Μουσικη

O Κωστής Νικηφοράκης παίζει το μουσικό «urban game» στα δάχτυλα

Πίσω από το label Jungle Juice και το δίδυμο Black Athena, o ραδιοφωνικός παραγωγός του Athens Voice Radio 102.5 μιλάει για την κυριαρχία του τραπ και του urban ήχου

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
ΤΕΥΧΟΣ 736
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κωστής Νικηφοράκης
© Θανάσης Καρατζάς

Συνέντευξη με τον Κωστή Νικηφοράκη του διδύμου των Black Athena, μάνατζερ της δισκογραφικής εταιρίας Jungle Juice και ραδιοφωνικός παραγωγός του Athens Voice Radio 102.5.

Έχουμε φιλοξενήσει και σε άλλες περιπτώσεις τον Κωστή Νικηφοράκη και το DJ δίδυμο των Black Athena (Κωστής & Jo B) στις σελίδες της Athens Voice. Πριν ένα χρόνο, μάλιστα, είχε δώσει το δικό του ID γράφοντας για τις αγαπημένες του αθηναϊκές γειτονιές. Από τότε μέχρι σήμερα ίσως κανείς δεν περίμενε την έκρηξη του trap ήχου και στην Ελλάδα. Μπορεί κάποιοι να ξινίσουν αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα, με το τραπ –το πολύ ζωντανό αυτό κύτταρο του ραπ– να κυριαρχεί στα ελληνικά Youtube trends, digital streaming και πωλήσεις, με δεκάδες συναυλίες sold out και τους 15χρονους να ακούνε τα κομμάτια στο κινητό.

Κωστής Νικηφοράκης
© Θανάσης Καρατζάς

Τον Κωστή Νικηφοράκη τον γνωρίζουμε εδώ και χρόνια μέσα από το δίδυμο των Black Athena και μία σειρά από εκλεκτικά πάρτι, μετακλήσεις ξένων καλλιτεχνών που ποτέ δεν περίμενες ότι θα δεις στην Αθήνα και φυσικά μέσα από την ομώνυμη ραδιοφωνική εκπομπή που είναι «στον αέρα» για πάνω από 10 χρόνια (από πέρσι στον Athens Voice Radio 102.5) και μας έχει μάθει ότι υπάρχει και κάτι πέρα από το παλιό ροκ της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελληνικών ραδιοφώνων. Χιπ χοπ, future beats, trap, jungle, grime, electronic, όλα μέσα από το πρίσμα και γούστο των Black Athena. Τον τελευταίο χρόνο τον βρίσκουμε και πίσω από μια νέα προσπάθεια, τη νέα urban δισκογραφική με όνομα Jungle Juice.

Ακούμε την εκπομπή του Κωστή Νικηφοράκη, «Black Athena», κάθε Σάββατο και Κυριακή στον Athens Voice Radio 102.5 από τις 20.00 ως τις 22.00.

Κωστής Νικηφοράκης
© Θανάσης Καρατζάς

Τι είναι το νεοσύστατο label Jungle Juice και πώς ξεκίνησε;
Το Jungle Juice είναι ένα νέο label από την Cobalt Music το οποίο εστιάζει στο Rap, το RnB και το urban γενικότερα. Έχουμε ένα μικρό αλλά πολύ tight roster μέχρι στιγμής που περιλαμβάνει τον μοναδικο Ν.Ο.Ε., τον φοβερό και τρομερό iLLEOo, τον super ταλαντούχο Gio Melody, τον πολύ ανερχόμενο Moose και τον πολλά υποσχόμενο Koki από τη Θεσσαλονίκη. Πριν λίγες μέρες υπογράψαμε τον μυστηριώδη Nick The Villain και τον λυρικό Vito Soprano!

Moose x iLLEOo x Kareem Kalokoh - In Greece We Trap | Official Video Clip

Τα beats και το trap κυριαρχούν «στο παιχνίδι» εντός και εκτός συνόρων. Πώς βλέπεις αυτό το φαινόμενο, ειδικά στην Ελλάδα;
Ίσως ακουστεί κλισέ αλλά νομίζω πως ισχύει. Το beat αυτό μοιάζει σαν να είναι το νέο rock ’n’ roll.

Όπως το rock ’n’ roll αποτέλεσε το βασικό συστατικό της pop μουσικής για περισσότερο από μισό αιώνα, έτσι και το trap νομίζω ότι αποτελεί και θα αποτελεί τη βάση για όλα τα ήδη μουσικής για κάποιο διάστημα. Είτε είναι pop, είτε είναι πιο dark, mainstream ή underground.

Έχει να κάνει περισσότερο με το πώς η κουλτούρα αυτής της μουσικής έχει κατακλύσει τα πάντα, παρά με το beat ή το time signature αυτό καθαυτό. Μεγάλο ρόλο έχει παίξει το streaming, ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο ακούμε πλέον μουσική, και βέβαια τα social και ιδιαίτερα τo Instagram. Οι τελευταίες τάσεις, τα gang signs, ακόμα και το body language, διαδίδονται τη στιγμή που γεννιούνται. Ζούμε στην εποχή του live, έχω την αίσθηση ότι η μουσική κάποια στιγμή θα κυκλοφορεί μόνο live, τη στιγμή που γίνεται. Όπως λέγαμε με έναν φίλο πρόσφατα, «νιώθουμε σαν να ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν, πότε δεν πιστεύαμε ότι αυτό που κάναμε τόσα χρόνια κάποια στιγμή θα γινόταν η ποπ μουσική του σήμερα». 

N.O.E. & LOW P - ΜΠΑΜ ΜΠΑΜ

iLLEOo - BLOCK prod. NIGHTGRIND x DREIMUSIC

Σε γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια μέσα από το δημιουργικό δίδυμο των Black Athena. Σε τι φάση βρίσκονται οι Black Athena αυτό το διάστημα;
Όλη αυτή την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει από το Black Athena, όλα αυτά τα χρόνια την επενδύουμε πλέον στο Jungle Juice. Εκατομμύρια ώρες πτήσης, εκατομμύρια tracks, δίσκοι… Είναι η φυσική εξέλιξη, νομίζω, και γίνεται πολύ οργανικά. «The Pain, The Love, The Clarity», που λέει και ο Skepta.

Κωστής Νικηφοράκης
© Θανάσης Καρατζάς

Ποιες οι στιγμές μέσα από αυτά τα χρόνια των Black Athena που έχετε να θυμόσαστε πιο πολύ;
Εντάξει, είναι πολλές όλα αυτά τα χρόνια. Τα πάρτι, οι κυκλοφορίες, οι εκπομπές, οι συνεντεύξεις που έχουμε πάρει. Τι να πρωτοθυμηθώ από το garage set του Brackles live στην εκπομπή, τη συνέντευξη του Kool Keith, τον Jeru The Damaja, τον Floating Points... είναι πολλά. Νομίζω η στιγμή που βρέθηκαν ταυτόχρονα στο studio οι Mark Pritchard, Steve Spacek, Lovefingers και Lee Douglas ήταν μοναδική.

Κωστής Νικηφοράκης
© Θανάσης Καρατζάς

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου Έλληνες καλλιτέχνες, πέραν αυτών με τους οποίους έχεις συνεργαστεί;
Πέραν των δικών μας καλλιτεχνών στη Jungle Juice στους οποίους έχω τρελό respect, γι’ αυτό και είμαστε στην ίδια ομάδα εξάλλου, μου αρέσει πολύ το vibe του Saske, το work ethic του Mad Clip, και έχω πολύ respect και για τον Skive. Τον γνώρισα πρόσφατα και ήταν σαν να γνωριζόμασταν χρόνια.

Κωστής Νικηφοράκης
© Θανάσης Καρατζάς

Ποια είναι τα συστατικά ενός καλού πάρτι μέσα από τη ματιά ενός DJ;
Ένας ιδιαίτερος χώρος, ένα πολύ καλό ήχο σύστημα, ένας-μία πολύ καλός-ή DJ και, το κυριότερο, κόσμος που να διψάει για να περάσει καλά. Δεν το καταλαβαίνουν πολλοί το τελευταίο, είστε το βασικότερο στοιχείο του party. Όσο καλός και να είμαι εγώ, αν δεν είστε και εσείς μέσα μαζί μου, δεν πάμε πουθενά! Μπορείτε να ποζάρετε και να φλεξάρετε χορεύοντας, είναι πολύ πιο ελκυστικό.

Κωστής Νικηφοράκης
© Θανάσης Καρατζάς

Κωστής Νικηφοράκης
© Θανάσης Καρατζάς

Κωστής Νικηφοράκης
© Θανάσης Καρατζάς

Τι συμβουλή έχεις να δώσεις σε ένα νέο καλλιτέχνη ή μπάντα που θέλει «να την κάνει» στη μουσική βιομηχανία;
Να δει πώς δουλεύει ο iLEEOo, ο Ν.Ο.Ε, ο Mad Clip, ο Gio Melody, οι τύποι είναι workaholics και δεν συμβιβάζονται με τίποτα λιγότερο από το καλύτερο. Αν και ο Kanye το χρησιμοποίησε σε μια από τις τρελές στιγμές του, μια από τις πολλές που δεν επικροτώ, θα του κλέψω τη φράση «dragon energy». Όταν βρίσκεσαι στο ίδιο δωμάτιο με αυτούς τους τύπους το νιώθεις, είναι νικητές και σε εμπνέουν να σπρώξεις τον εαυτό σου περισσότερο.

Τι να περιμένουμε από την Jungle Juice μέσα στο 2020;
Θα αλλάξουμε το παιχνίδι, απλά…  

Instagram @junglejuicegr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ