- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Ολοκληρώθηκε το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου
Για άλλη μια χρονιά τα διεθνή Μέσα το συγκαταλέγουν στις διοργανώσεις κλασικής μουσικής που απευθύνονται σε θεατές με υψηλές απαιτήσεις
Στις 19 Αυγούστου ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου ολοκληρώθηκε στις 19 Αυγούστου, ισχυροποιώντας τη θέση του στην κατηγορία των κορυφαίων φεστιβάλ κλασικής μουσικής στον κόσμο. Για άλλη μια χρονιά τα διεθνή Μέσα το συγκαταλέγουν στις διοργανώσεις κλασικής μουσικής που απευθύνονται σε θεατές με υψηλές απαιτήσεις και οι δημοσιογράφοι από τη Γερμανία, την Κίνα και τον Καναδά που βρέθηκαν φέτος στον Μόλυβο το επιβεβαίωσαν.
Με θέμα το ΔΙΑ-ΛΟΓΟ, 27 καταξιωμένοι και βραβευμένοι μουσικοί ερμήνευσαν έργα που επελέγησαν από τις καλλιτεχνικές διευθύντριες Δανάη και Κυβέλη Dörken με το σκεπτικό ότι θα επεξηγήσουν τη φετινή θεματική και τις παραμέτρους που αυτή θέτει (Θέση, Αντίθεση, Διάλογος, Συμφιλίωση και Σύνθεση).
Ξεκινώντας με τις αντιθετικές έννοιες του Χάους και της Τάξης, παρουσίασαν το πρώτο μέρος του “Les éléments” του Rebel που ονομάζεται «Χάος» και αντίστοιχα το “Palladio” του Karl Jenkins, το οποίο βασιζόμενο τους κανόνες της αρχιτεκτονικής γίνεται σύμβολο της Τάξης. Η εβραϊκή παραδοσιακή μουσική “Klezmer” πραγματεύτηκε μουσικά τις έννοιες της Ελπίδας και της Απόγνωσης και το “Lament” του Bridge, έργο για 2 βιόλες, δημιούργησε στην κυριολεξία Διάλογο με τα δύο όργανα, διάλογο που ο Bridge συνέθεσε για να μπορεί να κουβεντιάζει σε μουσικό επίπεδο με ένα φίλο του.
Εξάλλου, στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρώτη το έργο «Όψεις του αρχαϊκού διπόλου», που το Φεστιβάλ ανέθεσε στον Νίκο Χαριζάνο και εκφράζει τις δύο όψεις του Απόλλωνα και του Διονύσου που έχει ο καθένας μέσα μας και εμφανίζονται σε κάθε εσωτερικό διάλογο.
Οι πάνω από 4.000 θεατές που παρακολούθησαν το κυρίως Φεστιβάλ (κάποιοι έφτασαν στο Μόλυβο από το εξωτερικό ειδικά γι’ αυτό), τις 4 προφεστιβαλικές συναυλίες (για πρώτη φορά στη Χίο, στο Κτήμα Citrus, στην Παλαιοχριστιανική (5ος αιώνας μ. Χ.) Βασιλική του Αγίου Ανδρέα της Ερεσού, στο Τσαρσί χαμάμ στη Μυτιλήνη, στις Αλυκές Καλλονής) και τη συναυλία γέφυρα του περσινού με το φετινό φεστιβάλ «Από τη Γένεση στο Διάλογο», που έγινε στο Παράρτημα Πανεπιστημίου Άγκντερ Νορβηγίας, στο Μετόχι Αγ. Αναργύρων Μονής Λειμώνος στην Καλλονή, ήταν Έλληνες αλλά και από τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Αμερική, την Τουρκία.
Οι δε Μουσικές Στιγμές (Molyvos Musical Moments) που αιφνιδίαζαν ευχάριστα σε στιγμές που δεν περίμενε κανείς, έδιναν τη δυνατότητα στον καθένα να απολαμβάνει την ερμηνεία παγκοσμίου κλάσης μουσικών στα πιο απίθανα μέρη (μπροστά από το Χαμάμ, στην παραλία, σε beach bar, στην Αγορά, στο λιμάνι και αλλού).
Το επίπεδο και του φετινού φεστιβάλ ήταν εξαιρετικά υψηλό, πράγμα αναμενόμενο καθώς οι μουσικοί που φιλοξενήθηκαν διαπρέπουν στις πιο σημαντικές μουσικές σκηνές διεθνώς. Ενδεικτικά, βρέθηκαν στο Μόλυβο ο μουσικός της Φιλαρμονικής του Βερολίνο, αποδέκτης των βραβείων ECHO και ICMA ως μουσικός της χρονιάς- Γερμανός βιολιστής Κρίστιαν Τέτσλαφ, ο βραβευμένος από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής Ηλίας Καντέσα, ο Βόλκερ Γιάκομπσεν ιδρυτής του παγκοσμίου φήμης κουαρτέτου Artemis Quartet, o βραβευμένος για τη σύνδεση της κλασικής μουσικής με τη μουσική Klezmer Ντέιβιντ Ορλόφσκι, η τσελίστρια Τάνια Τέτσλαφ και ο βιολοντσελίστας Μπρούνο Φιλλίπ (ένας από τους πιο γνωστούς τσελίστες της γενιάς του), ο Aρτουρ Πιτζάρο διεθνούς φήμης πορτογάλος πιανίστας, νικητής του σημαντικού Leeds International Piano Competition, ο νορβηγός περκασιονίστας Χανς Κρίστιαν Σόρενσεν και άλλοι πρώτης τάξεως ερμηνευτές.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου ένα φεστιβάλ που ξεκίνησε πριν 5 χρόνια με όραμα και πίστη στο βορειανατολικό σύνορο της Ευρώπης, με την ολοκλήρωσή του απέδειξε και πάλι ότι χρόνο με το χρόνο γίνεται ένα πρότυπο, «ένα αστέρι που λάμπει όλο και πιο λαμπερά στο διεθνή χάρτη στης μουσικής».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα φεστιβάλ, δύο χώρες και δύο πόλεις
Μουσική δωματίου για παιδιά 4-10 ετών μαζί με τον γονέα
Ο frontman των Iron Maiden επιστρέφει στο Release Athens
Σακίρα, P!nk και Sia ανάμεσα στα ηχηρά ονόματα που διεκδικούν μια θέση στο πάνθεον της μουσικής
Όταν σου λέω Νίκος Μπιτζένης και Mikro, να χορεύεις!
Εννέα ξεχωριστές συναυλίες με όργανα εποχής, σύγχρονες αναγνώσεις και τζαζ αυτοσχεδιασμούς στο ΚΠΙΣΝ
Από τις μουσικές επαναστάσεις του 20ού αιώνα μέχρι την τζαζ και τη μεγάλη οθόνη
«Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα» χαρακτήρισε ο frontman των Foo Fighters τη συνεργασία του με τους ροκ θρύλους
Πώς θα γίνει η τελική επιλογή του τραγουδιού
Η ταλαντούχα Ελληνίδα ερμηνεύτρια ανάμεσα στους 15 κορυφαίους νέους καλλιτέχνες της Ευρώπης
Ο Σεραφείμ Γιαννακόπουλος αφηγείται την ιστορία του «ΣΕΛΦ ΕΚΤΙΜ», πριν την παρουσιάσει live στην Αθήνα
Ο κιθαρίστας και συνθέτης αφηγείται στην ATHENS VOICE τις μουσικές και όχι μόνο αναφορές που διαμόρφωσαν την πορεία των Marios Politis & The Storytellers
Πότε θα γίνει ο ελληνικός τελικός
Ο frontman του συγκροτήματος προανήγγειλε live εμφανίσεις και την κυκλοφορία νέου υλικού
Το «Love, Light and Peace» θα διατεθεί στις 13 Νοεμβρίου στη μνήμη της σπουδαίας ερμηνεύτριας
Το «Take Me Home (4 Christmas)» κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου
Δύο από τα πιο επιδραστικά ονόματα της σύγχρονης darkwave σκηνής σε ένα special show
Το δύσκολο comeback ολοκληρώθηκε στη Βραζιλία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.