Μουσικη

Διασκευάζοντας Radiohead εν μέσω κορωνοϊού

Ο Πέτρος Κλαμπάνης και άλλοι 6 μουσικοί δίνουν μια τζαζ διασκευή στο Paranoid Android

atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Petros Klampanis - by Alina Lefa
Πέτρος Κλαμπάνης ©Alina Lefa

#Μένουμε_Σπίτι και διασκευάζουμε Radiohead. Επτά μουσικοί από Αθήνα, Βερολίνο, Ταλίν, και Βαρσοβία συνδέονται online και δημιουργούν.

Οι Radiohead ακούγονται πολύ, και πάλι, τελευταία. Και το Paranoid Android είναι ένα από τα highlights της καριέρας τους.

Η αλήθεια είναι ότι το Paranoid Android των Radiohead, εκτός από ένα ιστορικό κομμάτι που σημάδεψε την εναλλακτική ροκ σκηνή των ‘90ς, είναι και ένα κομμάτι που μοιάζει να εκλιπαρεί για τζαζ διασκευή. Τα χαμηλά του σημεία, τα ξεσπάσματά του, τα αγγελικά του χορωδιακά στο τέλος, η ιδιοσυγκρασιακή ερμηνεία, όλα δίνουν εξαιρετικές αφορμές για πειραματισμό, επίδειξη δυνατοτήτων και, για τους πιο τολμηρούς, αυτοσχεδιασμό.

Radiohead - Paranoid Android

Η μόνη (δική μου) γνωστή προς το παρόν διασκευή του κομματιού είναι αυτή των Weezer που δεν θα έλεγα ότι (με) ενθουσιάζει (ίσως γιατί δεν θέλω να πειράζουν τα παιχνίδια μου).

Weezer - Paranoid Android

Έρχεται όμως τώρα ο τζάζμαν Πέτρος Κλαμπάνης και, εν μέσω κορωνοϊού, αποφασίζει να το διασκευάσει, ρίχνοντας φως σε κάτι που μοιάζει να το ξέραμε ήδη αλλά κανείς δεν το είχε σκεφτεί. Η μέχρι τώρα πορεία του δείχνει έναν άνθρωπο με ιδιαίτερο συναίσθημα που ταιριάζει με το “βάσανο”που περνάει ο Thom Yorke κάθε φορά που μπαίνει στη δίνη του Paranoid Android.

Petros Klampanis - Paranoid Android
Πέτρος Κλαμπάνης Τρίο - Atom String Quartet

Έτσι λοιπόν, το τρίο του Πέτρου Κλαμπάνη σε συνεργασία με τους Atom String Quartet από την Πολωνία, 7 μουσικοί, ο καθένας στο δικό του χώρο – Αθήνα, Βερολίνο, Ταλίν, Βαρσοβία, πειραματίζονται με τη μουσική των Radiohead και κάνουν μια βαθιά βουτιά στο «παρανοικό» στοιχείο των καιρών.

Είναι μία εντελώς άλλη εκδοχή αυτού του κομματιού που τονίζει το βαθύ του συναίσθημα, την ποιότητα της σύνθεσης με μία ενορχήστρωση και εκτελέσεις που δείχνουν να το αγαπάνε. Είναι μία διασκευή που αγκαλιάζει το τραγούδι, του δίνει φτερά και υψώνει τη διάθεση.

Η “επικαιροποίηση” του κομματιού έχει να κάνει, όπως δίνει το στίγμα ο Πέτρος Κλαμπάνης, με τη μοναξιά, την κοινωνική αποστασιοποίηση, το άγχος, και μια πληθώρα συναισθημάτων που όλοι βιώνουμε – ο καθένας μόνος του. Όλα αυτά μεταμορφώνονται σε νότες, θυμίζοντας σε όλους ότι η μουσική έχει τη δύναμη να ξεπερνάει κάθε απόσταση και να φέρνει τους ανθρώπους κοντά ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Το Paranoid Android κάνει την πρεμιέρα του απόγευμα της Παρασκευής 10/4, στις 6μ.μ. εδώ:

PARANOID ANDROID by Radiohead | Petros Klampanis trio & Atom String Quartet

PKtrio:
Kristjan Randalu - piano
Petros Klampanis - bass
Bodek Janke - tabla

Atom String Quartet:
Dawid Lubowicz & Mateusz Smoczyński - violin
Michał Zaborski - viola
Krzysztof Lenczowski - cello

Produced by Petros Klampanis

Ακούστε περισσότερη μουσική στον Athens Voice 102.5

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ