Μουσικη

«Χωρίς προσωπικότητα» - Όταν το BBC έκοψε τον David Bowie σε talent show

Τι θα δούμε στο νέο ντοκιμαντέρ για τα πρώιμα χρόνια του Ziggy Stardust

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
david-bowie-new.jpg
CA/Redferns

Άνθρωποι είμαστε λάθη κάνουμε. Ακόμα και το έγκριτο BBC πέφτει έξω κάποιες φορές στην κρίση του. Οι δημιουργοί ενός ολοκαίνουργιου ντοκιμαντέρ για τα πρώιμα χρόνια του μουσικού φαινομένου, David Bowie, ξέθαψαν υλικό που αποκαλύπτει την ετυμηγορία του BBC για τον 18χρονο τότε Davy και την μπάντα του, τους Lower Third.

Ήταν Νοέμβριος του 1965 όταν οι Lower Third βρέθηκαν μπροστά στην κριτική επιτροπή του σόου «Talent Selection Group», το οποίο είχε την ευθύνη να ανακαλύπτει εκείνη την εποχή νέα μουσικά ταλεντάκια που πληρούσαν τα στάνταρντ για να ακουστούν από τα ερτζιανά του BBC.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα στους Times ένας από τους κριτές αποκάλεσε τον David Bowie - που τότε άκουγε στο όνομα Davy Jones - «τραγουδιστή χωρίς προσωπικότητα». Η καταδικαστική ετυμηγορία ήταν ομόφωνη από πλευράς BBC. Ένας άλλος κριτής είχε πει: «Όχι ιδιαίτερα συναρπαστικός τραγουδιστής. Θα έλεγα βαρετός». Και ένας τρίτος, πιο ήπιος στην αξιολόγησή του, είχε πει: «Μουσικά δεν βρίσκω κάποιο σφάλμα. Αλλά δεν υπάρχει κάτι το διασκεδαστικό σε αυτό που κάνουν». Τον χαρακτήρισαν, επίσης, ερασιτέχνη και φάλτσο.  

david-bowie-new2.jpg


Εκτός από τον Bowie στους Lower Third, έπαιζε κιθάρα ο Denis Taylor, μπάσο ο Graham Rivens, ντραμς ο Phil Lancaster και στα πλήκτρα ήταν ο Tony Hatch. Στους κριτές του BBC έπαιξαν τρία κομμάτια και κόπηκαν. «Δεν νομίζω ότι θα γίνουν καλύτεροι όσες πρόβες κι αν κάνουν», είχε πει ένα μέλος της κριτικής επιτροπής.

Davy Jones (David Bowie) - You've Got A Habit Of Leaving

Αυτή η οντισιόν έγινε τέσσερα χρόνια πριν ο Bowie «συναντηθεί» με τη δόξα και την καταξίωση με το άλμπουμ του «1969» και το single Space Oddity. Μπορεί η απόφαση του BBC να ακούγεται κωμικοτραγικά «άστοχη», αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Bowie στα μέσα του '60 δεν είχε καμία σχέση με την ιδιοφυία του μέλλοντος.

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο, David Bowie: The First Five Years, θα προβληθεί από το BBC το 2019 με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την κυκλοφορία του Space Oddity.

David Bowie – Space Oddity (Official Video)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ