Μουσικη

Μουσική συλλογή δίνει όλα τα έσοδα σε Έλληνες καλλιτέχνες

Η Just Gazing records ενώνει ανεξάρτητους καλλιτέχνες σε μία συλλογή στα πλαίσια της καμπάνιας του Bandcamp για την ενίσχυση των μουσικών στις μέρες της πανδημίας.

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Just Gazing records
You've Got Friends

Η δισκογραφική Just Gazing κυκλοφορεί τη συλλογή «You’ve Got Friends» με 18 ανεξάρτητους Έλληνες καλλιτέχνες, με όλα τα έσοδα να πηγαίνουν στους μουσικούς.

Για όλη την σημερινή ημέρα, Παρασκευή 20 Μαρτίου, η παγκόσμια μουσική πλατφόρμα bandcamp μηδενίζει την προμήθεια του από τα download και τις παραγγελίες στα προφίλ των labels και των συγκροτημάτων με σκοπό να ενισχύσει την παγκόσμια ανεξάρτητη μουσική κοινότητα που έχει αναστείλει τις δραστηριότητες (από περιοδείες και φεστιβάλς μέχρι events / dj sets κ.α.) λόγω πανδημίας. 

Just Gazing records
You've Got Friends

Στην Αθήνα, η ετικέτα της Just Gazing διάλεξε 18 ακυκλοφόρητα κομμάτια από καλλιτέχνες του καταλόγου της αλλά και φίλους και κυκλοφορεί την συλλογή «You’ve Got Friends» στην τιμή μόλις των 5 ευρώ με σκοπό την ενίσχυση των μουσικών που συμμετέχουν. 

Το line up και η μουσική μιλάνε απο μόνα τους:

1. Whereswilder - You ‘ve Got Friends
2. Smalfeels - Supermarket
3. Strawberry Pills - Porcelaine Face (demo)
4. Lumiere - Narc
5. ΦΩΝΟΠΤΙΚOΝ - Δυστοπία
6. Mountains Make Me Sad - R183
7. Kos K. - PAUSH
8. LIEBCHEN - ΠΕΤΡΑ
9. Digital Riot - CAS
10. JESVS LO5T - Fountain
11. Stiko - The Girl At The Door
12. Breakin’ Moves - Levine
13. Fog - A Fracture Of Love
14. Αthens Computer Underground - Χρυσές Μέρες
15. Fischnacht - Joker
16. METAMAN - Don Pedro’s Dub
17. The Model Spy - Sense
18. Sillyboy’s Ghost Relatives - That’s The Way It Goes

Η συλλογή είναι διαθέσιμη μέσω Bandcamp:
https://justgazing.bandcamp.com/album/youve-got-friends-in-ath

5 euros το κόστος για όλη τη συλλογή ή 1 ευρώ για κάθε κομμάτι.
Όλα τα έσοδα πηγαίνουν στις μπάντες.

Δημήτρης Λιλής Just Gazing records
Δημήτρης Λιλής Just Gazing records © Θανάσης Καρατζάς

Ο ιδρυτής της δισκογραφικής, Δημήτρης Λιλής, αναφέρει «Τέτοια εποχή το 2010, ξεκινούσαμε με τον αδερφό μου την Just Gazing Records. Τρία χρόνια πριν, είχαμε περάσει ένα γεμάτο 2007 για να ολοκληρώσουμε την τριπλή συλλογή «City Campers». Xθες το απόγευμα, λοιπόν, τελείως ξαφνικά, βάλαμε ένα άτυπο στοίχημα.

Δώσαμε 20 ευρώ από το PayPal για να ανοίξουμε Bandcamp προφίλ για το label (ναι, τόσα χρόνια δεν είχαμε) και είπαμε να δοκιμάσουμε από τις 6 το απόγευμα μέχρι το ρολόι να δείξει μεσάνυχτα Πέμπτης Pacific Time - δηλαδή 8 το πρωί της Παρασκευής στην Αθήνα - να έχουμε ανεβάσει στον νέο μας λογαριασμό τη συλλογή «You've Got Friends», με ακυκλοφόρητα κομμάτια, demo ή alternative mixes φίλων μας και μελών της μικρής, ανεξάρτητης δισκογραφικής μας φαμίλιας.

Μας παρακίνησε δε αυτό το νέο: μόνο για σήμερα Παρασκευή 20 Μαρτίου, το BandCamp, σε ένδειξη στήριξης προς όλους τους μουσικούς ανά τον κόσμο που ακύρωσαν περιοδείες, συναυλίες και νέες κυκλοφορίες, θα μηδενίσει την προμήθειά του. Έτσι, όλο το ποσό από την αγορά μιας κυκλοφορίας στο site, θα πάει κατευθείαν στις τσέπες των καλλιτεχνών.

Σκεφτήκαμε λοιπόν να μαζέψουμε ακυκλοφόρητα κομμάτια από φίλους και αγαπημένους μουσικούς και να τους δώσουμε την πλατφόρμα, ώστε ακροατές και συνάνθρωποί μας -και στην Ελλάδα και αλλού- να υποστηρίξουν ένα μέρος της ανεξάρτητης εγχώριας σκηνής, η οποία δοκιμάζεται αυτήν την εποχή όπως και όλοι.

Και ξέρετε -και αν δεν το ξέρετε, μάθετέ το από εμάς- είναι λίγοι οι άνθρωποι και οι οργανισμοί στην Ελλάδα που ζουν από τη μουσική. Εννοούμε να ζουν άνετα, γιατί όλα τα παιδιά που συμμετέχουν στη συλλογή ζουν από event σε event, από βδομάδα σε βδομάδα και από μήνα σε μήνα.

Για να μην παρεξηγηθούμε, όμως, δεν έχουν θέση οι drama συνθήκες εδώ. Έτσι ακριβώς όπως το στήσαμε σε 6 ώρες -γιατί όλοι γούσταραν να δώσουν κάτι πίσω στη σκηνή- έτσι ακριβώς γιορτάζουμε, ο καθένας στα σπίτια μας, την ενότητά της και τη μαγεία του να ακούς καινούρια μουσική από τους φίλους σου. Πρακτικά, επομένως, ξέρουμε ότι αυτή η συλλογή δεν θα αλλάξει και πολλά. Αν και ίσως θα έπρεπε.

Ναι, υπάρχουν όχι μόνο 18, αλλά στ' αλήθεια είναι Χ επί 18 ονόματα που μας αρέσουν από την εγχώρια σκηνή και θα μπορούσαν να βρίσκονται στη συλλογή σήμερα. Απλά οι παραπάνω καλλιτέχνες είναι πιο κοντά μας (κάποιοι είναι και ακόμα πιο κοντά, αλλά δεν είχαν νέο υλικό). Ακούγοντας έτσι ξανά, στον ελεύθερο χρόνο μας, τις κυκλοφορίες που ετοιμάζουν, σκεφτήκαμε ομαδικά. Είδαμε πόσοι ακύρωσαν αυτό το διάστημα τα live τους και πόσοι τα DJ sets τους. Βάλαμε τις απίστευτες μουσικές τους σε σειρά και τρέξαμε να στήσουμε την πιο γρήγορη συλλογή Bandcamp που μπορούσαμε, ώστε να επωφεληθούμε και της προσφοράς της πλατφόρμας. Αποφασίσαμε δε να τη βάλουμε σε τιμή πώλησης 5 ευρώ (αν θέλετε, ασφαλώς, μπορείτε να κατεβάσετε ξεχωριστά τα αγαπημένα σας κομμάτια με 1 ευρώ) και μετά θα μεταφέρουμε τα έσοδα στους συμμετέχοντες.

Κανονικά, βέβαια, θα έπρεπε να τα μοιράσουμε σε όλους τους μουσικούς που αυτές τις μέρες χάσανε τα events τους, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιου είδους οργάνωση ή ασφάλιση η οποία να στηρίζει τους μικρούς και ανεξάρτητους.

Για τη μουσική, τώρα, δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Πατάτε το play και την έχετε. Μεγαλώσαμε συλλέγοντας και ακούγοντας δίσκους από πολλά και διαφορετικά είδη και στα αυτιά μας πάντα θα βγάζει νόημα μόνο η καλή μουσική, ανεξάρτητα σε ποιο είδος ανήκει. Από την art pop των Whereswilder μέχρι το μίνιμαλ acid του Breakin’ Moves και από τη dark pop των Strawberry Pills μέχρι τα library beats του Jesvs Lo5t. Με αυτήν την πολυσυλλεκτικότητα -και ειδικά με ηχογραφήσεις που έρχονται από Έλληνες μουσικούς- ζούμε κάθε μέρα. Και κάθε μέρα, μας κάνει εντύπωση πώς όλοι αυτοί οι απίστευτα δημιουργικοί φίλοι μας, των οποίων οι δίσκοι συχνά τυγχάνουν αποδοχής στο εξωτερικό, δεν έχουν μεγαλύτερο κοινό (και) στη χώρα μας.

Anyway, η φάση ξεκίνησε από 2-3 τηλέφωνα και 20 messenger συνομιλίες. Μία φωτογραφία από μπαλκόνι στον Λυκαβηττό και 8 ώρες μετά, πάντως, με τη βοήθεια και της τεχνολογίας (το Bandcamp είναι σημαντική πλατφόρμα και για να ανακαλύψετε νέα μουσική, αλλά και για να υποστηρίξετε κατευθείαν τους δημιουργούς), η συλλογή είναι στα χέρια σας, μα κυρίως στα αυτιά σας.

Κάθε τηλεφώνημα ξεκινούσε με το «έλα ρε, σπίτι ε; Όλα καλά, την παλεύεις;» και έκλεινε με το «τα λέμε εκεί έξω σύντομα». Οπότε είναι μόνο δίκαιο να ξεκινάει η συλλογή με τη μπάντα που παίζει μαζί από τα 16 της και μας χάρισε ένα τραγούδι κι έναν τίτλο που τόσο έχουμε ανάγκη τελευταία.

«You 've Got Friends», λοιπόν. Ναι, έχουμε φίλους και είναι από την Αθήνα, μα όχι μόνο. Αυτός είναι ο ήχος τους και αυτή είναι η στιγμή να τους υποστηρίξετε».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ