρόταση περιέχονται κομμάτια των Keith Jarret, Pat Metheny, Charlie Haden και επίσης έργα του συνθέτη Βαγγέλη Κατσούλη (Vangelis Katsoulis). Ο Βαγγέλης Κατσούλης έχει ως δημιουργός παγκόσμια αναγνώριση και συνεργασίες με κορυφαίους σολίστ στο χώρο της modern jazz έκφρασης. Μέσα στη φαρέτρα της παρούσας πρότασης περιλαμβάνονται και δύο τραγούδια μου από τον κύκλο έργων με τίτλο «Στην Άκρη των Παραμυθιών» σε στίχους του Χρήστου Μπουλώτη.
 
Γράφει σε ένα στίχο του ο Χρήστος Μπουλώτης κάτι που με εκφράζει απόλυτα: Φοβάμαι όσους δεν διαβάζουν παραμύθια... Φοβάμαι τελικά όσους ανθρώπους αρνούνται το όνειρο στη ζωή τους ή το να παραδοθούν στις εμπειρίες. Τους θεωρώ κάτι σαν ζωντανούς-νεκρούς. Εμείς οι γιατροί ορίζουμε ως ζωντανό ένα πλάσμα που αναπνέει και χτυπάει η καρδιά του. Κι όμως, αν δεν εκτεθεί ο άνθρωπος στην εμπειρία, στη στιγμή, αν δεν μπορεί να αφεθεί σε ανιδιοτελείς πράξεις, τότε ζει ως φάντασμα.
 
Η παρούσα πρόταση κλείνει με το τραγούδι «Narrow Daylight» των Diana Krall & Elvis Costello. Το τραγούδι με συνδέει με τη σκοτεινιά των ημερών της καραντίνας και του Μένουμε Σπίτι και ξεδιπλώνει ένα αισιόδοξο μήνυμα, ότι οι δύσκολες ημέρες θα μείνουν πίσω, έρχεται φως... Narrow daylight entered my room, shining hours were brief, winter is over, summer is near. Are we stronger than we believe? Is the kindness we count upon, is hidden in everyone, I stood there in the salt spray air…

Το πρόγραμμα ακρόασης περιλαμβάνει:

(1) Somewhere over the rainbow. Song from the movie The Wizzard of Oz.
Somewhere Over the Rainbow - The Wizard of Oz (1/8) Movie CLIP (1939) HD


(2) Over the rainbow. Keith Jarret, solo piano. Concert in Tokyo (1984).
Keith Jarrett - Over the Rainbow (Tokyo 1984) [Restored]


(3) Two for the road. Beyond the Missouri Sky. Charlie Haden, Pat Metheny.
Two for the Road


(4) The moon is a harsh mistress. Beyond the Missouri Sky. Charlie Haden, Pat Metheny.
Pat Metheny & Charlie Haden - The Moon is a Harsh Mistress


(5) Moon Song. Beyond the Missouri Sky. Charlie Haden, Pat Metheny.
The Moon Song


(6) Liquidity. If not now when. Vangelis Katsoulis.
https://m.youtube.com/watch?v=-TLHMRiFxzk

(7) Shhh. If not now when. Vangelis Katsoulis.
Shhhh


(8) Zarrin. If not now when. Vangelis Katsoulis.
Zarrin


(9) Στην άκρη των παραμυθιών. Θανάσης Δρίτσας. Video animation Μαίρη Σάββα, στίχοι Χρήστος Μπουλώτης.
Στην άκρη των παραμυθιών


(10) Κόκκινη Κλωστή. Θανάσης Δρίτσας. Στίχοι Χρήστος Μπουλωτης. (CD) Θανάσης Δρίτσας. Στην Άκρη των Παραμυθιών (Protasis Music)
Thanassis Dritsas Fairy tale


(11) Narrow daylight. Diana Krall and Elvis Costello.
Diana Krall - Narrow Daylight

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ